Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Glasnik hrvatske pobjede u Domovinskom ratu

Autor: Velimir Brkić

21.01.2009. 23:00
Glasnik hrvatske pobjede u Domovinskom ratu


Iako nije bila prva, a opsegom ni najveća oslobodilačka akcija iz Domovinskog rata, vojni analitičari “Maslenicu” smatraju svojevrsnom prekretnicom u obrani Hrvatske. Važno mjesto u povijesti stvaranja slobodne Hrvatske priskrbili su joj pripadnici ukupno 54 postrojbe koje su sudjelovale u ratnim operacijama


Prigodnim svečanostima Zadar i Zadarska županija će se od danas do nedjelje prisjetiti jedne od prvih oslobodilačkih operacija iz Domovinskog rata, vojno-redarstvene operacije “Maslenica”. U njoj su prije šesnaest godina postrojbe Hrvatske vojske i specijalne policije oslobodile znatan dio zadarskog zaleđa, uključujući Zračnu luku Zemunik i Novsko ždrilo. Zauzeti su i važni položaji na Velebitu. Bez obzira na moguće počinjene pogreške sve ono što običan puk Zadra i njegove okolice zna i osjeća, to je da je operacija “Maslenica” bila uvodnica konačnom oslobađanju zemlje od srpskog okupatora.
Zadarski kraj bio u potpunoj izolaciji
Samoj akciji je prethodio krah Vance-Owenova plana, krah slobodnih UNPA, tzv. ružičastih zona. Problem i posljedice srpske pobune Hrvatska je prvo pokušavala riješiti pregovorima no pomaka – nema. Pobunjeničke vlasti paradržave “Srpske Krajine” odgovaraju novim kršenjem potpisanih primirja pa se hrvatsko strpljenje počinje topiti. Neodrživost opasnosti presijecanja Hrvatske napola bio je politički povod za poduzimanje vojne operacije. Planiranje same operacije u izuzetno složenoj vojno-političkoj situaciji, okupacije gotovo trećine teritorija međunarodno priznate Republike Hrvatske, naložio je tadašnjem načelniku Glavnog stožera HV-a generalu Janku Bobetku upravo predsjednik dr. Franjo Tuđman. U uvjetima najvećeg koncentracijskog logora u Europi, zadarski kraj je bio u potpunoj izolaciji, izložen svakodnevnim neprijateljskim napadima, a njegovi žitelji do tada su živjeli u tamnim, vlažnim i hladnim skloništima, bez struje i vode dok je u Zadru bilo i preko 20.000 prognanika.
Oslobodilačka akcija “Maslenica”, kodnog naziva “Gusar”, bitka prekretnica Domovinskog rata, započela je na današnji dan 22. siječnja 1993. godine točno u 7.05 ujutro. Napad počinje iz više smjerova, a u njemu hrvatski policajci i vojnici koriste faktor iznenađenja. Iako je neprijatelj pružao veliki otpor, branitelji su u 72 sata uspjeli ostvariti glavne ciljeve akcije, a zaustavljeni su kod Obrovca i Benkovca zbog pritiska međunarodne zajednice. Malo tko je tad pomislio da je zapravo počela ne samo jedna od najslavnijih epizoda u povijesti hrvatskog naroda, nego naroda zadarskog kraja.
Bio je to prvi pravi pokazatelj snage i sveukupne odlučnosti hrvatskog naroda da izbori svoju slobodu i oslobodi znatan dio zadarskog zaleđa, uključujući i prekinutu vezu između sjevera i juga Hrvatske. Pokazala je da s Hrvatskom i s Hrvatskom vojskom i policijom nema šale. Štoviše, operacija “Maslenica” je bila važna poruka narodu i svijetu, ona je bila glasnik ukupne hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. Omogućila je nastavak oslobodilačkih akcija “Bljeska” i “Oluje”, mirnu reintegraciju Podunavlja.
U akciji “Maslenica” poginulo 18 hrvatskih vojnika
Iako nije bila prva, a opsegom ni najveća oslobodilačka akcija iz Domovinskog rata, vojni analitičari “Maslenicu” smatraju svojevrsnom prekretnicom u obrani Hrvatske. Važno mjesto u povijesti stvaranja slobodne Hrvatske priskrbili su joj pripadnici ukupno 54 postrojbe koje su sudjelovale u ratnim operacijama. Ponajprije oni koji su u teškim borbama dali i svoj život. Naime, u akciji “Maslenica” poginulo je 18 pripadnika Hrvatske vojske, 158 ih je ranjeno, a poginulo je i troje civila. Ti se podaci odnose na razdoblje do 28. siječnja 1993. godine. Broj poginulih i ranjenih je kasnije povećan u obrani dostignutih crta pa je do 31. ožujka, do kada je trajala obrana teritorija oslobođenog u akciji, poginulo ukupno 127 hrvatskih branitelja. Neprijatelj je imao znatno veće gubitke. Srpske snage priznale su da im je u akciji poginulo 490 vojnika.
Koliko su dali hrvatski branitelji, najbolje govori to što su sjeverna i južna Hrvatska ponovno prometno povezane nakon više od 14 mjeseci blokade i dobro znanih gužvi u trajektnim pristaništima Prizna i Žigljen. Komunikacija sjevera i juga mjesecima je ovisila isključivo o toj trajektnoj vezi, koja je zbog udara bure, ali i granatiranja neprijateljskog zrakoplovstva često bila u prekidu. Naime, 21. studenoga 1991. srušen je most preko Ždrila u Maslenici čime je na dva dijela presječena Dalmacija kao i podvelebitsko primorje. Nakon operacije “Maslenica” cestovni je promet uspostavljen preko plutajućeg mosta, pontona. Promet je tako funkcionirao sve do završetka novog Masleničkog mosta 1997. godine.
Ne treba zaboraviti ni to da je uspjeh operacije “Maslenica” omogućio oslobađanje hidrocentrale “Peruča” koju su srpski pobunjenici minirali naočigled vojnika i predstavnika Ujedinjenih naroda. No eksplozija, na sreću, nije ostavila onakve rezultate kakve je neprijatelj očekivao. Iako teško oštećena “Peruča” je izdržala. A počinitelji su se nadali da će golemi vodeni val iz Peručkog jezera, nastao rušenjem brane, zbrisati sve nizvodne hidrocentrale, zbrisati sela i gradiće nizvodno od rijeke Cetine, sve tamo do ušća u more kod Omiša.
 


 SVETI JURAJ U ARSENALU




Obilježavanje 16. obljetnice oslobodilačke akcije “Maslenica 93”, koje je započelo jutros na Gradskom groblju Zadar polaganjem vijenaca podno centralnog križa i spomen-obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata, nastavlja se večeras s početkom u 19.30 sati u zadarskom Arsenalu koncertom klape HRM “Sveti Juraj”. Središnji dio obilježavanja akcije “Maslenica” bit će u subotu s početkom u 10 sati, kada će se položiti vijenci pred spomen-obilježja u Kašiću i potom u Islamu Latinskom. U 11.30 sati u crkvi Sv. Frane na predjelu Podprag na Velebitu održat će se sveta misa nakon koje će se uz vojnički grah održati bogat kulturno-umjetnički program. U 13.30 sati započinje 6. memorijalna atletska utrka Maslenica-Posedarje-Novigrad. Trodnevno obilježavanje 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Maslenica” završava u nedjelju u zadarskoj dvorani Mocire, gdje u 10 sati započinje malonogometni turnir branitelja.


 GOTOVININ POUČAK


Drastičan primjer oslobodilačkog Domovinskog rata jest sudbina operativnog zapovjednika akcije, danas haškog uznika, generala Ante Gotovine, koji je paradigma svih braniteljskih nezadovoljstava, bez obzira što će pokazati suđenje u Haagu. Dva i pol mjeseca prije operacije “Maslenica”, 1. studenoga 1992. general Gotovina preuzima zapovjedništvo Operativne zone Split. Upravo je Gotovina, podsjetimo, prije operacije “Maslenica” pozvao tadašnjeg biskupa koadjutora mons. Ivana Prenđu da u vojarni Šepurine održi predavanje na temu humanosti u ratu i prava zarobljenika. To što je učinio Gotovina nije prije njega učinio niti jedan časnik HV-a pa je čak otrpio kritike svojih suboraca da tim predavanjem otupljuje oštricu hrvatskog napada.


 LOVOROV VIJENAC POGINULIM IMOĆANIMA


U sklopu programa obilježavanja 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Maslenica” gradonačelnik Zadra Živko Kolega položit će danas u 10.15 sati lovorov vijenac podno spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima 3. imotske bojne 4. gardijske brigade.
Odavanju počasti poginulim sinovima Imotskoga gradonačelniku Živku Kolegi pridružit će se i visoki predstavnici Ministarstva obrane i predsjednik Udruge branitelja Imotskog Vedran Ujević.