Kozulić: Povjerenstvo će biti uspješno ako arhitekti budu surađivali

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
stanogradnja
Adam VIDAS
Povjerenstvo će se baviti objektima koji imaju više od 400 metara četvornih građevinske površine

Jučer je održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti za čiju je predsjednicu izabrana članica Gradskog poglavarstva za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Nives Kozulić, dok je za zamjenika predsjednice izabran arhitekt Ante Uglešić. Njihov mandat trajat će godinu dana.

Poglavarstvo je još u zadnjem tromjesečju prošle godine za članove ovog povjerenstva, čija će zadaća biti davati ocjenu arhitektonske uspješnosti idejnog projekta u postupku izdavanja lokacijskih dozvola, imenovalo pet članova među kojima su, uz Kozulić i Uglešića, još arhitekt Pavle Marušić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Josip Kršulović, te vijećnica u Gradskom vijeću Renata Peroš, dok su za zamjenike članova imenovani arhitekti Iva Letilović, Renata Čobrnić i konzervatorica Anastazija Magaš.

Riječ je o povjerenstvu čije se osnivanje u medijima, koji su ga nazivali i "povjerenstvom za lijepo", najavaljivalo već godinu dana, a bavit će se objektima koji imaju više od 400 metara četvornih građevinske, to jest bruto površine, bez obzira je li riječ o projektima javne namjene ili stambenim zgradama.

- Već sljedeći tjedan Povjerenstvo će se ponovo sastati kako bismo donijeli Pravilnik na temelju kojega će se i donositi ocjene arhitektonske uspješnosti, najavila je Kozulić, napominjući kako bi kriteriji iz Pravilnika trebali predstavljati nadgradnju onih propisanih u Prostornom planu te kako će posao Povjerenstva uvelike nadilaziti ocjenu estetike objekta.

- Ovdje se ne radi o lijepom i ružnom. Ovaj naziv "povjerenstva za lijepo" je ostao od jedne komisije koja je djelovala u Zagrebu, ali osim same estetike objekta, odnosno idejnog projekta, ocjenjivat će se i, primjerice, energetska učinkovitost objekta, a svakako će biti potrebno ugraditi u Pravilnik i niz kriterija koje preporučuje EU kad su u pitanju objekti javne namjene, kazala je Kozulić, napominjući da će Povjerenstvo posebice voditi računa o objektima koji bi se mogli graditi na području povijesne jezgre.

Investitor, međutim, neće biti dužan podnijeti Povjerenstvu zahtjev za izdavanjem mišljenja, već će to biti posao službenika u Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja. Službenik koji radi na izdavanju lokacijskih dozvola trebat će ishoditi mišljenje Povjerenstva prije negoli dozvolu izda, no, kako upozorava Kozulić, investitor nije zakonski obvezan uvažiti mišljenje Povjerenstva.

- To znači da će Povjerenstvo biti uspješno u onoj mjeri u kojoj arhitekti budu željeli surađivati i budu spremni ispraviti projekte i uskladiti ih s mišljenjem Povjerenstva, upozorila je Kozulić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Farabut
Nadam se da će povjerenstvo imati prvi radni sastanak u novootvorenom Muzeju arhitektonskog debakla na gradskim bedemima.
Slika korisnika hockey1000
Ovo je najočitiji primjer sukoba interesa jer arhitekti koji imaju svoje firme NESMIJU biti u jednoj ovakvoj komisiji jer otvaraju se velike mogućnosti manipuliranja, a investitori dolaze u dilemu kome dati poslove projektiranja-ukratko sramota za Grad