Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Hrvatska u Beču

Autor: Novi list

21.01.2010. 23:00
Hrvatska u Beču

Foto: FAH



Hrvatska rukometna reprezentacija plasirala se u drugi krug europske rukometne smotre nakon što je u drugom kolu osvojila nova dva važna boda protiv Ukrajine, uvjerivši se ujedno na vlastitoj koži koliko su Ukrajinci čvrst i kvalitetan suparnik. U dramatičnom dvoboju sa čak 15 izjednačenja, Ivano Balić, Mirko Alilović, Igor Vori i ostali u samoj završnici su znali izvesti kvalitetan potez više, taman koliko je trebalo za drugi hrvatski trijumf na Europskom prvenstvu.
Hrvatska je i u odlučujućem nastavku počela zonom 5-1 i 33. minuti na semaforu je zasvijetlilo 15:14, da bi četiri minute kasnije Balić pogodio za poravnanje – 16:16. Približavanjem sredine nastavka situacija se za Červarove igrače zakomplicirala dvjema izgubljenim loptama u napadu i jednom neiskorištenom prigodom, što je Ukrajina iskoristila za odmicanje na 21:19. Srećom Vori i Čupić su iz kontri brzo vratili ravnotežu (21:21) za već četrnaesto izjednačenje u 47. minuti. Tada je Alilović čudesnom obranom “zicera” Natu inicirao preokret. Balić iz kontranapada, Čupić iz sedmerca i na kraju Vorim svojim su pogocima Hrvatskoj donijeli vodstvo 25:23, dostatno za važnu pobjedu. U 54. minuti istina Bilyk je obranio Čupićev sedmerac, ali ni to nije spasilo Ukrajince. Buntić je već u idućem napadu odagnao dvojbe golom za 26:23. Navijači su počeli slaviti pjesmom. Alilović je zasladio finiš, obranio je sedmerac Natu.
Lino Červar je s Ukrajincima krenuo skoro pa u istom sastavu s kojim je započeo ogled s Norvežanima. Izuzetak je naravno Vuković koji je započeo igru umjesto Duvnjaka. Isto tako na desnom krilu iskusnik Zrnić je krenuo umjesto Čupića. U preostalom dijelu hrvatske sedmorke uz vratara Alilovića te organizatora igre Balića, bili su pivot Vori i lijevo krilo Štrlek. Ovaj nije uspio u svom prvom napadu pogoditi mrežu, a Zrnić kao drugo krilo nije iz sedmerca kod minimalnog ukrajinskog vodstva uspio svladati Bilyka. Kad ne ide iz sedmerca, ide iz igre i to po oprobanom receptu kada Balić asistira Voriju na crtu. Hrvatski pivot je ostvario prvo izjednačenje na utakmici u 6. minuti.
Dok su Ukrajinci po čekivanjima isturili obranu 6-0, Hrvatska se ovaj put počela braniti obranom 3-2-1 u kojoj je centarhalfa igrao Duvnjak. Drugo hrvatsko izjednačenje bilo je djelo Zrnića iz kontranapada, nakon što je Burka, strijelac prethodnog gola, omogućio kontru, pogodivši stativu. Hrvatska je potom bila u podređenom položaju, a Červar ju pokušava izvući uvođenjem Buntića. Upravo je on u 14. minuti izmakao ukrajinskoj zoni za peto izjednačenje (5:5). Raspoložen na otvaranju je i Zrnić, trostruki strijelac za tri izjednačenja.
Sredinom poluvremena je konačno serviran hrvatski preokret. Čupić iz sedmerca, a potom i Vori iz kontranapada donose Hrvatskoj vodstvo – 7:5. U tom trenutku itekako je dobro došlo što Onufryenko nije iskoristio sedmerac. U 18. minuiti suci su meta zvižduka kada nisu prekinuli igru, a Duvnjak ostao ležati na parketu što su Ukrajinci u kontri kaznili i golom Doroščuka smanjili omjer – 8:7. Ukrajina je nastavila na istom tragu, Gančev je uskoro poništio hrvatsku prednost za šesto izjednačenje, da bi u 23. minuti ljevoruki Onufriyenko vratio vodstvo na ukrajinsku stranu – 10:9. Sva sreća po Hrvatsku što se u pravi tren razbudio Vuković koji je u dva navrata poništio ukrajinsko vodstvo. Červar tada pokušava i s promjenom obrane u 5-1, isturivši Duvnjaka prema visokom Burki, a uz to je Alilovića zamijenio Čarapinom. Terapije ne daju rezultat, Onufriyenko je svojim već sedmim golom donio Ukrajini vodstvo od 14:11 u 28. minuti. Hrvatska potom djeluje nervozno i neprecizno u napadu, uz propusnu obranu. U igru je potom uveden i Gojun na lijevog beka, golom do odmora Vori je donekle smanjio “štetu” – 14:12.


 HRVATSKA – UKRAJINA 28:25


GRAZ – Dvorana Stadthalle. Gledatelja: 4.500. Suci: Canbro i Claeson (Švedska).
HRVATSKA: Balić 4, Duvnjak 2, Zrnić 3, Kopljar, Vori 6, Gojun, Čarapina, Vuković 2, Mataija, Bičanić, Buntić 5, Alilović, Štrlek 1, Čupić 5 (2), Musa.
UKRAJINA: Bilyk, Pedan, Ljubčenko, Petrenko 1, Nat, Ševelev, Stetsyura, Gančev 5, Nataljuk, Brazhnik, Krivčiukov, Dorošćuk 3, Burka 5, Komok, Ostrouško, Onufriyenko 11 (5).
Sedmerci: Hrvatska 5 (3), Ukrajina 7 (5).
Isključenja: Hrvatska 6, Ukrajina 6 minuta.




 ČERVAR: MISLILI SMO DA ĆE BITI LAKŠE


Lino Červar, hrvatski izbornik: – Bila je to mučna utakmica. Mislili smo da će biti lakše. Tek kad smo u drugom poluvremenu shvatili što se događa, preokrenuli smo utakmicu. To smo ostvarli s boljom obranom kao i učinkovitim napadom. Sve u svemu, moramo biti zadovoljni, ostvarili smo pobjedu i to u utakmici u kojoj smo promašili puno toga.
Domagoj Duvnjak: – Čestitam dečkima na pobjedi. U prvom poluvremenu nije bilo dobro, igrali smo nervozno, obrana nam nije funkcionirala. U drugom poluvremenu smo se popravili. Ključ je bio u igri u obrani koja je počela fantastično funkcionirati na čelu s Alilovićem.
Ivan Čupić: – U prvom poluvremenu smo igrali loše, u nastavku smo se podigli. Obana nam je počela igrati agresivnije. Promašeni sedmerci? Promašili smo ih dosta, u prvoj utakmici tri, u drugoj dva. Hvala Bogu da nam se to još nije obilo o glavu. Popravit ćemo se Zrnić i ja, s Rusima će učinak iz sedmeraca biti stopostotan.
Vlado Šola, trener hrvatskih vratara: – Mirko Alilović u prvom poluvremenu nije mogao dobro braniti, bilo mu je teško. Suparnici su malo šutirali, Alilović nije mogao ući u ritam, ono što bi obranio, odbilo se. Ukrajinci su u nastavku više pucali, Alilović je onda imao više obrana.
Mirko Alilović: – Nije bio problem u našem pristupu, teškoća je bila u tome što nam u prvom poluvremenu obrana nije funkcionirala. Znali smo da će biti teško, očekivali smo napetu završnicu. Ključna je bila kontra kada je Balić presjekao loptu i zabio gol.
Drago Vuković: – Nismo bili na razini prve utakmice. Prvenstveno u obrani nismo dali potpunu podršku Aliloviću. Drugi suparnici bi nas mogli kazniti. Ukrajici su dobra ekipa. Svaka čast Aliloviću kada je obranio kontru za dva razlike, na drugoj strani Balić je dao gol. Rusi? Ostao nam je najteži suparnik, mislim da su oni jači od Norvežana. Mi im pak ne ležimo, ne sjećam se kad smo izgubili od Rusa. Jasno, ne smijemo ih podcijeniti, svi većinom igraju u Čehovskim medvjedima, bit će teško.


 MIRNA JUKIĆ DOMAĆICA HRVATSKOJ


Plivačka zvijezda iz Borova Mirna Jukić je domaćica hrvatskoj reprezentaciji. Djevojka koja je oduševila najprije hrvatsku, a onda i austrijsku plivačku javnost svojim dosezima, stalno je uz reprezentaciju, pomažući u bezbroj stvari u kojima treba pomoći jednoj momčadi, koja se nalazi u stranoj zemlji. Inače, priča Mirne Jukić je dobro znana plivačkim fanovima. Talentirana djevojka je skrenula pažnju na sebe zapaženim nastupima u Hrvatskoj, potom je otišla u Austriju, gdje je dobila državljanstvo. Nastupajući za svoju novu državu stekla je i titulu najbolje austrijske sportašice, sve zahvaljujući odličnim međunarodnim nastupima.