Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Miliša odlazi iz politike, Bunja bez komentara

Autor: Nives Rogoznica

21.01.2010. 23:00
Miliša odlazi iz politike, Bunja bez komentara

Foto: Vedran SITNICA



Miliša koji za sobom ima i članstvo u HSLS-u, na pitanje bi li bio spreman ući u treću stranku, ukoliko bi ona podržala njegov projekt Centra za mlade odgovara kako to ne bi učinio te kako će se tim projektom baviti kao znanstvenik


Zlatko Miliša, koji je prije dva dana medije obavijestio o svom istupanju iz HSP-a, ipak nije učinio i formalni čin istupanja iz stranke, no kako se neslužbeno može saznati za formalni prestanak članstva, dovoljno je javno se očitovati o tome.
U pismu kojeg je uputio redakcijama Miliša je naveo nekoliko razloga, stavivši predsjedniku županijskog HSP-a Đaniju Bunji na teret prijetnje sankcijama zbog podržavanja predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića, sporost u realizaciji projekta Centra za mlade, ali i raspuštanje gradskog HSP-a te nepoštivanje Statuta po pitanju dinamike sazivanja sjednice Predsjedništva Županijske organizacije.
– Nisam se formalno ispisao, jer je Gradska organizacija raspuštena i ja se nemam kome obratiti. Nema osobe koja radi statutarno, a kojoj bih ja dao svoju ispisnicu, kazao je Miliša.
Iako priznaje da nije vidio sadržaj aktualnog koalicijskog sporazuma, a između HSP-a i HDZ-a, Miliša navodi kako iz izvora unutar HDZ-a zna da je izgradnja Centra za mlade dio sporazuma.
– Izgradnja Centra za mlade bila je dio i prethodnog sporazuma HSP-a i HDZ-a i za to je zaslužan raniji predsjednik HSP-a Danijel Kotlar. Postoje, dakle, i obveze iz ranijeg koalicijskog sporazuma koje treba izvršiti. Meni je nerazumljivo zašto, a budući da je gradska organizacija raspuštena, županijski predsjednik Bunja, nije javno reagirao kada ove godinu u gradskom proračunu nisu izdvojena sredstva za izgradnju Centra za mlade, nego samo za izradu dokumentacije.
Na upit zašto nije od jedinog od HSP-ovog vijećnika u Gradskom vijeću Radu Šakrice zatražio da postavi vijećničko pitanje vezano uz Centra za mlade, Miliša je odgovorio kako to nije mogao učiniti budući da je GO HSP-a bila raspuštena.
Gradski HSP je krajem studenog raspustila središnjica stranke te je za povjerenika do provođenja novog izbora za vodstvo planiranog za ožujak, imenovan Jozo Dragić. Rudolf Dvorski svega je dva mjeseca bio na čelu zadarskog HSP-a, što je mjesto na koje je došao nakon što je stranku napustio raniji predsjednik Mladen Meštrović koji je danas predsjednik zadarske podružnice HSP „Dr. Ante Starčević”. Kako za vrijeme Meštrovića, tako i u kratkom mandatu Dvorskog, Miliša je obnašao dužnost potpredsjednika zadarske organizacije. Gradski je HSP raspušten zbog nestatutarno provedenog izbora novog vodstva, a iako nikad nije objašnjena priroda nestatutarnosti, važeća je pretpostavaka kako jer riječ o tome što nisu bili provedeni potpuni izbori u podružnici, već samo djelomični na kojima su popunjena pojedina „ispražnjena” mjesta u vodstvu organizacije.
– Dr. Škaricu iznimno cijenim, ali vjerujem da će i on trebati novom Izvršnom odboru organizacije, kad vodstvo gradske organizacije bude ponovno izabrano, odgovoriti zašto nije reagirao, također je rekao Miliša.
Inače, u proračunu Grada Zadra za 2010. godinu je za izradu projektne dokumentacije Centra za mlade planirano 900.000 kuna.
Miliša je u prošli saziv Gradskog vijeća ušao kao nestranački vijećnik s liste HSP-a te je u stranku ušao oko šest mjeseci nakon preuzimanja vijećničke dužnosti. Pojasnio je kako je HSP-u pristupio budući da je ova stranka izabrala podržati njegov program Centra za mlade. Miliša koji za sobom ima i članstvo u HSLS-u, na pitanje bi li bio spreman ući u treću stranku, ukoliko bi ona podržala njegov projekt Centra za mlade odgovara kako to ne bi učinio.
– Taj je projekt prepoznat i dio je Gradske knjižnice. Vjerujem da će se on realizirati i vjerujem da će ravnatelj Gradske knjižnice Ivan Pehar sve učiniti da se realizira. Ja imam vrlo jasne ponude da projekt Centra za mlade plasiram u neke druge gradove i to ću učiniti kao stručnjak i znanstvenik, dodao je Miliša.
Đani Bunja vezano u „slučaj Miliša”, za javnost nije bio spreman reći ništa više od toga da se želi suzdržati od komentara.