Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nastavak priprema za sanaciju odlagališta

Autor: Elza Radulić-Toman

21.01.2010. 23:00
Nastavak priprema za sanaciju odlagališta


Na prostoru sadašnjega najvećeg odlagališta komunalnog otpada na ovome području, odlagališta u Diklu, za nekoliko godina kada se sve sanira, trebalo bi “niknuti” golfsko igralište


Grad Zadar je u proračunu za ovu godinu izdvojio 3 milijuna kuna za potrebe sanacije odlagališta Diklo. Još toliko novaca osigurat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jer je potpisan ugovor da će kompletnu sanaciju ovoga velikog odlagališta snositi ovaj Fond i Grad Zadar u jednakim omjerima, 50 prema 50 posto. A riječ je, dakako, o vrlo skupom projektu koji će trajati više godina. Navedeni novac ove će se godine utrošiti za nastavak izrade dokumentacije.
Tek prva faza
Podsjetimo, odavno je odlučeno da će se zatvoriti sva odlagališta komunalnoga otpada u Zadarskoj županiji, a ima ih ukupno 14, s tim da je zadarsko odlagalište Diklo najveće pa tako i najskuplje. Sanacija toga odlagališta je već započela pripremanjem papirologije, ali i fizički i to u prvoj polovini 2007. godine i dosta toga je dosad učinjeno, što se na terenu i vidi. Fizička sanacija bi se trebala provoditi u tri faze, a ono što pripada prvoj fazi je uglavnom učinjeno. Postavljena je, uz ostalo, okolna ograda duž cijeloga odlagališta duga čak 4 kilometra. Sagrađena je i uredno funkcionira ulazno-izlazna zona s kolnom vagom, gdje se važu sva vozila koja dovoze otpad. Tamo dobro funkcionira i tzv. reciklažno dvorište, gdje se može dovoziti i otpad koji ne spada u komunalni otpad, a dovoze ga i sami građani. Izvedeno je i pokusno zatrpavanje itd.
Cjelokupni komunalni otpad koji se proizvodi u gradu Zadru i još u nekoliko okolnih općina, koje svojim uslugama pokriva Čistoća, i nadalje će se dovoziti na ovo veliko odlagalište. Dok se ne sagradi Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Danas, u vrijeme ekonomske krize, nitko ne želi govoriti o datumima, tako da je upitno hoće li sve biti i završeno do ranije najavljivanih datuma, do početka 2012. godine.
Izmjena lokacijske dozvole
No ipak se radi, kao što vidimo, u ovoj godini će se nastaviti pripremanje dokumentacije, a to je, kako doznajemo od direktora Čistoće Tomislava Ćurka, promjena lokacijske dozvole, kao temelja ovoga velikog projekta. Za sanaciju odlagališta Diklo lokacijska dozvola je svojevremeno već bila gotova, ali je u međuvremenu izmijenjen zakon i trebalo se prilagoditi njegovim uvjetima. Zato je ova dozvola morala na izmjene i dopune, a ona je opet uvjetovala i izmjene na glavnome projektu. Taj će projekt također vrlo skoro biti gotov i moći će se predati na potvrđivanje čim bude izmijenjena lokacijska dozvola. Nakon toga ide javni natječaj za sanaciju ovoga velikog odlagališta. Koliko će sve to stajati novaca zasad se ne može govoriti, ali se na početku baratalo sa oko 90-ak milijuna kuna, što je kasnije smanjeno. Ali, sanacija svih postojećih 14 odlagališta u Zadarskoj županiji, prema izvorima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, stajat će više od 120 milijuna kuna. Najveći dio vih sredstava će se namicati iz raznih europskih fondova.
Podsjetimo, također, na kraju, da bi na prostoru sadašnjeg najvećeg odlagališta komunalnog otpada na ovome području, odlagališta u Diklu, za nekoliko godina kada se sve sanira, trebalo “niknuti” golfsko igralište.