Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nestabilne posuđene ambicije

Autor: Šime Ćurko

21.01.2010. 23:00
Nestabilne posuđene ambicije

Foto: Filip BRALA



Iako je Zadar od Jonjića i Jozinovića u jednom dijelu svoje igre sigurno imao koristi, mnogo bolje u cijeloj situaciji mogao bi proći Hajduk koji je u svoje redove vratio dva igrača iza kojih je solidno prvoligaško iskustvo


Ako je nakon trening utakmice nogometaša Zadra i Mosora nešto jasno onda je to da su na Stanovima na početku stvaranja nove momčadi koja će biti znatno drugačija od one s kojom je Zadar igrao jesenas. Dalibor Zebić krenuo je u posao pomlađivanja redova, no nakon Mosora još se ne zna u kojem bi smjeru pomlađivanje trebalo ići. S obzirom da su dvoboj sa Žrnovničanima preskočili Surać, Milin, Terkeš i Ljubičić, čini se da utakmica sa solidnim drugoligašem nije zamišljena kao uigravanje pred nastavak sezone. Naša je procjena da je to bio ozbiljniji test mladih snaga, kojih ima mnogo, pa teško da će za sve njih na proljeće biti mjesta u (prvoj) momčadi.
– Protiv Mosora nisu nastupili Anić i Rašo, a i nekolicina mladih igrača koji su došli iz Treće lige žali se na probleme s manjim ozljedama. To je i razumljivo jer je za neke od njih ovo prvi put da prolaze ovakve pripreme – pojasnio je Zebić.
O tome koliko mogu Luka Batur, Nikola Žilić, Igor Banović, Tomislav Glumac i ostali mladići ne može se govoriti nakon jednog poluvremena, koliko je većina igrača odigrala protiv Mosora. Ipak, za sada je u prvi plan došao Banović, koji na zadnjem veznom pokazuje dosta živosti, dok je kod Žilića i Batura još uvijek primjetan lagani strah koji nije ništa neobično s obzirom da su odjednom preskočili dva ligaška ranga.
Ponovio se Kale
Iako okretanje domaćim snagama u Prvoj HNL nije nikakva novost, štoviše takav je put i sve poželjniji za većinu prvoligaša, čini se da je Zadar prebrzo ušao u ovakav proces restrukturiranja prve momčadi. U nekoliko dana momčad je ostala bez Šaranovića, Jonjića i Jozinovića, a Zebić kaže da nije siguran ni koliko je realan Ljubičićev ostanak. Iz spomenutog kvarteta samo je Šaranović jesenas znao utakmicu započeti na klupi, dok bi ostala trojica u pravilu krenula od prve minute. Iako su Jonjić i Jozinović tek na nogometnom početku obojica su skupila dovoljno iskustva koje u nekim situacijama može biti itekako značajno. Primjer s Jonjićem i Jozinovićem najbolje pokazuje koliko su posudbe igrača dvosjekli mač. Iako je Zadar od obojice u jednom dijelu svoje igre sigurno imao koristi, mnogo bolje u cijeloj situaciji mogao bi proći Hajduk koji je u svoje redove vratio dva igrača iza kojih je solidno prvoligaško iskustvo. Splićani su tako dobili dva zanimljiva igrača bez da su morali strepiti nad njihovim nogometnim razvojem u seniorskoj postavi. Taj dio posla za Hajduk je obavio Zadar, a takve situacije nisu rijetke. Sjetimo se, primjerice, Tvrtka Kale, koji je u sezoni 2003./’04. u Zadar došao kao četvrti vratar Hajduka o kojem je nogometna javnost znala malo toga, a na Poljud se Kale vratio kao u tom trenutku možda i najbolji “portir” Prve HNL. Naravno, njegove dobre obrane pomogle su Zadru da te sezone uđe u Ligu za prvaka, no dugoročno gledano na Stanovima od uzimanja igrača na posudbu i nemaju velike koristi.
Možda se vrate
– Tražimo lijevog bočnog, možda i još ponekog igrača. Hajduk nas je malo zbunio uzimanjem Jonjića i Jozinovića u situaciji kad smo na obojicu već računali za nastavak sezone – požalio se Zebić u čiju je momčad iz Hajduka na posudbu došao Tomislav Glumac, stoper koji bi trebao pojačati konkurenciju u zadnjoj liniji nakon odlaska Jonjića. Na pitanje koliko je realan povratak Jonjića i(li) Jozinovića Zebića kaže:
– Očito je da neće biti s nama u najvažnijem dijelu priprema i govoriti o tome hoće li se možda vratiti ili ne bilo bi obično nagađanje. Činjenica jest da ih sada nemamo na raspolaganju i zato trebamo tražiti nova rješenja.
Bez obzira što je Zebić ostavio otvorenu mogućnost angažmana još ponekog igrača kako stvari sada stoje Zadar bi nakon dugo vremena u jednom prijelaznom roku mogao ostati bez ijednog igrača koji je poznat makar u hrvatskim nogometnim okvirima. To može biti loše, ali i ne mora. Uostalom, već mnogo se puta pokazalo da je Zadar dovodio igrače s “imenom i prezimenom”, a da su njihove igre na terenu bile lošije od onoga što bi “plavi” mogli očekivati od, primjerice, svojih juniora.


 SUTRA URAŠTANIMA




Zadrani u ponedjeljak 25. siječnja putuju u Rovinj gdje će obaviti drugi dio priprema. Za sada je u Istri dogovorena jedna utakmica, u srijedu 27. siječnja sa slovenskim Primorjem iz Ajdovščine. Prije puta u Istru Zadrani će sutra odigrati trening utakmicu u gostima kod trećeligaša Raštana u čijim su redovima brojni bivši igrači Zadra.