Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Oživljavanje bogate filipjanske glagoljaške tradicije

Autor: Ivana Burica

21.01.2010. 23:00


Financijski prilog održavanju 1. festivala glagoljice dala je Zadarska županija koja je za tu namjenu u svom ovogodišnjem proračunu osigurala 3.000 kuna. – Nadamo se dobroj volji župana, odnosno njegovoj odluci da se taj početni prilog ipak malo poveća. Projekt smo također nominirali i u Ministarstvo kulture, a planiramo nominaciju poslati i prema Ministarstvu turizma, kazala je Klara Eškinja Glavan


Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov u suradnji s Osnovnom Školom Sv. Filip i Jakov – Učeničkom zadrugom “Đardin” – (Mala škola glagoljice) priprema 1. festival glagoljaštva koji bi se trebao održati 10. i 11. rujna 2010. godine u Benediktinskoj opatiji u Rogovu.
– Ideja za održavanje ovog festivala proistekla je iz vrlo uspješne suradnje Male škole glagoljice i Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, posebno tijekom turističkih sezona 2008. i 2009. kada su se održavale radionice pisanja glagoljicom kao ponuda izrade prigodnih suvenira s motivom glagoljice. Kad smo voditeljica “Đardina” prof. Danijela Deković i ja s idejom o organizaciji festivala došli kod župnika u Rogovu don Tomislava Baričevića, on ju je objeručke prihvatio, ispričala je direktorica Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja Glavan.
U čast don Nikole Kužinovića
Financijski prilog održavanju 1. festivala glagoljice dala je Zadarska županija koja je za tu namjenu u svom ovogodišnjem proračunu osigurala 3.000 kuna.
– Nadamo se dobroj volji župana, odnosno njegovoj odluci da se taj početni prilog ipak malo poveća. Projekt smo također nominirali i u Ministarstvo kulture, a planiramo nominaciju poslati i prema Ministarstvu turizma. Bez financijske pomoći ministarstava i Županije teško da možemo organizirati festival. Naša je želja da manifestacija traje dva dana, ali sve će opet ovisiti o novcima. Ako ne bude moguće drugačije, organizirat ćemo barem jedan dan u drugom rujanskom vikendu, kazuje Eškinja Glavan, ističući da će filipjansko područje s Festivalom glagoljice, nakon Sajma cvijeća, dobiti još jedno važno događanje izvan sezonske špice. Festival će nositi ime don Nikole Kužinovića, najpoznatijeg svećenika glagoljaša, čiji se natpis na glagoljici čuva u filipjanskoj župi.
Prema njenim riječima, prvog dana Festivala u planu su predavanja u crkvi Sv. Roka, dijelu nekadašnje Benediktinske opatije koja je nastala u X. stoljeću, a srušena je za vrijeme turskih prodora u XV. i XVI. stoljeću.
Uvodno predavanje i glagoljašku misu održat će otac Jozo Milanović, redovnik Benediktinskog samostana na Ćokovcu. Samostan na Ćokovcu jedini je muški benediktinski samostan u Hrvatskoj, a nastao je nakon razaranja Benediktinske opatije na Rogovu.
Održalo bi se predavanje i o nastanku i važnosti benediktinskog reda za hrvatsku povijest te o nastanku i širenju glagoljice s posebnim osvrtom na zadarsko, odnosno biogradsko područje. Predviđeno je da predavači budu akademkinja Anica Nazor, franjevac trećoredac Petar Runje, prof. na Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru Elvira Katić, Darko Žubrinić iz “Glagoljaške mladeži” Zagreb te sveučilišni profesor Slaven Bertoša iz Pule.
Suveniri s motivima glagoljice
Tijekom dva dana trajanja Festivala održavale bi se radionice pisanja glagoljicom kao i prodaja originalnih suvenira s motivima glagoljice. U sklopu radionica svoj rad bi predstavila Mala škola glagoljice Učeničke zadruge “Đardin” OŠ Sv. Filip i Jakov, Glagoljaška mladež iz Zagreba, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Senja, Nadbiskupska klasična gimnazija Ivana Pavla II iz Zadra, Mala glagoljaška akademija Roč…
– Na poziv naše Turističke zajednice u kolovozu je u Sv. Filipu i Jakovu gostovala i Braniteljska zadruga “Sjeme – Panj – Umjetnost – Život” iz Slavonskog Broda. Na taj način je ostvarena suradnja između Učeničke i Braniteljske zadruge koja je nastavljena i nakon ljeta kada su u prostorima škole održane radionice izrade ekološkog nakita. Tada se došlo i do ideje da se poveže ekologija i glagoljica na taj način da se na komade nakita pirografom ispisuju glagoljska slova. Na taj se način dobio originalni suvenir koji je predstavljen na Večeri Slavonaca u Zadru kada su i prikupljena sredstva za daljnji rad Male škole glagoljice. Radu Male škole glagoljice veliku je pomoć pružila i saborska zastupnica Nevenka Marinović, navela je Eškinja Glavan, dodavši da je tijekom 2009. godine Mala škola glagoljice sudjelovala na Smotri tradicijske baštine u Biogradu, Međužupanijskoj smotri zadrugara u Bibinjama, Lidasu u Pleternici te na Maloj glagoljaškoj akademiji u Roču.