Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ručak pa čaj

Autor: Željana Gardijan

21.01.2010. 23:00


Predsjednički izbori i pobjeda Ive Josipovića, “predsjednika gospodina” (ne)očekivano su protresli i pretresli dvije najjače političke stranke tekao da su amortizirali njihova dosadašnja sukobljavanja do te mjere da se počela propitkivati i nemoguća velika koalicija. Pomirljivi tonovi, spremnost na suradnju za dobrobit i europsku budućnost Hrvatske mogu signalizirati i to da je situacija, prije svega gospodarska, uistinu ozbiljna i da na toj platformi zakopavanje ratne sjekire može biti u intersu i vladajućem HDZ-u i oporbenom SDP-u.
Premijerki Kosor da već u startu oporbi začepi usta ukoliko kola nastave nizbrdo jer će najjačem političkom suparniku moći predbaciti da se vozio na istim kotačima, a čeliniku SDP-a Zoranu Milanoviću suradnja na rješavanju teške gospodarske krize bila bi alibi da se nije skrivao nego da je djelovao, a svaki bi mu ishod politički odgovarao. U slučaju neučinkovitosti mogao bi nastaviti predbacivati premijerki jer je ipak ona ta na čijim leđima leži stvarna odgovornost, a u slučaju dobrih rezultata dio zasluga pripisao bi sebi.
Bez obzira što je uistinu otvorilo vrata suradnje između dviju najajčih političkih stranaka, premijerka Kosor i prvi oporbenjak Milanović konačno su se dogovorili za famoznu kavu koliko god ona u ovom trenutku bila gorka i bez obzira što se možda već i ohladila od kada je premijerka zvala Milanovića, a on na krilima pobjede SDP-ovca Josipovića, zaboravio da se dami poziv ne odbija.
I na koncu, na susretu Kosor – Milanović, nije se pila kava nego čaj, a sve sličniji jedno drugom, stranački su lideri konstatirali ono što građani već dugo znaju. Devastirano i umrtvljeno gospodarstvo treba oživjeti.
Premda se o suradnji teško može govoriti negativno jer je zemlji neophodna udružena pamet, ručak oporbenjaka koji je “skuhao” Milanović kako bi, kaže, zahvalio za potporu Josipoviću, prethodio je susretu s premijerkom što, imajući u vidu konfuziju na političkoj pozornici, pobuđuje sumnju da se iza oporbenog ručka i dugoočekivane kave ipak krije neutaživa glad za političkim “desertom”.
Da bi okupljanje oporbenjaka moglo zazvučati kao “kukurikanje” za neko novo svanuće Hrvatske, pokazalo je i poslušno neodazivanje čelnika HSLS-a Darinka Kosora. Nakon što je svom bratiću britko odgovorila da ukoliko nije zadovoljan u koaliciji za izlazak ne čeka proljeće, on se utišao.
Zato je Milanoviću “u goste” bez straha od reakcije svoje šefice otišao predsjednik vladajućeg SDSS-a Milorad Pupovac mudro se ogradivši da ukoliko premijerka s Milanovićem može na kavu zašto on ne bi mogao na ručak.
Sve se to događa u vrijeme kada se raspetljavaju afere, kada se HDZ i SDP rješavaju svoje nepodobne prtljage, kada se s jedne strane prebrojavaju “sanaderovci”, a s druge “bandićevci”, pa je teško vjerorovati da je u tom oblačnom političkom košmaru odjednom granula sunčana zraka iskrene suradnje iza koje nema nikakvih drugih prikrivenih ciljeva.
Prije će biti da i jedno i drugo potiho, pod krinkom smješka i spremnosti na suradnju, odmjeravaju snage.
Milanović, kojemu se prigovara da reagira uvijek kasneći jedan korak, pobjedom “uspavanog” Josipovića kao da se probudio, a onda ručao, pa otišao na čaj…