Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Za navodnjavanje 5,9 milijuna kuna

Autor: Boris Kupčak

21.01.2010. 23:00
Za navodnjavanje 5,9 milijuna kuna

Foto: Marijan TOMAC



Početkom 2009. godine započela je izgradnje prve faze sustava navodnjavanja Baštica, prema glavnom projektu sustava navodnjavanja i to na lokaciji Baštica, Grad Benkovac, k.o. Islam Grčki, bruto površine 351,56 ha. Ukupna vrijednost investicije je 18.125.000,00 kuna od čega Republika Hrvatska financira 80 posto, a Zadarska županija 20 posto


Jedan od bitnih preduvjeta za što bolji razvoj poljoprivrede na području Zadarske županije je navodnjavanje. U Zadarskoj županiji plan je u idućih deset godina izgraditi sustave navodnjavanja za 6.000 hektara, što je deset posto od ukupnih obradivih površina na ovom prostoru. Proračunom Zadarske županije za 2010. godinu za realizaciju spomenutog predviđeno je 5.900.000 kuna, a jedan od projekata na kojemu se trenutačno radi je navodnjavanje Baštice i trebao bi biti gotov do početka lipnja, kazala je Vlatka Vučić Marasović, glasnogovornica Zadarske županije.
– Početkom 2009. godine započela je izgradnje prve faze sustava navodnjavanja Baštica, prema glavnom projektu sustava navodnjavanja i to na lokaciji “Baštica”, Grad Benkovac, k.o. Islam Grčki, bruto površine 351,56 ha. Ukupna vrijednost investicije je 18.125.000,00 kuna od čega Republika Hrvatska financira 80 posto, a Zadarska županija 20 posto. Završetak izgradnje prema dodatku ugovora planira se za 1. lipnja 2010. godine, kazala je Vučić Marasović, napominjući da je ovo prvi sustav navodnjavanja u Hrvatskoj koji je izgrađen otkako je usvojen nacionalni Plan navodnjavanja.
U idućem razdoblju planiraju se realizirati brojni drugi projekti navodnjavanja. Među njima su projekti navodnjavanja Škabrnja, Bokanjac i Rašinovac, Lišansko polje, Kolanjsko i Povljansko polje, kao i Kulsko-korlatsko polje.
– U sustavu navodnjavanja Škabrnja planira se izvedba dva bunara u okviru buduće akumulacije za navodnjavanje, u skladu s rezultatima već provedenih dodatnih istraživanja. U tijeku je izrada studije isplativosti u skladu s pravilima Svjetske banke i ostale potrebite dokumentacije za realizaciju Sustava navodnjavanja, kaže Vučić Marasović.
Za sustav navodnjavanja Bokanjac i Rašinovac planira se provesti istražne radove za projekt vodne akumulacije u Bokanjačkom blatu. U sustavu navodnjavanja Kulsko-korlatsko polje, akumulacija Vlačina radi se na završetku i usklađenju Idejnog rješenja po primjedbama Studije utjecaja na okoliš i geomehaničkim istražnim radovima te završetak Studije utjecaja na okoliš.
Što se tiče navodnjavanja Kolana planirano je započeti izradu glavnog projekta.
– Tu smo pred izdavanjem lokacijske dozvole nakon čega se ide u izradu glavnog projekta te izdavanje potvrde o glavnom projektu, kazala je Vučić Marasović, dodajući da je u istoj fazi i sustav navodnjavanja Povljana.
Za sustav navodnjavanja Lišansko polje, također je planiran početak izrade glavnog projekta, dok je za Sustav navodnjavanja Vransko polje, na području Općine Sv. Filip i Jakov, radi na idejnom projektu za lokacijsku dozvolu.
U sustavu navodnjavanja Baštica kroz 2010. godinu planirano je izvršiti batimetrijsko (geodetsko-hidrografsko) snimanje akumulacije Vlačine te izradbu “V-H” krivulje za akumulaciju kao i izradu dokumentacije po geomehaničkom elaboratu brane.