Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Žnidarić neće odgovarati zbog prijevare u gospodarskom poslovanju

Autor: Suzana Bandić

21.01.2010. 23:00
Žnidarić neće odgovarati zbog prijevare u gospodarskom poslovanju

Foto: Vedran SITNICA



Zbog prijevare u gospodarskom poslovanju protiv Borne i Željka Žnidarića PU zadarska podigla je dvije prijave. Jednu je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo, a o drugoj će donijeti odluku u narednih nekoliko dana


Protiv Željka Žnidarića (59), muža poznate glumice Mije Begović i njegovog sina Borne (26), odgovornih osoba trgovačkoga društva “Euroing” iz Zagreba, Općinsko je državno odvjetništvo u Zadru odbacilo kaznenu prijavu koju je protiv njih još u svibnju prošle godine zbog prijevare u gospodarskom poslovanju podigla PU zadarska. Otac i sin Žnidarić zbog istog su kaznenog djela prijavljeni i 2008. godine, a Općinsko je državno odvjetništvo u tom slučaju zatražilo dodatnu istragu koja je okončana prije svega dva dana. Stoga će, kako su nam kazali u odvjetništvu, odluku o tom kaznenom djelu i eventualnom podizanju optužnice, odlučiti u slijedećih nekoliko dana, nakon što pregledaju spise iz istrage.
Podsjetimo, u odbačenom slučaju Žnidariće se sumnjičilo da su sklopili više pravnih poslova sa 62-godišnjakom i njegovim 64-godišnjim bratom o kupoprodaji građevinskog zemljišta na području grada Zadra, za što su trebali isplatiti iznos od 914.900 kuna, što oni do dana podizanja kaznene prijave nisu učinili, iako su na sebe prenijeli pravo vlasništva. Riječ je o zemljišnoj parceli na Putu Dikla na kojoj se godinama već nalazi lunapark, a u kojoj su svoj udio do sklapanja kupoprodajnog ugovora 26. lipnja 1991. godine imali 20-ak vlasnika, mahom Sutomišćana od kojih su četvorica oštećenih podnijela prijave protiv njih.
Nakon podizanja kaznene prijave Žnidarići su se pismeno očitovali kazavši kako je cijeli slučaj zapravo nesporazum i splet nekih nesretnih okolnosti zbog kojih oni nisu u mogućnosti ispoštovati dogovor. Napomenuli su kako su tada s privatnim vlasnicima u prostorijama Grada Zadra sačinili nagodbu uz aktivno sudjelovanje službenika Grada Zadra te da su svi od društva „Euroing” d.o.o. dobili dogovorenu pravičnu naknadu koja je, kako su izvijestili, do osamnaest puta bila veća od naknade koja se uobičajeno davala bivšim vlasnicima. Žninadići su napomenuli kako je većina vlasnika tih parcela bila isplaćena u novcu, a tek nekoliko njih, koji su inzistirali na isplati u poslovnom prostoru, zbog nastalih komplikacija nisu.
Naime, prema Ugovoru koji su prijavitelji sklopili s Žnidarićima, trebalo im se isporučiti 30 m2 poslovnog prostora, a Aneksom Ugovora iz listopada 2003. godine obveza je povećana na 40 metara četvornih. No, Žnidarići su nepoštivanje dogovorenoga opravdali nedefiniranim urbanističkim planom zbog kojega se projekt nije mogao realizirati, a tako niti ugovorna obveza. Njima su, kako bi ih obeštetili ponudili kompenzaciju, pojasnili su Žnidarići, a kazali su kako su to i nadalje spremni učiniti u okvirima mogućih načina, uključujući i povećanje kvadrature poslovnog prostora. Požalili su se kako su u tu situaciju upali ne svojom krivnjom te da trpe veliku štetu s obzirom da su njihova nemala uložena sredstva u taj projekt duže vrijeme blokirana.