Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čuvarice istine o Domovinskom ratu

21.01.2011. 23:00
Čuvarice istine o Domovinskom ratu


U knjizi se nalazi četrdeset intimnih zapisa žena, sudionica Domovinskog rata. To su žene s kojima ste se tisuću puta susreli, a nikad niste znali kakve boli i što one zapravo nose u sebi, kazala je Ivana Haberle


Knjiga “Koracima nade u istinu – moja priča za tvoju istinu” predstavljena je u predvorju Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru pred mnogobrojnom publikom. U uvodnom dijelu je Vesna Matešić okupljenima pročitala potresnu priču Grle Pedić “Skupljanje kostiju”. Pjesmom ih je pozdravila Danijela Mileta uz pratnju Željka Dukića te potom i Ivana Haberle, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar koja je autor ovoga projekta.
– U knjizi se nalazi četrdeset intimnih zapisa žena, sudionica Domovinskog rata. To su žene s kojima ste se tisuću puta susreli, a nikad niste znali kakve boli i što one zapravo nose u sebi, kazala je Ivana Haberle i istaknula:
– Večeras su pred vama ove hrabre žene. One su posebne. Svaka na svoj način. One su odlučile u ovim teškim vremenima, kada je vrijeme zaborava nešto što nam se gotovo nameće svaki dan, rekle ne. Bit ćemo iznad toga, bit ćemo hrabrije. Jer ono što smo mi proživjele i doživjele, ne može nam nitko reći da to nije istina. I zato su ove žene čuvarice istine, kazala je Ivana Haberle.
– Ova knjiga danas je iznimno važna s obzirom na političke i društvene okolnosti u kojima se nalazimo, istaknuo je u svom ogledu o ovoj knjizi prof. dr. sc. Zlatko Begonja te nastavio:
– Nalazimo se i danas u prilikama u kojima napose izražajno sa strane nekih društveno relevantnih pojedinaca u Hrvatskoj, nameću odnosi koji navodno teže nekakvom istinitom pogledu na Domovinski rat. U svakom slučaju možemo kazati kako zastupnici tih i takvih promišljanja zahtijevaju ciljano zanemarivanje činjenica, iako se pritom nemušto, no bez obzira na to, nadasve ustrajno, trude u pokušajima relativizacije pojedinih proteklih događaja iz Domovinskog rata, dovodeći tako pod sumnju hrvatske branitelje i njihovu čast. A sve to provode u ime takozvanih viših interesa, ustvrdio je prof. Begonja. Knjigu je također predstavio i prof. dr. fra Andrija Nikić, predsjednik HKD Mostar.
 


Autorice




Zlata Derossi, Zdenka Pavić, Anka Šarić, Marija Kolega, Alenka Džaferagić, Irena Fadić, Rada Vrančić, Ardena Stošić, Zorka Rašić, Ljiljana Grginović, Veselka Birkić, Danica Žepina, Darinka Okorn, Antica Zulbeari, Ivka Nakić, Jelica Farkaš, Neda Marić, Ana Vukojević, Anka Predovan, Slavica Čubrić, Nada Horvat, Vesna Matešić, Sandra Maroja, Nevena Ramić, Katica Božina, Silvija Brljičak Budan, Melita Vitlov, Fulia Zrilić, Jela Baždarić, Anka Birkić, Pjerina Sabo, Ivana Haberle, Blaža Zubčić, Borka Potočnjak, Dragica Crnjak, Vesna Drnić, Jasna Denona, Franka Kapitanović i Anamarija Čulina.


 


Veliko zanimanje i nepotrebna gužva


Velik interes za predstavljanje knjige učinio je foaje HNK pretijesnim za mnogobrojne zainteresirane. Kako je do toga došlo, pojasnila je okupljenima Ivana Haberle:
– Mi nismo krivi što ovaj prostor nije dovoljan za sve one koje zanima čuti ovu riječ istine. Naša Udruga je zatražila veliku dvoranu, ali rekoše neki skeptični gradski oci – nema šanse da napunite predvorje. Drago mi je što nisu bili u pravu i hvala vam što ste večeras tu.