Jadrijev: Izvješćem se skreće pozornost s gorućih problema u Centru

Slika korisnika admin
Josip PEDIŠIĆ
Zadarski Centar za socijalnu skrb

Nakon što je izostala reakcija na anonimne pritužbe o neizdrživim uvjetima rada i lošim međuljudskim odnosima koju su djelatnici Centra za socijalnu skrb prije mjesec dana poslali na adresu državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva i ravnateljice Uprave za socijalnu skrb Tatjane Katkić Stanić, isti su autori ponovili svoj apel nadležnima da hitno nešto poduzmu.

Kao prilog anonimnoj pritužbi na navedene adrese poslan je izvještaj snimanja psihosocijalne klime u zadarskom centru koji je temeljem anonimne ankete provedene među zaposlenicima Centra, a na zahtjev rukovodstva Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, izradio ovlašteni stručnjak dr. Boris Hudina.

Rezultati izvještaja pokazali su kako su ispitani zaposlenici u značajnom postotku pod stresom i frustrirani klimom u kojoj rade, da nemaju međusobnu suradnju niti podršku nadređenih što u konačnici rezultira demotiviranošću za posao koji obavljaju. Anketom se pokazalo i da zaposlenici nemaju autonomiju u radu već da ih se u svemu nadgleda, od njih očekuje da za svaki korak traže dozvolu te da ih takva količina nepovjerenja izrazito frustrira zbog čega se ne mogu posvetiti poslu, a što se direktno održava na korisnike usluga centra.

Slijedom navedenoga u zaključku izvješća stoji kako su osnovni problem u centru međuljudski odnosi koji su "produkt nasljeđa, sadašnjeg načina rukovođenja i sustavnim poteškoćama u toj ustanovi" te da hitno treba nešto mijenjati u načinu na koji se odgovorne osobe ponašaju.

Izvješće na uzorku od 13 radnika

U sindikatu pak smatraju kako je to izvješće potvrdio da postoji problem u ponašanju ravnateljice Danijele Jadrijev i načinu na koji vodi centar otvoreno iznoseći i svoje sumnje da su međuljudski odnosi narušeni nepovratno. Stoga je zatraženo da se o izvješću očituje ponajprije Upravo vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb, a potom i nadležni na višim instancama.

Danijela Jadrijev, prozvana ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb u kojemu je zaposlen 51 djelatnik potvrdila je kako je upoznata s rezultatima izvješća jednako kao i njezini nadređeni, no da se za te prozivke anonimnih zaposlenika ne osjeća odgovornom.

- Iluzorno bi bilo za očekivati stopostotnu podršku zaposlenika, no ponajprije moram istaknuti da je zaključak ovog izvješća temeljen na uzorku od 13 zaposlenika od ukupnih 51. I same okolnosti pod kojima se provodila anketa upitna su motiva jer je predsjednica sindikata Jadranka Ivezić pozvala članove sindikata na predavanje o prevenciji stresa. Od ukupno 36 članova koliko ih je u našoj ustanovi odazvalo se 16 zaposlenika od kojih jedan nije član sindikata, a dvoje ih je na pripravničkom stažu. Na koncu rezultat ankete pokazao je kako trojica nisu pod stresom, kod devet je zabilježena normalna razina stresa, dok je kod troje zaposlenika totalni „burn out". Njima je upravo dr. Hudina savjetovao da hitno potraže novi posao i stručnu pomoć -  kaže Jadrijev koja je na ravnateljsko mjesto izabrana između petorice kandidata od kojih su dvoje i danas zaposleni u centru. Napominje kako se na to radno mjesto javila s puno entuzijazma, no da većina problema s kojima se susreće i bavi otkako je ravnateljica centra, su naslijeđeni od ranije. Zbog počinjenih propusta u tom vremenu im je, dodaje, već triput dolazio Upravni nadzor iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi  nakon čega su im naložili niz obveza koje bi na koncu trebale rezultirati kvalitetnijim radom centra.

Pešut najavljuje sastanak na aktualnu temu

Ponosna je što za svoj rad ima punu podršku resornog ministarstva, Upravnog i Stručnog vijeća sačinjenih od voditelja odjela i predstojnika podružnica, a koji su se, kaže, saznavši za sporno izvješće odmah sastali te potom očitovali ministarstvu na način da se ograđuju od napada pojedinih zaposlenika te ističući da je riječ o pojedincima koji istupima u medijima rješavaju probleme u komunikaciji na razini s ravnateljicom i to potom odbijaju priznati.

- Kada se sve to sagleda neminovno se nameće pitanje motiva, odnosno, nije li ova situacija s izvješćem samo manipulacija, odnosno skretanje pozornosti s pravih i gorućih problema u centru - zaključuje Jadrijev, a s njom se slaže i Mario Pešut, predsjednik Upravnog vijeća, najavljujući sjednicu vijeća na ovu temu već početkom sljedećeg tjedna.

- Ova je situacija već pomaklo izmakla kontroli pa ćemo sljedeći tjedan otvoreno razgovarati da vidimo o čemu je zapravo riječ. Činjenica jeste da je posao u ovoj djelatnosti sam po sebi težak i stresan, ali uvjeti rada u centru zaista nisu loši, jednako kao ni plaće, posebice u današnjim prilikama - kaže Pešut negodujući i zbog toga što se nezadovoljnici nisu s problemom najprije obratili njemu kao osobi koju je na mjesto predsjednika upravnog vijeća postavilo resorno ministarstvo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno