Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Karma jedva čeka plan

21.01.2011. 23:00
Karma jedva čeka plan


Tim koji dosta dugo radi na izmjenama i dopunama, nastoji pronaći kompromis između vlasnika zemljišta i struke. To je opsežan posao jer plan mora biti koncipiran na način da se udovolji svima koliko se može i da se otvore uvjeti za gradnju u nekim gradskim zonama, kaže Segarić te kao primjer izdvaja Karmu, jedno od najatraktivnijih građevinskih gradskih područja


Kako nam je jučer  potvrdio gradski pročelnik za  graditeljstvo i zaštitu okoliša  Matko Segarić, izmjene i dopune Prostornoga plana  uređenja grada Zadra bit će  izložene na javnom uvidu  početkom veljače u Gradskoj  upravi.
– Već se dosta dugo radi na  izmjenama i dopunama, jer  tim koji radi na njima nastoji  pronaći kompromis između  vlasnika zemljišta i struke. To  je zaista opsežan posao jer  plan mora biti koncipiran na  način da se udovolji svima koliko se može i da se otvore  uvjeti za gradnju u nekim  gradskim zonama, kaže Segarić te kao primjer izdvaja Karmu, jedno od najatraktivnijih  građevinskih gradskih područja.
Što se tiče Kožina, Segarić  ističe da u ovom trenutku velik  broj građana ne bi mogao  uopće dobiti građevinsku dozvolu, no kako izmjene i dopune PP-a obuhvaćaju i planove nižeg reda, i ovaj bi se  problem trebao riješiti. Izmjenama i dopunama bit će obuhvaćeni i gradski prostori nekadašnjih industrijskih zona,  poput Bagata ili predjela iznad  magistrale prema Musapstanu, koji gotovo zjape prazni ili  neuređeni, a zapravo imaju veliki potencijal.
– Riječ je o zaista velikim  prostorima, neki su veliki kao  pet Poluotoka. Redefiniranjem tih gradskih zona otvorile bi se nove mogućnosti za  izgradnju stambenih ili turističkih kompleksa, jer novim  prostornim planom ne namjeravamo širiti granice grada  nego ga u sadašnjim granicama planiramo oplemeniti, a  pogotovo određene zone – naglašava Segarić.
Izmjene i dopune PP-a, uz  navedeno, otvorit će mogućnost za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.
– Koliko je takvih objekata  na području grada zaista je  teško reći točan broj, ali prema  grubim procjenama ima ih oko  10.000. Naša je pretpostavka  da većem dijelu njih neće biti  problem legalizirati jer je  obično riječ o manjim nadogradnjama koje ne narušavaju  prostor, poput garaža, spremišta, balkona i slično. No dok  ne budemo imali tehničke podatke, teško da možemo ostvariti mogućnost da se takvi  objekti legaliziraju po jeftinijim cijenama. Stoga je naša  preporuka građanima da dođu  na javni uvid izmjena i dopuna  Prostornog plana početkom  veljače – poručio je Segarić.  Točan datum javnog uvida također bi uskoro trebao biti  poznat.