Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Putevima akvarela

21.01.2011. 23:00
Putevima akvarela


Djela Stipana Kujundžića pokazuju ljubav, ushićenost, empatiju i uvažavanje svih segmenata života. Sačuvati tu ushićenost životom vrhunsko je umijeće za koje je malo tko sposoban


U galeriji “ZadArt” u četvrtak je otvorena  izložba slika Stipana Kujundžića, zadarskog umjetnika, liječnika po struci, rodom  iz Grubina kod Imotskog.
Riječ je o drugoj samostalnoj izložbi ovog autora,  uglavnom akvarelima koji su  od početaka njegovog umjetničkog rada bili i ostali u  samom središtu njegovog slikarskog opusa. Za sebe će  reći da je u vodene bojice  zaljubljen još od osnovne škole, što se jasno zrcali u njegovim radovima, izloženim do  ove druge samostalne izložbe  i na nizu skupnih izložbi, pogotovo humanitarnog predznaka.
Prijatelji i poznanici stoga  ga nerijetko znaju pitati hoće  li se napokon odlučiti, što će  biti umjetnik ili specijalist interne medicine i gastroenterologije. Kujundžić je jedan  od osnivača Likovne udruge  “ZadArt”, a član je i udruge  Likovnjaci imotske krajine  “LIK”.
Iako je akvarel najzastupljenija tehnika slikanja u njegovom radu, nisu mu strane ni  mnoge druge tehnike od crteža pa sve do ulja. U posljednje vrijeme, kako je istaknuo nakon pozdrava i zahvale uzvanicima na dolasku,  sve se više okreće portretima  u Pop Artu. Otvorenju izložbe  nazočili su brojni sudionici  političkog, medicinskog i  općenito javnog života grada  koje je s nekoliko uvodnih  rečenica pozdravila i s  izložbom upoznala akademska slikarica Maja Pavin Radaljac.
– Svjetlo vlastite tehnike ne  može se naučiti, ona postoji ili  ne. Djela Stipana Kujundžića  pokazuju ljubav, ushićenost,  empatiju i uvažavanje svih  segmenata života. Sačuvati tu  ushićenost životom vrhunsko  je umijeće za koje je malo tko  sposoban.
U radovima Stipana Kujundžića nagovještava se otvaranje poznatih prostora, ali  u trenutku njihova nastanka  oni nam se prikazuju kao  proces u čijem tijeku na površinu izlaze drukčije senzacije.
Uvijek iznova on nam pokazuje aluzivnost i višeznačnost slobodnog rasprostiranja akvarelne boje, tehnike za koju se kaže da je  najteža za obuzdati je, upravo  zbog nesputanosti vode same.  Stipan Kujundžić se u svom  slikarstvu intuitivno okreće  paradigmi pejsaža kao ishodištu za vlastiti dijalog sa stvaranjem i slikarstvom kao medijem govora o vrijednosti  uspomena i sjećanja, istaknula je Pavin Radaljac zaključivši svoje predstavljanje  autora citatom Jakoba Wassermanna koji je napisao kako nas samo zvjezdano nebo i  umjetnost čuvaju pred  očajem.
Izložba ostaje otvorena od  20. siječnja do 5. veljače.