Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrijedna muzejska zbirka zavičajne baštine

21.01.2011. 23:00
Vrijedna muzejska zbirka zavičajne baštine


U  prostorijama Zavičajnog muzeja u Biogradu na Moru u  tijeku su dvije izložbe.  Svečano otvorenje upriličeno  je još u subotu 15. siječnja na  sam Dan grada. O samim  izložbama govorio je ravnatelj  muzeja Draženko Samardžić  koji je istaknuo kako se postavljenim izložbama želi dati  naglasak i na ostale muzejske  zbirke, uz arheološku zbirku i  teret s potopljenog broda iz  16. stoljeća.
Izložbu naziva “Ambijantalna arhitektura biogradskog  područja na arhivskim fotogafijama” priredila je prof.  Gorka Božulić sa suradnicima, a govori o nekadašnjim  biogradskim dvorovima, boloturama, voltima, ognjištima  i uličicama. Druga izložba, autorice Mire Hlanude Vegar,  nosi naziv “Svečano tradicijsko ruho i nakit žena biogradskog kraja”. Prikazuje genezu ženske narodne nošnje  biogradskog područja, te nakit koji se kao i nošnja, nosio u  različitim prigodama. Izloženi  eksponati trebali bi, između  ostalog, poslužiti i kao jezgra  oko koje bi se nastavila priča  za stalni postav muzeja.
Obje predstavljene izložbe  prate i iznimno kvalitetni i  stručno pripremljeni katalozi  koje su, uz Zavičajni muzej,  pomogli grad Biograd te Ministarstvo kulture RH.  Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivan Knez istaknuvši kako  ga raduje činjenica što je u  prostorima muzeja sve više  stalnih postava te da će grad  nastojati i nadalje pomagati, u  sklopu svojih mogućnosti, kako bi i ostala vrijedna kulturna  blaga ugledala svjetlo dana.