Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarska voda među skupljima u Hrvatskoj

21.01.2011. 23:00
Zadarska voda među skupljima u Hrvatskoj


U zadarskom Vodovodu još nemaju podatke o tome kolika će biti cijena fiksne naknade te hoće li njeno uvođenje u račune za vodu značiti poskupljenje ukupnog računa za vodu ili ne


Najave da će vodovodna poduzeća od travnja  uvesti fiksnu naknadu u  računu za vodu pobudila je  pažnju javnosti, posebno  građana koji se boje da bi ovo  moglo značiti još jedno poskupljenje.
U zadarskom Vodovodu još  nemaju podatke o tome kolika će biti cijena fiksne naknade te hoće li njeno uvođenje  u račune za vodu značiti poskupljenje ukupnog računa za  vodu ili ne. Naime, moguće je  da vodovodna poduzeća uz  uvođenje fiksne naknade smanje cijenu kubika vode, što bi  u konačnici moglo rezultirati  računima koji se neće mnogo  razlikovati po cijeni od sadašnjih. Ipak, ako vodovodi  odluče ostaviti sadašnje cijene  vode, ali i uvesti naknadu,  onda će cijena vode poskupjeti. Ako bi se odigrao drugi  scenarij, to bi za Zadrane  značilo još jedno poskupljenje  vode u samo nekoliko mjeseci.  Podsjetimo, prije nekoliko  mjeseci ukupni računi za vodu  poskupjeli su zbog naknade za  pročišćavanje vode, a koja se  plaća 1,63 kune po kubiku.
Hrvoje Patrk, direktor Vodovoda Zadar, rekao  je da još  nemaju izračun te da će više  podataka imati početkom  veljače.
Inače građani Zadra sada  kubik vode plaćaju 10,98 kuna. Ipak račun za vodu podijeljen je na nekoliko stavki  pa tako cijena vode za vodovod iznosi 4,46 kuna po  kubiku, dok za odvodnju  plaćamo 1,54 kuna po kubiku.  U računu plaćamo i naknada  za korištenje voda u iznosu od  0,80 kuna po kubiku, a naknada za zaštitu vode 0,90 kuna  po kubiku. Od ostalih naknada za izgradnju vodoopskrbe plaćamo 0,27 kuna po kubiku, za odvodnje 1,63 kune  po kubiku. Na PDV odlazi  1,38, tako da na kraju ispada  da je ukupna cijena kubika  vode u Zadru 10,98 kuna po  kubiku.
Ova cijena svrstava Zadar  među gradove sa skupljom vodom, pa najskuplju vodu u  Hrvatskoj plaćaju Puljani koji  za nju daju 13,54 kune za  kubik. Nakon njih su građani  Zagreba, koji za kubik daju  11,22 kune, potom Zadrani sa  10,98 kuna za kubik. Nakon  Zadra po cijeni idu Osječani,  čija voda stoji 10,43 kune po  kubiku. Od većih gradova osjetno jeftiniju vodu plaćaju  Split sa 6,93 kune te Rijeka sa  6,92 kune po kubiku.