Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvati odlučuju o pristupanju EU

21.01.2012. 23:00
Hrvati odlučuju o pristupanju EU


U Hrvatskoj i inozemstvu danas se održava referendum na kojem će građani odlučivati o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.
Biračka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati u Hrvatskoj i inozemstvu.
Zbog vremenske razlike jučer su prvi na referendum izašli birači na Novom Zelandu u Aucklandu, a referendum završava 23. siječnja u 4 sata ujutro u Los Angelesu u SAD-u.
Na drugom referendumu u hrvatskoj povijesti može glasovati nešto više od 4,5 milijuna birača na ukupno 6749 biračkih mjesta.
U Hrvatskoj se mogu izjasniti na 6573 redovita biračka mjesta, a na 70 posebnih, odnosno mješovitih glasovat će pripadnici vojske, zatvorenici i pomorci te osobe koje su izvršile privremeni upis prema mjestu boravaka na dan referenduma.
Po podacima Ministarstva uprave, izvan mjesta prebivališta može glasovati 21.476 birača.
U inozemstvu se glasuje u 52 zemlje na 106 biračkih mjesta, od čega najviše, 24 u Bosni i Hercegovini.
Na dan održavanja referenduma neće biti šutnje osim na biračkim mjestima i u krugu od 50 metara od pojedinog biračkog mjesta.
Za odluku o udruživanju Hrvatske s EU potrebno je da od ukupnog broja birača koji pristupe referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasuju valjanim zaokruživanjem odgovora “za”.
Odluči li većina glasovati “za”, Republika Hrvatska će 1. srpnja 2013. postati punopravna članica Europske unije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor.
Referendum o ulasku u EU drugi je u Hrvatskoj nakon što su se građani izjasnili o osamostaljenju Hrvatske.