Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ježić: Barišić mi je dao 300 tisuća eura za BMW

Autor: Boris Pavelić

21.01.2013. 23:00
Ježić: Barišić mi je dao 300 tisuća eura za BMW

Foto: FaH



Na sastanku u restoranu Baltazar, Barišić i Tomić su, kako je svjedočio Ježić, “inzistirali da se zbog osjetljive političke i sigurnosne situacije” automobil plati iz inozemstva. Barišić je pripomenuo kako “šef inzistira” da se to tako provede, a Tomić pridodao kako “ne bi bilo zgodno” da se auto plati s računa HDZ-a


“Na više puta ponovljeni izričiti zahtjev Ive Sanadera”, Robert Ježić platio je preko svoje švicarske tvrtke kontroverzni HDZ-ov blindirani BMW, i to tako da mu je gotovinu u Carinskoj upravi dao Mladen Barišić, posvjedočio je Ježić jučer pred sudom.
Ježić, ključni svjedok tužiteljstva u nedavno okončanome suđenju Sanaderu za proviziju od Hypo banke i mito od mađarskog Mola, važan je svjedok i u dijelu suđenja HDZ-u, Sanaderu i ostalima za izvlačenje novca preko Fimi medije. Na jučerašnjem je ročištu razjasnio medijska nagađanja da je baš on kupio blindirani BMW za Sanadera vrijedan tristo tisuća eura, znamenitu cestovnu tvrđavu čija je benigna prometna nesreća pokrenula jedan od rukavaca medijske i tužiteljske ofenzive koja je bivšeg premijera i njegovu stranku na koncu koštala optuženičke klupe.
Euri u Carini
Ježić je posvjedočio da jest platio taj automobil, ali ne vlastitim novcem, nego mu je gotovinu u Carinskoj upravi dao Mladen Barišić. Primopredaji novca, za koji mu je Barišić rekao da “dijelom potječe od prodaje starog auta, a dijelom od donacija HDZ-u”, prethodio je Ježićev sastanak s Barišićem i Franjom Tomićem, vlasnikom hrvatskog zastupnika BMW-a Tomić, u zagrebačkom restoranu Baltazar. Na tom su sastanku Barišić i Tomić “inzistirali da se zbog osjetljive političke i sigurnosne situacije” automobil plati iz inozemstva. Barišić je pripomenuo kako “šef inzistira” da se to tako provede, a Tomić pridodao kako “ne bi bilo zgodno” da se auto plati s računa HDZ-a. Ježić je najprije odbio napraviti takvu uslugu, jer je smatrao da uplatu treba organizirati isporučitelj, tvrtka Tomić. Razgovarali su i o mogućnosti da automobil plati HDZ Švicarske ili Sanaderov brat, ali na tom se sastanku nisu dogovorili. No tada je Ježića počeo zvati osobno Sanader. Tri puta ga je pozvao u HDZ: prvi put poslužio se “blažom sugestijom”, no zadnji put nastupio je “vrlo odrješito, gotovo je naložio da to u svakom slučaju napravim”. I Ježić je napravio: otišao je kod Barišića u Carinsku upravu, koji je u svojem uredu, “iz jedne male prostorije sa strane”, donio točno onoliko koliko je automobil koštao, nešto više od tristo tisuća eura.
Tražio povrat
Direktoru svoje tvrtke u Švicarskoj Stefanu Hurlimannu – još jednom svjedoku iz predmeta Hypo-Ina – Ježić je naložio da taj iznos plati iz Švicarske, što je ovaj nekoliko dana kasnije i učinio. Prije toga, Ježić je odvjetnika pitao ima li u toj isplati što protuzakonito, no odvjetnik je odgovorio niječno. “Novac koji mi je dao Barišić ostao je u Hrvatskoj, a ja sam platio s mog računa u Švicarskoj”, pojasnio je Ježić. Kada je, više mjeseci kasnije, u novinama pročitao da je automobil plaćen dva puta, te da ga je kupio on osobno, njegova je tvrtka od BMW-a pismeno tražila povrat uplaćenog novca. “Htio sam dokazati da je plaćen stranačkim novcem”, objasnio je Ježić. Novac nije dobio: odbijen je s objašnjenjem da nema formalno pravo potraživati novac. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.