Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Lijekovi u 2011. godini ubili 13 pacijenata?

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

21.01.2013. 23:00
Lijekovi u 2011. godini ubili 13 pacijenata?


Radilo se uglavnom o osobama u dobi od 60 do 85 godina, s teškom osnovnom bolešću, pa veza smrti i nuspojava lijeka nije dokazana. Međutim, više od 200 pacijenata je zbog djelovanja lijeka bilo hospitalizirano, a 49 ih je bilo u životnoj opasnosti


U posljednjih sedam godina, broj prijava nuspojava lijekova i cjepiva povećao se za čak četiri puta. U 2011. godini Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) primila je prijave 2.040 nuspojava lijekova i cjepiva, dok ih je 2005. godine bilo svega 498. U 2011. godini zabilježen je nagli porast prijava nuspojava lijekova, za čak 53 posto u odnosu na godinu ranije, a svaka druga označena je kao ozbiljna, jer je ugrozila život, zaprijetila invaliditetom ili se pacijenta moralo hospitalizirati. U HALMED-u ističu kako se zapravo ne radi o većem broju nuspojava, već se one sustavnije prijavljuju. Čak svaka treća prijava, njih 681, stiglo je od samih farmaceuta, a osim liječnika i ljekarnika, nuspojave lijeka prijavilo je i 16 pacijenata. Bolnice su bitno ažurnije u prijavi nuspojave nekog lijeka, a iz HALMED-a najavljuju kako će broj prijava nuspojava u odnosu na broj kreveta biti jedan od indikatora kvalitete bolnice.
Zbog boljeg prijavljivanja nuspojava iz bolnica, bitno se povećala učestalost ozbiljnih nuspojava, pa se u 2011. godini u 13 smrtnih slučajeva pacijenata posumnjalo na nuspojave lijekova, više od 200 pacijenata ih je zbog djelovanja lijeka hospitalizirano, a 49 ih je bilo u životnoj opasnosti. Uglavnom su to bili pacijenti u dobi od 60 do 85 godina, s teškom osnovnom bolešću, pa veza smrti i nuspojava lijeka nije dokazana. U 50 slučajeva pacijenti su se oporavili, ali i dalje trpe posljedice nuspojave lijeka, a u 200-tinjak slučajeva oporavak još uvijek traje.
– Porast broja prijava nuspojava ne znači ujedno i problem s kakvoćom, djelotvornošću ili sigurnošću lijeka. Upravo suprotno, veći broj prijava indikator je kvalitete sustava prijavljivanja nuspojava te svaka dodatna prijava znači dodatnu informaciju o lijeku za pacijente i zdravstvene radnike. To dovodi do sigurnije primjene lijekova – ističe Ivana Šipić, glasnogovornica HALMED-a. Signal za uzbunu, naime, nastaje tek kad je stopa prijavljivanja za određeni lijek značajno viša od očekivane, a HALMED takve slučajeve može na vrijeme uočiti zahvaljujući dobrom sustavu prijave nuspojava.
Činjenicu da su izvješće o nuspojavama lijekova za 2011. godinu objavili tek sada, sa godinom dana zakašnjenja,u HALMED-u obrazlažu opsežnim zahvatima na informatičkom sustavu. Zahvaljujući tome, izvješće za 2012. godinu objavit će, kažu, već u ožujku.


Nuspojava kao nova bolest




U 2011. godini u porastu su bile nuspojave osipa, mučnine, proljeva, bola u mišićima, povraćanja, a pretpostavlja se da dio nuspojava lijekova u praksi ostaje neprepoznat i dijagnosticira se kao nova bolest, primjerice hipertenzija, kardiovaskularni incidenti, prijelom kostiju ili depresija. Najviše se nuspojava, što je uobičajena pojava, i u 2011. godini pojavilo kod pacijenata koji istodobno uzimaju dva, tri ili čak četiri i više lijeka, čime se povećava mogućnost interakcija lijekova i neželjenih djelovanja lijeka.