Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Monografija da se ne zaboravi

Autor: Ante Rogić

21.01.2013. 23:00
Monografija da se ne zaboravi

Foto: Marin GOSPIĆ



Prva gardijska brigada “Tigrovi”, od svojeg su ustrojavanja 15. svibnja 1991. pa do kraja Domovinskog rata, 30. lipnja 1996., imala je 367 poginulih pripadnika


Među brojnim događanjima kojima se obilježava velika obljetnica, 20 godina od akcije Maslenica, u Gradskoj loži u ponedjeljak je predstavljena monografija “Tigrovi”. Nakon izvedbe hrvatske himne i minute šuznje za sve poginule hrvatske branitelje velikom broju okupljnih obratio se zadarski župan Stipe Zrilić.
On je podsjetio kako je prije 20 godina, kad i akcija Maslenica, osnovana Zadarska županija. Nažalost, kazao je župan Zrilić, nije mogla nastati u miru, već u ratnim uvjetima. Kazao je kako suhrvatski branitelji bili spremni dati živote, te im na tome trebamo biti vječno zahvalni.
Gradonačelnik Vrančić istaknuo je velik doprinos hrvatskih branitelja bez kojih, kako je kazao, ne bi bilo slobodne hrvatske države.
Prva gardijska brigada “Tigrovi”, od svojeg su ustrojavanja 15. svibnja 1991. pa do kraja Domovinskog rata, 30. lipnja 1996., imala je 367 poginulih pripadnika. Među njima su bile četiri žene, a šest pripadnika brigade još uvijek se vode kao nestali.
– I danas kada slavimo 20. obljetnicu VRO “Maslenica” i dok god budemo udisali zrak slobode kojeg su nam oni svojim životima dali, od Ilije Adžage do Josipa Živeca, sjetimo ih se s poštovanjem i dostojanstvom, kazao je u uvodnoj riječi voditelj programa, Ante Nadomir Tadić Šutra.