Nevjerojatna socijalna neosjetljivost Vlade!

Slika korisnika admin
Autor: 
Jere Bilan
Adam VIDAS
Jere Bilan

Na novi nepopularni potez Vlade koja u postojeće kolektivne ugovore ponovno namjerava intervenirati zakonom reagirao je i zadarski županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Jere Bilan.

Naime, nakon što je zakonom zabranjena isplata božićnice i regresa, sada se zaposlenima u državnim i javnim službama zakonom namjerava ukinuti i uvećanje koeficijenata za 4, 8 i 10 postotnih poena nakon ostvarenih 20, 30 i 35 godina radnog staža.

Riječ je o potezu Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koje ukidanje tog povećanja koeficijenata namjerava provesti kroz izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima, odnosno Zakona o plaćama u javnim službama.

- U utorak 22. siječnja će o sadržaju tih izmjena razgovarati članovi Povjerenstva Gospodarsko-socijalnog vijeća za politiku plaća, porezni sustav i životni standard. Stvarno ne znam što više kazati i što očekivati od ove Vlade. Čime će nas još neugodnim iznenaditi, pita se Bilan, napominjući da je ovo već drugi put u pola godine da Vlada "opliće" po džepu prosvjetara.

- Nakon što su nam u srpnju prošle godine ukinuli dodatak na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto, sada nas udaraju i ukidanjem dodataka od 4, 8 i 10 posto. Zbog ovakve nevjerojatne socijalne neosjetljivosti kakvu ova Vlada pokazuje ja jednostavno ne mogu doći sebi, komentar je Jere Bilana.

On napominje da su pred Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama i ostalim sindikatima učitelja i nastavnika pregovori oko GKU-a - granskih kolektivnih ugovora za osnovne i srednje škole kojima će pokušati vratiti dodatak na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto.

Podsjetimo da je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić još u prosincu najavio da će učiteljima i nastavnicima kroz granske kolektivne ugovore (GKU) za osnovne i srednje škole biti vraćen dodatak na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto, ali više ne kao dodatak već kroz koeficijente.

Istom je prilikom izjavio da su prosvjetni sindikati, koji su odbili potpisati novi TKU, znali za vraćanje dodataka od 3, 5, 7 i 9 posto, jer im je to tijekom pregovora više puta najavljeno.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno