Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Seljaci u kupe, poticaji u špade

21.01.2014. 23:00


Najteža godina hrvatskog poljodjelstva je za nama.
Zloguki proroci najavljuju još crniju 2014.
Preostala obiteljska poljodjelska gospodarstva u Hrvatskoj koja su opstala, približavanjem i ulaskom u EU našla su se u procjepu, s jedne strane hrvatskih i s druge strane EU modela potpora.
Hrvatska je očitovala poticajne vrijednosti prihvaćanjem mješovitog sustava potpore prema veličini gospodarstava i vrijednosti proizvodnje i prodaje.
Snaga poticajne vrijednosti u EU postavljena je na vrijednostima ruralne politike, veličine gospodarstava i bespovratnim kapitalnim ulaganjima.
Ujednačavanjem ovih vrijednosti agrarne politike, nastoji se u EU okrupniti poljodjelska gospodarstva i učiniti ih konkurentnijim, proizvodnijim, upravljački, preradbeno i ulagački sposobnijim za razvoj, primjenu znanja i povećanje kakvoće proizvoda.
Ruralnom politikom mala i srednja obiteljska poljodjelska gospodarstva učiniti održivim, smanjiti iseljavanje i zaustaviti propadanje sela.
To se kani učiniti preko potpora u proizvodnji ekoloških, izvornih i proizvoda zemljopisnog podrijetla, preko jačanja tradicijskog obrta, posebne seoske ponude turističkih sadržaja.
 Na taj način želi se održati živom seosku strukturu proizvodnje poljodjelskih proizvoda i usluga.
Europa nastoji očuvati seoske prostore, bolje rasporediti pučanstvo, bolje turistički vrednovati napušteno selo, povećavajući dohodak seoskog pučanstva.
Stoga se našim seoskim obiteljskim gospodarstvima mora pomoći da se  organiziraju kako bi iskoristili poticaje koje nudi EU.
Krupna poljodjelstva poticaje će ostvarivati na osnovu veličine. Zadruge će koristiti seoske poticaje svojih članica okrupnjavanjem malih seoskih površina korištenjem zadružnog tržništva.
Vaš Bage