Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uvozimo tri puta više nekvalitetnih proizvoda

21.01.2014. 23:00
Uvozimo tri puta više nekvalitetnih proizvoda


Od ove godine EU donosi novu uredbu o zajedničkoj ribarstvenoj politici u koju se prvi puta uključuje akvakultura jer do sada nije bila obuhvaćena tom uredbom. Jedan od članaka te uredbe govori o potrebi izrade nacionalnog strateškog plana razvoja akvakulture.
Radi se o nacionalnom dokumentu koji služi nama samima da zacrtamo ciljeve i kako ih ostvariti, a s druge strane njegova izrada je uvjet za povlačenje sredstava iz fondova, rečeno je na radionici “Nacionalni strateški plan razvoja akvakulture 2014. – 2020.”, koja se protekla dva dana održavala u Zadru. Radionicu su organizirali Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za ribarstvo i TAIEX-i, a na njoj su sudjelovali predstavnici privatnog i javnog sektora i organizacija civilnog društva.
– Javni sektor ima jako puno posla kod nas i u EU da pomogne privatnom sektoru u njegovom razvoju. Akvakultura stagnira. Europa je u zadnjih nekoliko godina za tri puta povećala uvoz manje kvalitetnih proizvoda iz zemalja koji nemaju visoke standarde o kvaliteti proizvoda i zaštiti zdravlja potrošača. Administrativne procedure nisu dovoljno definirane, komplicirane su, neujednačene unutar pojedine države, a kamoli između država članica, kaže načelnica Odjela za akvakulturu u Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede Vlasta Franičević.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU