Antičević-Marinović: Prvu pomoć građanima kroz fiksiranje 'švicarca' nitko ne bi trebao uvjetovati

Slika korisnika admin
Autor: 
FAH

Prijedlog dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju brza je i prva pomoć građanima, a to nitko ne bi trebao uvjetovati niti dovoditi u pitanje, rekla je Ingrid Antičević Marinović (SDP) u pojedinačnoj raspravi o Vladinom prijedlogu fiksiranja tečaja švicarskog franka prema kuni na iznos od 6,39 kuna na godinu dana za otplatu kredita s valutnom klauzulom u 'švicarcima' o kojem se u Hrvatskom saboru raspravljalo cijeli dan.

Na taj način odgovorila je Ivanu Šukeru (HDZ) koji je rekao da će HDZ-ovi zastupnici podržati Vladin prijedlog prihvati li se njihov zaključak po kojem bi se sve trebalo riješiti za 90 dana, uz socijalne kriterije za stambene, ali i brigu o gospodarskim kreditima te uzimajući u obzir i kredite u eurima.

"Plaše nas da će to platiti hrvatski građani. Pa tko sada plaća?", upitala je te naglasila da cjelovito rješenje iziskuje ozbiljan stručni rad što se, rekla je, mora i može napraviti.

HNS-ova zastupnica Vesna Sabolić navela je primjer starijeg građana koji više nije mogao plaćati kredit u eurima pa su mu u banci savjetovali da ga prebaci u 'švicarce' što je i učinio, a u jednom trenutku HDSSB-ov Boro Grubišić našalio se crnim humorom: "Umro je pošteni Hrvat. Obdukcijom će se utvrditi od čega je živio".

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović rekao je kako Vladin prijedlog nije idealno, ali jest najbolje moguće rješenje u ovom trenutku te ponovio kako fiksiranje tečaja ide na teret banaka.

"Svima je u interesu da se što prije donese cjelovito rješenje i sve strane morat će negdje popustiti", dodao je Rađenović, zaključivši kako to rješenje mora biti "odgovorno, socijalno i trajno".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno