GOTOVINA Rat nismo željeli, morali smo obaviti svoju zadaću (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru, jučer je nastavljeno obilježavanje 22. obljetnice VRO Maslenica. Vijenac RH i državno izaslanstvo predvodio je predsjednik Sabora Josip Leko. Nakon državnog izaslanstva počast poginulima u Domovinskom ratu odali su predstavnici ureda Državne uprave u Zadru, Grada Zadra i Zadarske županije, vojske i policije, političkih stranaka, ali i mnogobrojnih udruga koje nastavljaju tradiciju postrojbi koje su se prije 22 godine u zadarskom zaleđu borile za slobodu Hrvatske. Za predsjednika Sabora Josipa Leku bila je to, kako je rekao "prilika da se prisjetimo vrijednosti na kojima je izgrađena ova zemlja, na slobodu koju smo stekli i obranili, na demokraciju za koju smo se izborili za samostalnost hrvatske države".

 Počast je odana i na spomeniku Imotskoj 3. bojni 4. GBR u zadarskoj Ulici Ante Starčevića.

Najsvečaniji trenutak svakako je bio mimohod ratnih zastava i sudionika akcije Maslenica od Branimirove obale, oko Poluotoka, do crkve sv. Šime. Mnogi od branitelja s kojima smo razgovarali, nisu rado otvarali dušu prema medijima.

Iako se cijelim dotadašnjim dijelom proslave opirao novinarskim pokušajima da od njega izvuku izjavu o operaciji koju je neposredno vodio, general Ante Gotovina ipak je "pokleknuo" nakon mise u crkvi sv. Šime. Na pitanje kako mu VRO Maslenica izgleda 22 godine kasnije, general Gotovina je rekao:

- To je već tako daleko i hvala Bogu da je tako. Danas živimo u miru i nadam se u budućnosti, u blagostanju. Rat nismo željeli, ali je bio tu. Morali smo obaviti svoju zadaću, a danas se sjećamo tih ljudi koji su dali svoje živote. Istina je da sam i emotivan na ovaj dan jer je Maslenica bila jedna jako važna operacija u Domovinskom ratu. Sudjelovale su tri grane vojske zajedno sa specijalnim postrojbama MUP-a. Rezultat je u tome što smo udaljili neposrednu opasnost od Zadra i svih naselja duž obale sve do Šibenika. Spojili smo sjever i jug Hrvatske i to je u konačnici bio početak kraja agresije, rekao je general Gotovina.

Značaj VRO Maslenica okupira i danas hrvatske znanstvenike. To se najbolje vidjelo na promociji knjige "Operacija Maslenica - sjećanje sudionika" održanoj u Kazalištu lutaka Zadar. Autori Tomislav Šulje i Vladimir Brnadić sastavili su knjigu na temelju izjava sudionika pripremljenih za potrebe dokumentarnog filma HRT-a Akcija Maslenica. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)