"Rat" za parlament

Slika korisnika admin

Zajedništvo koje Hrvatskoj treba za izlazak iz dugogodišnje gospodarske krize na koje se novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozivala tijekom kampanje i obećala ga u pobjedničkom govoru, čini se dalje nego ikada, jer je politička scena toliko nepomirljivo podijeljena da njezine riječi samo čudom mogu biti i pretočene u stvarnost. Tim više što je to iluzorno očekivati u godini parlamentarnih izbora za koje je "rat" već počeo. Po svemu sudeći Hrvatsku očekuje politički turbulentna godina izgubljena za ono što bi građani najviše željeli, a to je gospodarski oporavak. Umjesto toga, uslijedit će prepucavanje između dviju najjačih stranaka HDZ-a i SDP-a toliko vatreno i žučno da bi se i građanima i seljacima (gdje god oni živjeli?!) mogla dodatno zgaditi politika i političari.

To se dalo naslutiti iz postizbornih izjava Karamarka i Milanovića jer oba u svom stilu zaključiše kako bi oni rado surađivali i razgovarali, ali nemaju s kim, optužujući, naravno, jedan drugoga. Ni predsjednica Grabar Kitarović neće se tako pomiriti s guranjem u kut zajedno s njezinim skučenim ovlastima pa unatoč sudeći prema premijerovoj jedva izgovorenoj dobrodošlici bez uobičajene čestitke, može se očekivati više tenzija nego suradnje. Ponudio je premijer predsjednici da nazoči sjednici, ali ne onoj i onakvoj koju je predsjednica „sazivala" tijekom cijele kampanje pa ostade nejasno bi li ona na sjednici samo sjedila ili govorila?! Premijer, koji je u izbornoj noći HDZ prozvao hajdučijom, a pobjednicu izbora vojnikom te svoje stranke, ne čini se kao netko tko će moći pobijediti sam sebe i pronaći model učinkovite suradnje, kao što je teško očekivati da će i Kolinda Grabar Kitarović u trenu zaboraviti svu potporu koju joj je pružila stranka zajedno s Karamarkom.

Kada se tome pridoda i ton same kampanje koja je na trenutke izgledala kao ona za parlamentarne izbore jer je Grabar Kitarović najviše kritizirala „neuspješnu i bešćutnu Vladu" zaprijetivši joj i prijevremenim izborima, posve je izgledno kako će se političari posvetiti borbi za vlast potiskujući stvarne probleme zemlje koja se utaborila na dnu europskog gospodarstva. Lijepo je bilo slušati predsjednicu kako će Hrvatska biti među najrazvijenijim zemljama Europe pa čak i svijeta, no kada se „stane na loptu", može se samo zaključiti kako bi to obećanje moglo biti tek autogol novoizabrane predsjednice.

Kako su njezine ovlasti u gospodarskoj politici prilično sužene Domovinski rat za gospodarstvo najavio je šef HDZ-a Karamarko ne propuštajući „začiniti" svojim uobičajenim povijesnim bespućima. Da je vrag odnio šalu konačno je došlo u glavu i gubitniku premijeru Milanoviću pa je ovih dana skočio fiksirajući galopirajući tečaj švicarskog franka ističući kako je to politička i državnička odluka bez presedana, a sve za pomoć građanima u kreditnom ropstvu. Oprostit će se i dug najsiromašnijim blokiranim građanima, pa bi to trebala biti poruka kako je Vlada (p)ostala socijalno osjetljiva. Takav je premijer koji njeguje i poseban gard i, kako reče, ide i „glavom kroz vrata". HDZ-ovac Jandroković odmah mu je predbacio da bi bolje bilo da svoju glavu umjesto udaranjem u vrata pametnije koristi jer da postoji kvaka.

Doista, postoji "kvaka", a ona je u predstojećim parlamentarnim izborima u čiju se kampanju, iščlanjenjem iz HDZ-a ne bi smjela uvući i novoizabrana predsjednica jer je ona svoju kampanju već odlično odradila i za Karamarka.

Dok sve to budu gledali, slušali i pratili građani će, iako ogorčeni na političke elite, bespomoćno slegnuti ramenima i ponovno glasati za njih jer što će, ne mogu glavom kroz zid?!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno