Stalnom postavu antike nagradu "uzeo" Arheološki park Nenada Fabijanića

Slika korisnika admin
Autor: 
FAH

Arhitekt Dragomir-Maji Vlahović dobitnik je Nagrade "Viktor Kovačić" za životno djelo, najvažnijeg priznanja koje dodjeluje Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) u povodu godišnje izložbe ostvarenja arhitekata u 2014. godini. Struka je dodijelila godišnje nagrade svojim kolegama za arhitektonska postignuća u prošloj godini, a među nominiranima su bili zadarski arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić za stalni postav Antike Arheološkog muzeja u Zadru, za nagradu "Bernardo Bernardi", koja se dodjeljuje za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2014. godinu. U toj kategoriji pobijedio je Arheološki park Principij autora Nenada Fabijanića u Rijeci.

Arhitekt Dragomir-Maji Vlahović afirmirao se na hrvatskoj arhitektonskoj sceni nizom projekata obiteljskih kuća, ostajući posvećen pitanjima utemeljenosti, razložnosti i etičnosti graditeljstva, a osobito ga zanimaju japanske prostorne koncepcije. Svojevrsna simbolika toga zanimanja očitovala se i prilikom predaje najuglednije hrvatske arhitektonske nagrade, jer je voditelj Stručnoga savjet UHA-e i dopredsjednik te 'cehovske' udruge hrvatskih arhitekata Boris Fiolić laureatu pročitao jednu haiku pjesmu na hrvatskome jeziku, a dobitnik nagrade mu je uzvratio haiku pjesmom na japanskom jeziku.

Fiolić je rekao da se Stručni savjet Udruženja u odabiru najboljih između izvrsnih, vodio odlukom da će pomalo 'ući' u granična područja kako bi time inspirirali mlade generacije arhitekata. Istaknuo je kako je Stručni savjet imao tešku zadaću da od ukupno 63 prijavljena autorska ostvarenja najprije nominira deset autora i autorskih timova, a potom još težu zadaću da od nominiranih odabere laureate četiriju godišnjih nagrada UHA-e.

Godišnju Nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2014. godinu dobili su arhitekti Vedran Pedišić, Emil Špirić, Erick Velasco Farrera, Juan Jose Nunez Andrade za zgradu škole i vrtića u sklopu odgojno - obrazovnog kompleksa "Kajzerica" u Zagrebu. U riječima zahvale arhitekt Špirić istaknuo je kako im je bilo važno da u arhitekturi ima više etike nego estetike.

Godišnju Nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za prošlu godinu dobili su arhitekti Petar Mišković i Vanja Rister za obiteljsku kuću u Rijeci. U ovoj kategoriji bila je i kuća "Olive house" autora Tee Horvat i Radovana Šobata u Staroj Novalji. Nagrada "Neven Šegvić" za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2014. godinu dobila je profesorica Karin Šerman za ostvarenje "Fitting Abstraction" - Koncept hrvatskoga nastupa na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine koji potpisuje kao izbornica i kuratorica. Izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata bit će otvorena do 30. siječnja. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno