Županijski sud u Zadru vještacima će u siječnju isplatiti 611.495 kuna duga!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Kada je zadarski sudski vještak Vojin Maštruko, jedan od najboljih europskih balističara, štrajkao zbog ogromnih dugovanja koja mu sudovi godinama ne plaćaju, očito se netko u Ministarstvu pravosuđa zamislio i shvatio da je vrag odnio šalu. Maštruko se jednostavno nije pojavio na suđenju za ubojstvo na Županijskom sudu u Splitu te sud nije mogao nastaviti postupak bez njegova vještačenja.

Strah da bi ovaj slučaj mogao izazvati lančanu reakciju drugih nezadovoljnih vještaka, iz istog razloga, očito je naveo Ministarstvo da konačno isplati zaostatke za intelektualne usluge nagomilane usljed godina neisplate. Ministarstvo je tijekom godina isplaćivalo manje svote, ali toliko male da su se one za svakog pojedinog vještaka ili odvjetnika po službenoj dužnosti samo gomilale.

No, u prosincu prošle godine ministar Orsat Miljenić iznenadio je predsjednike županijskih sudova poslavši im "božićnu čestitku" u vidu nekoliko stotina tisuća kuna za podmirenje dugova za intelektualne usluge.

Županijski sud u Zadru početkom prosinca dobio je čak 700.000 kuna, a predsjednik suda Vladimir Mikolčević tada nam je rekao da će isplata vještacima i odvjetnicima uslijediti 8. prosinca. Zadnja isplata za intelektualne usluge izvršena je u lipnju, a ovim sredstvima podmirit će se dostavljeni troškovnici za vještačenja i odvjetnike do 1. svibnja iduće godine - kazao nam je tada Mikolčević.   

Uoči dobivanja novca Ministarstva, Županijski sud u Zadru za intelektualne je usluge ukupno dugovao 250.000 kuna. Već tada Sud je dobivao požurnice za ove isplate, no bez novca iz državne blagajne nisu mogli ništa.

Ipak, vrijedi napomenuti da niti jedan vještak na Županijskom sudu nije odbio vještačiti, kao ni odvjetnik po službenoj dužnosti. U međuvremenu su na Sudu ravnopravno uplaćivali manje svote, ovisno o priljevu sredstava iz Ministarstva pravosuđa.

Danas je situacija bitno drugačija. Prema odgovoru iz Županijskog suda uskoro će isplatiti sva zaostala dugovanja.

- Tijekom dvanaestog mjeseca plaćeno je na ime intelektualnih usluga 835.765,00 kuna. Do kraja ovog mjeseca bit će plaćeno još (toliko nam je odobreno) 611.495,00 kuna, tako da se može reći da će dug koji je bio do kraja 2014. godine biti u cjelosti podmiren - stoji u odgovoru suda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno