"Kašeta brokava"

Slika korisnika admin

Ako obećanje ne bude ludom radovanje, vrlo će se brzo vidjeti jesu li političari spremni udariti na vlastiti džep, kao i to je li osebujni Željko Kerum u emisiji "U zdrav mozak" zapravo imao pravo upozorivši Jurkotića koji se predstavio kao mandatar Orešković, da je upao u "kašetu brokava". 

Naime, ovih je dana aktualizirano obećanje iz kampanje kojega su koristile po potrebi sve političke opcije, a radi se o ukidanju nekih povlastica saborskih zastupnika pa i rezanja njihovih plaća. Most koji prednjači u takvom stavu cilja na vraćanje digniteta Saboru i politici uopće, iako nekih velikih ušteda i neće  biti. No, pokazat će se koliko su zastupnici doista narodni. Pa kada odrade svoj mandat, izgube posao u Saboru, neka kao i drugi radnici, a takvih je bilo i previše, idu lijepo na Zavod za zapošljavanje. Neka na vlastitoj koži osjete kako je to ostati bez plaće. Neka osjete da su gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta prioritet u ovoj zemlji, a ne njihova ideološka nadmudrivanja i podmetanja zbog kojih su i pali u očima naroda. Povlašteno je uljuljkati se u saborsku fotelju, ponekad prozboriti koju riječ, dobiti za hrvatske prilike dobru plaću i biti miran i spokojan jer poslije tako odrađenog mandata slijedi šest mjeseci puna plaća bez rada i još šest mjeseci pola plaće. Istodobno se kroz četiri godine mandata zastupnici uglavnom osiguraju kako će se opet domoći dobro plaćenog posla ili će ih u suprotnom isti oni koji ih sada napadaju za povlastice i nepotizam, sukob interesa i sl., proglasiti nesposobnim?!

Tako je to u zemlji gdje, čast iznimkama, prevladava dojam kako se oni koji se domognu vlasti okrenu radu za vlastito dobro, a ne za dobro građana. Bit će stoga zanimljivo vidjeti hoće li zastupnici uzbuniti ili složno glasati protiv sebe.

Dodaju li se tome, po svemu sudeći, već potpireni svjetonazorski ratovi, stručnjaku na čelu Vlade, uspješnom biznismenu Oreškoviću, koji je ipak izbivao iz zemlje natopljene pričama o ratovima, izdajnicima i herojima, neće biti lako gurati u prvi plan ono što bi on trebao najbolje znati raditi i što bi za zemlju bilo najbolje, a to je unaprijediti gospodarstvo. Nadalje, budu li se Domoljubna koalicija i Most još uvijek oprezan i nepovjerljiv i nehomogen, o svemu dogovarali kao o suradnji (koaliciji) i kadrovskoj križaljci Vlade, teško da će u ovoj zemlji biti i "r" od razvikanih reformi, gram od programa. Orešković bi stoga brzo morao zauzeti stav prvog čovjeka Vlade, na kojemu je najveća odgovornost i uvijek imati na umu da je on taj od kojega se očekuje da zemlju izvuče iz gliba galopirajućeg javnog duga. Ukoliko njegova Vlada ne bude stabilna i ne pokrene promjene, on će najprije izgubiti vjerodostojnost. Mjesecima će trajati štorije o novoizabranim ministrima, vrle analize tko je stručnjak, a tko političar i što (ne)može napraviti pa bi najspominjaniju riječ "reforme" moglo zamijeniti novo tapkanje u mjestu. Dok traje unutarstranačka kampanja za šefa najveće oporbene stranke SDP-a teško je očekivati konstruktivnost oporbe. Štoviše, Milanović koji je sišao s vlasti svoju će bitku za novi mandat na čelu SDP-a, a i daljnje političko djelovanje temeljiti na oštrom jeziku prema HDZ-u, podbadajući Vladu, a Domoljubna koalicija i Most zasigurno neće ostati dužni.

I to je ta prava "kašeta brokava".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno