Švejk i hrvatske pjesme

Slika korisnika admin

DOBRI VOJNIK ŠVEJK

Ovog smo ponedjeljka imali iznimnu čast pogledati čehoslovački film "Dobri vojnik Švejk" iz daleke 1956. godine. Zašto nam se ovakvi filmovi ne emitiraju češće teško je objasniti, ali kada već ide onda ide na trećem programu HRT-a, što ovaj kanal čini najboljim televizijskim kanalom koji se nudi. Hašek je, kao što svaki kulturan čovjek zna, napisao jedan od najboljih romana svih vremena i red je da se njegova ekranizacija emitira bar sedam puta godišnje. Film je doslovno pratio dijaloge iz knjige tako da se moja okolina čudila što znam završiti svaku rečenicu, ali to je tako i što se tu može

Da ne bi sve bilo idealno pobrinuo se prevoditelj. Tako npr. na dnu ekrana piše "dobro je biti oprezan", a mi sasvim dobro čujemo da je rečeno "oprez je majka mudrosti". Kada pitaju Švejka zna li pjevati koju pjesmu, on odgovara da zna "Sveta djevo pozdravljamo te". To našem prevoditelju valjda nije dovoljno domoljubno i on prevodi kako Švejk, stanovnik Praga, koji nikada nije bio na ljetovanju u Makarskoj, najviše voli pjevati "Rajska djevo, kraljice Hrvata" i to 1914. godine. Moš mislit'. Dobro da nije zapjevao "Hrvatine" ili "Kreni gardo, bandu gazi". Doduše, nešto se slično dogodilo prije nekoliko godine kada je kod nas tiskano zadnje izdanje "Švejka". Onda se netko genijalno dosjetio da bi bilo jako štosno da Švejk govori teškom kajkavštinom, ali ne onom zagrebačkom, nego onom kakvom govori onaj Štef iz Pervanove "Večernje škole". Ponekad nije dovoljno završiti jezični fakultet da bi se steklo ono nešto više.

UMJESTO KRAVA NA ISPAŠI - PANOI

Znate kako na malim ekranima izgledaju utakmice hrvatske nogometne lige u odnosu na one u Italiji, Engleskoj ili Španjolskoj? To vam je kao da uspoređujete koncert velikog simfonijskog orkestra koji izvodi neku Beethovenovu simfoniju i nekog narodnog guslara koji monotono nabraja o junačkim djelima nekog lokalnog narodnog  junaka koji je za to platio kil' janjetine. Utakmica je nekog kluba koji se zove "Slg" (to je valjda skraćenica) i kluba (kažu da je to klub iako je svima poznato o čemu se radi) po imenu "Lokomotiva". To je tipična utakmica hrvatskog prvenstva u kojoj nema publike, a pogotovo jer Lokomotiva i nema svoje navijače, a Bogami, nema ni tribina. Obično se tada u pozadini vidi neko parkiralište, seoski puteljak kojim prolazi traktor, žena koja vješa opranu robu na konopac, ili par krava koje lijeno pasu zelenu travicu. Netko je shvatio da je to smiješno i potrudio se staviti gomilu panoa oko igrališta. Možda je to napravljeno po uzoru na prave stadione, ali mislim da ne, jer tko će plaćati oglase za utakmice na kojima nema gledatelja. Druga je solucija da je to postavljeno da publika koja nije platila kartu ne vidi što se na terenu događa, ali i ta mogućnost otpada ako uzmemo u obzir da na ovakve utakmice publika ne bi došla ni da je besplatno, a kamoli da viri preko ograde. Na kraju ispada da je svrha da se ne uznemiravaju krave koje pasu, jer je sasvim realno da krava koja gleda "Lokomotivu" i Hrvatsku nogometnu ligu uopće, može ostati bez mlijeka.

GOSPOĐA NJEGUJE LEŽERAN STIL

U jednoj RTL-ovoj emisiji koja prati modu i čini dobra djela, neko se sjetio da bi bilo zgodno malo se zabavljati sa sirotinjom. Našli su tako jedan stariji bračni par koji se jedva održava na životu s obzirom na svoja primanja, ali koji se vole i paze jedno na drugo. Taj dio reportaže je odličan i dobro napravljen. Ali, avaj... Da nam ne bi bilo suviše dosadno odlučili su gospođu, koja, bez uvrede, izgleda kao da joj više nije ni do čega osim da je služi zdravlje, poslati na neki "make over" ili, kako se to već naziva. Tu se naravno odmah našao neki stilist, kreator, šminker, što li već, koji je preuzeo stvar u svoje ruke. Prije nego sam razbio televiziju i bacio kroz prozor (pazeći pažljivo da pogodim onaj BMW koji se parkirao na mjesto za invalide), čuo sam slijedeće riječi: "gospođa njeguje ležeran stil". Koliko ležerna može biti osoba koja je egzistencijalno ugrožena, ja neznam, ali da ganja nekakve modne trendove, to sigurno ne. Jedini trend koji bi gospođa mogla pratiti je "egzistencijalistički", tj. trend kako preživjeti do slijedeće mirovine sa 1.700 kuna. To bi trebao znati i ovaj mladić koji očigledno ima neki drugi svijet.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno