Winnetou donosi 60 radnih mjesta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Siniša KLARICA

Svečanom skupštinom Općinskog vijeća jučer je u Maslenici obilježen Dan općine Jasenice. Kao što je poznato, za datum proslave Jasenice su odabrale dan početka Vojnoredarstvene operacije Maslenica, nakon koje je oslobođen veći dio općine i naselja Jasenice, Rovanjska i Maslenica. Svečana sjednica bila je i povod da se načelnik općine Martin Baričević prisjeti općinskih dosega u proteklih godinu dana.

- U proteklih godinu dana izvršena je rekonstrukcija više ulica u naseljima Maslenica i Rovanjska u vrijednosti oko 2 milijuna kuna. U primorskim dijelovima općine uređene su tri prirodne plaže, te je izgrađena solarna rasvjeta uz šetnicu u Maslenici u dužini od oko 1.000 metara, a na istom tolikom prostoru proširena je javna rasvjeta. Nadalje, ispred naše ambulante, uz potporu Zadarske županije, uređeno je dvorište, kazivao je načelnik Baričević, dodajući da je u portfelju komunalnih zahvata izgrađeno više vodovodnih odvojaka.

Stalna izmjena regulative

Također su, nastavio je Baričević, uložena značajna sredstva u uređenje javnih površina. Izgrađeno je više parkirališnih mjesta, uveden je parkirališni sustav u ljetnim mjesecima za Maslenicu i Rovanjsku, a u prvoj polovici ove godine započet će radovi proširenju mjesnog groblja novim ukopnim mjestima. Kao veliku boljku i poteškoću u razvoju napose malih lokalnih samouprava Baričević je definirao prostorno-plansku i urbanističku regulativu. Tek što se jedan takav plan usvoji, kaže Baričević, odmah moramo pribjeći ili izmjenama ili dopunama istog.

- U fazi smo izmjene našeg prostornog plana. Radimo na donošenju više urbanističkih planova. Legalizirali smo staru ribarsku kuću te izradili projekt rekonstrukcije. U suradnji sa županijskim upravama za ceste Ličko-senjske i Zadarske županije ishođena je sva potrebna dokumentacija za Alansku cestu, koja ima status kulturnog dobra RH. Izradili smo glavne projekte za građevinsku zonu Splovine 1, te konačno počinjemo s javnim izlaganjem u postupku formiranja zemljišne knjige, što će umnogome pomoći privatnim investitorima. Privatni njemački investitor u fazi je izrade glavnog projekta za budući Tematski park Winnetou. Vrijednost projekta je preko 10 milijuna eura, a očekuje se preko 60 novih radnih mjesta. Ovim projektom očekujemo i znatno produljenje turističke sezone, istaknuo je Baričević.

Spomenik pobjedi

Općina Jasenice aktivno podupire aktivnosti LAG-a i FLAG-a u očekivanju boljih povlačenja sredstava iz EU fondova. Za finaciranje iz EU novčanika, Jasenice su pripremile projekte obale u Modriču i dječjeg igrališta u Maslenici. U raznim fazama izrade su projekti vatrogasnog doma, dječjeg vrtića, obalne prometnice Rovanjska, privezišta Maslenica, obalne šetnice Maslenica, cestovnog ulaza u Maslenicu, nove crkve i pastoralnog centra, središnjeg trga u Maslenici... Izrađen je i strateški plan razvoja Općine Jasenice, a zanimljvo je da je izvršeno arheološko istraživanje na trećini područja općine.

Na kraju, Martin Baričević je rekao da je Ministarstvo hrvatskih branitelja odobrilo umjetničko rješenje za Spomenik pobjedi u VRO Maslenica. Spomenik bi se trebao izgraditi na mjestu starog Anzulovićevog spomenika.

Obilježavanju su nazočili mnogobrojni gosti među kojima i saborska zastupnica Grozdana Perić, te zadarski župan Stipe Zrilić. Slavlje je uveličao i nastup crkvenog zbora Sv. Jeronim, a u općinskoj vijećnici je upriličena izložba slika samouke slikarice Ivke Nekić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno