Gradi se spomen-obilježje braniteljima poginulim u VRO Maslenica

Slika korisnika valentinam
PROJEKT MINISTARSTVA BRANITELJA U JASENICAMA
Projekt je od nacionalnog interesa i tu ne smije biti nedoumice je li Akcija Maslenica trajala do 31. ožujka ili do 18. srpnja 1993. To je potrebno da na spomen-obilježju ne izostane netko tko je svojim životom dao doprinos za suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku, poručila je Ivanka Bušić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda
Velimir BRKIĆ
Svi dobitnici javnih priznanja u društvu sa čelnicima Općine

Prije 25 godina, 22. siječnja 1993. godine, započela je jedna od najuspješnijih oslobodilačkih operacija HV-a, operacija Maslenica, koja je okrenula dotadašnji tijek Domovinskog rata. U povodu akcije Općina Jasenice od 2011. godine obilježava Dan općine, prethodno je to bilo 30. rujna, na blagdan svetog Jeronima.

- Ministarstvo hrvatskih branitelja ovdje u Maslenici pokrenulo je projekt izgradnje centralnog spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj operaciji pod kodnim imenom Gusar, poznatijoj kao Akcija Maslenica, obznanila je Ivanka Bušić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Tijekom prva tri dana akcije Maslenica, od 22. do 25. siječnja 1993., poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a. No u snažnim protunapadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

- Projekt je od nacionalnog interesa i tu ne smije biti nedoumice je li Akcija Maslenica trajala do 31. ožujka ili do 18. srpnja 1993. kad je pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman otvorio pontonski most nedaleko srušenog Masleničkog mosta u Novskom ždrilu. To je potrebno da na spomen-obilježju ne izostane netko tko je svojim životom dao doprinos za suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku, zaključila je Bušić.

Blagoslovljeno Novo groblje i mrtvačnica

Prije svečane sjednice Vijeća održanoj u velebnoj općinskoj zgradi u Maslenici župnik don Ante Delić na lokalitetu Did uz Jadransku magistralu blagoslovio je Novo groblje i mrtvačnicu. Potom su se na sjevernoj strani Masleničkog mosta kod kamenog križa visokog šest metara položili vijenci i zapalile cvijeće.

- Općina Jasenica dijeli sudbinu Hrvatske, negativnu demografsku sliku. Bijela kuga je strateško i gospodarsko pitanje, tu ne pomažu ni porodiljske naknade, besplatni vrtići i udžbenici. To bolno pitanje se mora riješiti učinkovitim mjerama Vlade RH. Sve se potrebne mjere neće realizirati odmah i istovremeno, ali bi trebale postati obveza, kazao je Martin Baričević.

Potom je govorio o učinjenom u proteklih godinu dana i najavio nove projekte.

- Dosadašnja investicija u Novo groblje sa 110 grobnica i mrtvačnicu je vrijednosti od oko šest milijuna kuna, od čega je Općina izdvojila čak četiri milijuna kuna što je vjerojatno jedinsttven primjer u Lijepoj našoj. Pred nama je izgradnja još 200 novih grobnica što bi trebalo biti dovoljno barem za 50 narednih godina

Protekle godine Općina je obnovila zgradu Doma zdravlja u Maslenici vrijednosti radova 750.000 kuna. Uloženo je oko 700.000 kuna u vodovodnu mrežu rubnih naselja, u razvoj javne rasvjete 250.000 kuna te 200.000 kuna u plaže Maslenice i Rovanjske.

- Protekle godine u Maslenici, Rovanjskoj, Zatonu Obrovačkom i Modriču imali smo 15.500 dolazaka gostiju i 170.000 noćenja, ponosno govori Baričević.

Za treće novorođeno dijete 35 tisuća kuna

Proteklu godinu je obilježio i početak izlaganja katastarske izmjere i povijesno prvo osnivanje zemljišne knjige za k.o. Jasenice u što je dosad uloženo 10 milijuna kuna, a započeli su i terenski radovi katastarske izmjere za k.o. Zaton Obrovački.

- Zaokružili smo sustav socijalnih davanja na način da način da mještanima za treće novorođeno dijete dajemo 35.000 kuna potpore, sufinanciramo boravak djece u dječjem vrtiću, sufinanciramo nabavku udžbenika za osnovnoškolce, sufinanciramo srednjoškolske pokazne karte, stipendiramo studente, a za naše bake i djedove provodimo program skrbi u kući za starije i nemoćne, nabrajao je Baričević.

Na gospodarskom planu najvažnije vijesti su početak realizacije privatne investicije IT & Media Resort u Maslenici te ishodovanje pet rješenja o tipskim objektima za pet tipova velebitskih kuća čime se stvaraju pretpostavke za revitalizaciju mrtvih kapitala Velebita u turističku ponudu područja, zaključio je Baričević.

Nazočnima su se obratili Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje, Grozdana Perić, saborska zastupnica, te Božidar Longin, zadarski župan.

- Kad me pitaju zašto je tri dana u povodu obilježavanja Akcije Maslenice stroži režim prometa u Zadru, odgovorim im: Akcija Maslenica dala je moral svim hrvatskim braniteljima i građanima te otvorila vrata do konačne pobjede. Zbog toga se nikad ne smije zaboraviti, da naša djeca i unuci ne moraju u ruke uzeti oružje, poručio je Longin koji je u Jasenicama bio sa svojim zamjenicima, Šimom Mrkićem i Šimom Vickovićem.

U ovom kraju života ima oduvijek, kaže, jer ovdašnji čovjek je baš zbog toga, ponekad i surove okoline, morao biti čvrst i otporan.

- Dokazali su to i naši branitelji prije 25 godina ovdje na kamenjaru, a vjerujem da dokazuju svakodnevno i ovdašnji žitelji koji su ostali na ognjištima predaka i pokušavaju živjeti sretnim i kvalitetnim životom. Na svima nama, Općini, Županiji i Vladi RH, jest da im u tome pomognemo, zaključio je Longin.

Sjednicom je predsjedao Šime Maruna, predsjednik Vijeća. Program je vodio kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra koji je i recitirao nekoliko svojih pjesama, dok se za veseli štimung brinuo KUD Vila Velebita.

Osim navedenih na obilježavanju Dana općine nazočili su Božidar Kalmeta, bivši ministar, Stipe Zrilić, predstojnik Ureda državne uprave u Zadru, Željko Čulina, ravnatelj zadarske Opće bolnice, Renata Bek, ravnateljica županijskog Doma zdravlja, Petra Matek, direktorica TZO, predstavnici 20-ak gradova i općina, branitelji, obitelji poginulih branitelja i drugi.

Dodijeljena godišnja javna priznanja

U povodu 25. godišnjice Općina Jasenice dodijelila je javna priznanja i to: Nagrada za životno djelo Općine Jasenice Anti Baričeviću, bivšem dugogodišnjem općinskom djelatniku, donačelniku, predsjedniku Vijeća i drugo, te dvije Nagrade Don Mate Nekić, don Anti Deliću, župniku, i Ivanu Buciću, do umirovljenja ravnatelju OŠ Petar Zoranić iz Jasenica.

Javna priznanja Općine Jasenice dodjeljena su pok. Mili Šarliji Anetinom (priznanje preuzeo sin Joso Šarlija), Duji Vuliću, umirovljenom pukovniku, OPG-u Božić u kojem uzgoj koza predvodi Nikolina Božić (priznanju preuzeo suprug Jerolim Božić), Jošku Pulji, ratnom zapovjedniku Otočkog bataljuna i DVD-u Jasenice (priznanje preuzeo zapovjednik Ante Zubak), Radi Šimičeviću, ravnatelju zadarske Gimnazije Vladimir Nazor, te Tomislavu Mateku, direktoru Vodovoda d.o.o. Zadar.

Grb Općine Jasenice dodjeljuje se Krešimiru Kreši Šarliji za izradu autohtonih rukotvorina i suvenira te Ani Nekić, uzornoj majci ljubavi i hrabrosti koja je uz svoje četvero djeca usvojila jedno dijete. Za Šarliju je Grb općine preuzeo otac Ive, dok će se gospođi Nekić naknadno uručiti. U ime nagrađenih zahvalio se Ivan Bucić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno