Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Jadranski derbi s visokim ulogom

22.01.2018. 09:26
Jadranski derbi s visokim ulogom


Za košarkaše Zadra i njihove vjerne navijače večeras slijedi novo uzbuđenje u Krešinom domu, jer im je gost trenutačno četvrtoplasirana momčad lige, Mornar iz Bara. Geografski gledano ovaj sraz se može nazvati i jadranskim derbijem s obzirom da su to jedina dva sastava koja dolaze iz gradova na obali Jadranskog mora, ali isto tako može se ova utakmica nazvati pravim derbijem regionalnog natjecanja. To su obje momčadi zaslužile dosad prikazanim u 16 kola te su legitimni kandidati uz Partizan i FMP za četvrto mjesto koje vodi u doigravanje. Upravo kroz tu prizmu promatrat će se i ovaj ogled. Igrači Aramisa Naglića tražiti će pobjedu s kojom bi pred posljednjih pet utakmica osnovnog dijela ostali u živoj utrci za plasman kojeg nitko u Zadru nije očekivao pred početak sezone.
U stručnom stožeru Zadra ne žele stavljati pred svoje igrače imperativ iako ga je teško izbjeći s obzirom na ulog koji donosi eventualna pobjeda. Svjestan je trener Naglić da pobjeda protiv Crnogoraca povećava šansu njegove momčadi u toj utrci, ali da i eventualni poraz ne bi trebalo smatrati tragedijom.
– Iako ovaj ogled s Mornarom ne bih okarakterizirao utakmicom sezone, mislim da nam je izuzetno važna iz aspekta nastavka borbe za četvrto mjesto koje vodi u doigravanje. To je nešto što je jako dobro za nas, nešto što drži visoku tenziju i koncentraciju u momčadi. Želja nam je da koliko je duže moguće ostanemo u ovoj utrci za doigravanje što bi u slučaju da uspijemo bila kruna odlične sezone koju imamo do sada – kazao je Naglić prije utakmice u kojoj će fokus zadarske obrane biti na američkom tandemu bekova, Brandis Raley-Rossu i Derek Ryan Needhamu te 213 cm visokom centru Urošu Lukoviću.
– Momčad Mornara je napadački izuzetno talentirana. Prije svega su tu dva odlična Amerikanca. Needham je pokretač, motor njihove momčadi te igrač kojeg je vrlo teško čuvati i zaustaviti u kombinaciji s Lukovićem koji je jedan od ponajboljih centara ABA lige. Ta osovina Needham – Luković je vrlo opasna i teška za zaustavljanje. Morati ćemo biti na najvišoj mogućoj razini i nadam se da ćemo odigrati ovu utakmicu kao što igramo u posljednje vrijeme.
Osim same pobjede, ne bilo loše doći do potrebne razlike koja bi donijela prednost Zadru u slučaju poravnatog omjera sa Crnogorcima nakon 22 odigrana kola. U Baru je završilo 80:70 za Mornar što znači da bi u tom kontekstu Zadru trebala pobjeda od minimalno 10 poena razlike.
– O toj famoznoj razlici o kojoj se priča ne želim niti ni razmišljati, jer prije svega treba uknjižiti nove bodove, a onda ako za to bude prilike možemo se probati dočepati i tog cilja. U fokusu su nam prvenstveno dva boda. Očekuje nas još jedna dobra i borbena utakmica te sam siguran da će opet biti prava atmosfera u Krešinom domu i da ćemo svi skupa u dvorani uživati u dobroj košarci – zaključio je trener Zadra.


Brzoja: Uz podršku navijača do pobjede
U svlačionici Zadra svjesni su važnosti utakmice protiv Mornara i onoga što bi eventualna pobjeda donijela u kontekstu borbe za doigravanje. Unatoč opasnom protivniku koji je ove sezone dokazao da je iznimno učinkovit u gostima optimizam je itekako prisutan. Mislav Brzoja poštuje Crnogorce, ali na parketu Krešinog doma se zna tko je u prednosti.
– Mornar je momčad u naletu i igraju odlično iz utakmice u utakmicu što i pokazuje stanje na ljestvici. Posebno su opasni kad igraju u gostima gdje su uspjeli iznenaditi dosta momčadi. Mi znamo što nam ova pobjeda donosi i ne želimo nikome dopustiti da odnese bodove iz Višnjika. Budemo li energetski na pravoj razini, uvjeren sam da uz podršku pune dvorane možemo doći do vrijedne pobjede – kazao je Brzoja, a slično razmišlja Filip Kraljević koji se posljednjim utakmicama nametnuo dobrim igrama.- Pred nama je utakmica koja može puno toga odrediti za daljnji tijek natjecanja. Svjesni smo uloga i spremni smo. Mornar ima kvalitetu i igra na visokoj razini u posljednje vrijeme tako da neće biti nimalo lako. Ali mi igramo doma, također igramo jako dobro te imamo neviđenu podršku s tribina ove sezone što će sigurno biti i slučaj večeras tako da svi skupa vjerujemo u pobjedu – najavio je zadarski centar.


Pavićević: Nemamo razloga bojati se bilo koga u ligi
Mornar iz Bara je uz Zadar ove sezone hit momčad ABA lige. Crnogorski sastav je u odličnoj formi što dokazuju i četiri pobjede u nizu koje su ostvarili pred gostovanje u Krešinom domu. Trener Mornara, Mihailo Pavićević s puno optimizma je najavio utakmicu iako je bilo upitno hoće li uopće krenuti put Zadra sa svojom momčadi zbog visoke temperature i jake upale koju je imao proteklih dana.
– Očekuje nas teška utakmica i kvalitetan suparnik koji je kao i mi u dobroj formi, ali da ne vjerujem u našu pobjedu ne bih, ovako "nagrđen", sa nezaliječenom upalom, išao na put. Osim toga, znamo da nas u dvorani "Krešimir Ćosić" čeka paklena atmosfera, a ja uživam u takvoj, pravoj košarkaškoj atmosferi u kojoj publika nosi svoje ljubimce, ali i pomaže protivničkim igračima spoznati od kakvog su materijala napravljeni. Košarka, u svakom slučaju, nije igra za kazališni ambijent. Uz dužno poštovanje domaćinu, mi se nemamo razloga bojati bilo koje momčadi u ABA ligi. U posljednjih šest kola upisali smo pet pobjeda, od kojih tri u gostima. Jednostavno ne možemo nazad, jer nam to ne daju naši dobri rezultati u posljednje vrijeme – kazao je Pavićević prije gostovanja u Zadru.