Marka sa zadarskim Pozdravom Suncu u utrci za najljepšu poštansku marku Europe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
FILATELIJA
Marke su izdane na prijedlog Hrvatskog filatelističkog društva Zadar, a autorica maraka je zadarska dizajnerica Ljubica Marčetić - Marinović
Marka sa zadarskim motivom izabrana je između 44 poštanske marke RH

Poštanska marka s prikazom zadarske turističke atrakcije Pozdrav Suncu, nominirana je za najljepšu poštansku marku Europe u 2016. godini. Naime, ugledni njemački filatelistički časopis "Deutsche Briefmarken-Revue" tradicionalno bira najljepšu europsku marku za određenu godinu. Tako je Hrvatska pošta od 44 poštanske marke Republike Hrvatske izdane 2016. godine za ovaj izbor nominirala poštansku marku posvećenu zadarskoj svjetlosnoj instalaciji poznatu pod nazivom Pozdrav Suncu. Izbor za najljepšu marku Europe za 2016. traje do 31. ožujka 2018. godine, a najsretnije glasače očekuju 50 filatelističkih nagrada. Glasovati se može kuponom koji treba isprintati kada se klikne na najljepše (die schoenste) te crvenom bojom označen tekst preuzeti (downloaden) na web stranici časopisa "Deutsche Briefmarken-Revue".

Marke serije pod nazivom Hrvatski turizam koje prikazuju Morske orgulje i Pozdrav Suncu, Hrvatska je pošta izdala 1. lipnja 2016. godine u nakladi od 1000 000 maraka po motivu. Marke su izdane na prijedlog Hrvatskog filatelističkog društva Zadar, a autorica maraka je zadarska dizajnerica Ljubica Marčetić - Marinović.

U razdoblju od 1991. godine do danas hrvatske poštanske marke osvojile su dvadesetak nagrada diljem svijeta, od onih filatelističkih za najbolje i najljepše marke do onih umjetničkih za dizajnerske vrijednosti. Natjecanja su to za najljepšu marku koja organiziraju francuski filatelistički časopis "Timbroloisirs", zatim WIPA (austrijsko filatelističko udruženje iz Beča), zatim Filatelističko udruženje sedam općina Regije Veneto iz Asiaga te mnogobrojna međunarodna filatelistička natjecanja koja provodi Svjetska poštanska Unija (UPU).

Prvo međunarodno priznanje hrvatske su marke dobile 1999. godine na svjetskoj filatelističkoj izložbi "PhilexFrance 99'" u Parizu kada je hrvatska marka Gajeta falkuša osvojila treće mjesto u izboru najljepših europskih maraka. Kao predložak za marku korišten je motiv male ribarske brodice s Komiže na otoku Visu. Posljednje vrijedno priznanje stiglo je 2017. godine sa izbora za najljepše marke svijeta u organizaciji "Nexo grupe" i filatelističkog časopisa "El Eco" iz Madrida na kojoj je naša prigodna marka iz serije Europa - misli zeleno (kap vode na listu) proglašena najboljom poštanskom markom svijeta 2016. godine. Marka je osvojila i drugo mjesto za originalni dizajn poštanske marke.

Od mnogobrojnih doista lijepih maraka koje su dobila priznanja posebno bih istakao marku pod nazivom Republika Hrvatska (1991. - 2001.), autora Danijela Popovića koja je u talijanskom Legnagu osvojila nagradu "San Gabriele" za najljepšu poštansku marku na svijetu 2001. na temu religije. Marka prikazuje lice Konavoske gospe (iz crkve sv. Nikole u Čilipima), kojoj su četnici u stihiji nasilja iskopali oči u napadu na Konavle 1991. godine. Iako je na marki prikazan sablastan lik Bogorodice, Hrvatska je pošta hrabro poslala ovu marku na međunarodno natjecanje za izbor najboljih maraka za 2001. godinu. Valja napomenuti da je svih jedanaest članova ocjenjivačke komisije jednoglasno donijelo odluku da se ova marka proglasi najljepšom poštanskom markom 2001. godine. Bila je to zapravo nagrada jednom dizajnerskom rješenju koje nas podsjeća na sudbinu simbola vjere u mnogima ako ne i svim ratovima u ovom našem svijetu. Davno je irski pjesnik, prozni pisac, dramaturg i nobelovac William Butler Yeats rekao: "Dizajn poštanskih maraka i kovanica po mojem se mišljenju može opisati kao tihi ambasador nacionalnog ukusa".

Među značajne filatelističke događaje svakako spada i tradicionalni izbor najljepše poštanske marke Europe koju biraju čitatelja spomenutog uglednog njemačkog filatelističkog časopisa "Deutsche Briefmarken-Revue" koji su hrvatsku poštansku marku Nacionalni park Risnjak, izabrali za najljepšu poštansku marku Europe 2004. godine.

Sve međunarodno nagrađene poštanske marke Hrvatske rezultat su rada mnogobrojnih specijalista i vrhunska su likovna i dizajnerska rješenja u čijem su stvaranju sudjelovali brojni poznati i priznati hrvatski slikari, dizajneri i fotografi.

U svakom slučaju, poštanska marka Pozdrav Suncu, bez obzira kako će proći na izboru za najljepšu poštansku marku Europe 2016. godine (ovisno o broju glasova) lijepa je promocija Hrvatske, Zadra i zadarskog turizma. Iako se zbog korištenja suvremene tehnologije smanjio broj poslanih razglednica, mnogi ih još uvijek vole dobiti. Smatraju ih svojevrsnim suvenirom baš kao što se ljudi vole njome javiti s ljetovanja obitelji i prijateljima. Prema podatcima Hrvatske pošte posljednjih su godina trendovi u slanju razglednica ostali otprilike jednaki. Od ukupno šest milijuna razglednica poslanih iz Hrvatske najviše ih se šalje u srpnju i kolovozu. Većina se razglednica šalje u inozemstvo, više od 70%, a ostatak se šalje unutar Hrvatske. To znači da je glavnina od 200 000 izdanih poštanskih maraka s motivom zadarskih turističkih atrakcija Pozdrav Suncu i Morske orgulje poštom stiglo u mnoge domove diljem Europe i svijeta.

Igor ČERNIGOJ

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)