Oko 150 ljudi sudjelovalo u molitvenoj hodnji od Islama Latinskog do Paljuva

Slika korisnika valentinam
25. GODIŠNJICA
U jubilarnoj 25. obljetnici Akcije Maslenica '93 i 10. molitvenoj hodnji "Koracima nade u istinu" sve je bilo veličanstveno i dostojanstveno s puno iskazanih emocija, naglasila je Ivana Haberle koja se za potporu zahvalila MORH-u i general bojniku Mladenu Fuzulu, zapovjedniku Zapovjedništva za potporu OS RH
Velimir BRKIĆ
Hodali su na trasi dugoj 26 kilometara

Jučerašnja jaka prijepodnevna kiša nije spriječila pripadnike braniteljskih udruga iz svih dijelova Hrvatske da u jubilarnoj, desetoj po redu molitvenoj hodnji "Koracima nade u istinu" od 8 do 16 sati ne propješače 26 kilometara crtom nekadašnje bojišnice u akciji Maslenica u zadarskom zaleđu, od Islama Latinskog preko Islama Grčkog, Kašića, Smilčića, Paljuva i novigradskog groblja do Pridrage.

Molitvenu hodnju organizira Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar zajedno s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata s područja općina Posedarje i Novigrad te grada Benkovca.

- Osim oslobođenja zadarskog kraja, Akcija Maslenica u potpunosti je promijenila tijek Domovinskog rata, spojila sjever i jug Hrvatske, a zadarskom stanovništvu dala priligodu za početak novog života, kazala je Ivana Haberle, dugogodišnja predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu, te nastavlja:

- Akcija Maslenica je omogućila da se u srpnju 1993. otvori pontonski most u Novskom ždrilu te se na sjever Hrvatske više nije trebalo ići trajektom s otoka Paga i dalje prema Rijeci, podsjeća Haberle.

Hodnju su posvetili poginulim hrvatskim braniteljima, HRVI odaju počast, živim hrvatskim braniteljima podršku i zahvalnost te ubijenim civilima koji su svojom krvlju zavjetovali da to nikad ne zaboravimo.

- Naspram žrtava hrvatskih vitezova i nevinih civila, naša žrtva u hodnji nije ništa, rekla je predsjednica ove udruge.

Hodnji su se udrugama proisteklih iz Domovinskom i braniteljima iz cijele Hrvatske, Zagreba, Dugog Sela, Zaprešića, Petrinje, Novske, Samobora, Đurđenovca, Senja, Rijeke, Delnica, Kaštela, Splita, Šibenika, Grebaštice i drugih pridružile i žene i mladež iz Smilčića, Paljuva i Novigrada.

- HVIDR-a Zadar je svih deset godina s nama. Tu su i Islam Latinski, Smilčić, Paljuv, Posedarje, Pridraga, Novigrad, Podgradina, Poličnik, nabraja Haberle.

U jednom trenutku u hodnji u Kašiću je bilo oko 500 ljudi. Cijelu dionicu od 26 kilometara prohodalo je oko 150 sudionika.

- U jubilarnoj 25. obljetnici Akcije Maslenica '93 i 10. molitvenoj hodnji "Koracima nade u istinu" sve je bilo veličanstveno i dostojanstveno s puno iskazanih emocija, naglasila je Haberle koja se za potporu zahvalila MORH-u i general bojniku Mladenu Fuzulu, zapovjedniku Zapovjedništva za potporu OS RH.

Ručak je bio u Paljuvu, meštri od spize, Ive Baždarić i Ive Buterin Pujo, spremili su lovački gulaš od veprovine s domaćim makarunima.

- Čitale su potresne priče iz knjige svjedočanstva žena iz Domovinskog rata, molilo se i zapile su svijeće u Islamu Latinskom, pored velikoga spomen križa i u Kašiću te kod spomen-obilježja u Paljuvu, navodi predsjednica Udruge žene u Domovinskom ratu.

Potom je u obližnjoj crkvi sv. Marije Pomoćnice služena misa za domovinu. U kripti župne crkve Gospe od Ružarija u Pridrazi prikazan je igrano dokumentarni film "Oni su Hrvatska" snimljen u produkciji Udruge Žene u Domovinskom ratu- Zadar, redatelja Ivice Božića, po predlošku priče "Zaboravljene bitke" hrvatskog publicista i književnika Ivice Matešića Jeremije, brigadira HV u miru.

Na molitvenim postajama u prigodnim programima za himnu Lijepa naša domovina i domoljubne pjesme bila je zadužena Manuela Buterin i klapa Težaci iz Paljuva.

U povodu desete obljetnice molitvene hodnje, hodnje koja je bila jedna od prvih inicijativa za obilježavanje Akcije Maslenica, dokumentarni film je snimala Udruga Vrsi film.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno