Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ABA LIGA Dobiti Krku za riješiti o(p)stanak frku

22.01.2019. 18:15
ABA LIGA Dobiti Krku  za riješiti  o(p)stanak  frku


Šest kola prije kraja osnovnog dijela ABA lige naziru se konture najugroženijih klubova u borbi za ostanak. Definitivno o toj temi i to  vrlo intezivno raspravlja se ovih dana i u stožeru kluba s Višnjika koji je  osuđen na strepnju od ispadanja praktički do posljednjeg 22. kola. Situacija koja je nakon 16 odigranih utakmica Zadrane stavila u drugi red kandidata za ispadanje svakako je zabrinjavajuća, no takva im je karma od  samog početka lige još tamo krajem rujna. Zadar je u sezonu ušao s omjerom 0-4 i već tada je bilo jasno i onim najoptimističnijim navijačima  da do kraja osnovnog dijela njihovim ljubimcima predstoji grčevita borba za spašavanje abaligaškog opstanka. Posebice, jer od ove sezone nije  samo nepoželjno pod svaku cijenu izbjeći posljednje, 12. mjesto, već i  ono pretposljednje 11. donosi breme kvalifikacija s drugoplasiranim iz  ABA 2 lige.
Stoga je pred završna dva mjeseca regionalne karavane lajtmotiv Zadra, a tako i ostalih pet najugroženijih klubova (Cibonu nismo  računali zbog omjera 7-9, iako ni ona još nije sigurna) kako doći do te  spasonosne 10. pozicije koja garantira nastup u regionalnom natjecanju  i naredne sezone. Najbolji recept je definitivno što veći broj pobjeda u  preostalih šest utakmica, no tako nešto lako je reći, a postići puno teže.  Vidjelo se to najbolje u subotu protiv Partizana kad su igrači Ante Nazora  uložili svaki mogući napor potpomognuti vatrenom podrškom sedam tisuća navijača, no nisu mogli dobiti više od časnog poraza u produžetku  što je potvrdilo da davljenici u ligi teškom mukom dolaze do bodova  protiv objektivno kvalitetnijih protivnika koji se uz sve to i bore za doigravanje. Stoga broj potencijalnih pobjeda do kraja ovisi umnogome o  rasporedu koji se nalazi pred svakim od ovih šest najugroženijih klubova.


Međusobni omjeri
Ono najbitnije u ovom trenutku što se tiče borbe za ostanak Zadra slijedi u nedjelju kad na Višnjik stiže posljednjoplasirana Krka. Ta utakmica  sigurno se već sada može nazvati i utakmicom sezone za Nazorovu  momčad. Pobjeda bi donijela ogromno rasterećenje dok bi s porazom  velikom vjerojatnošću mogli kazati zbogom ABA ligi za sezonu 2019./20.  Krka je u najtežoj poziciji od svih šest davljenika, jer na svom kontu ima  tek četiri pobjede, ali s uspjehom na Višnjiku bitno bi im porasle šanse  za konačnim spasom. Zato je Zadru pobjeda i prilika da praktički otrese  Krku iz svoje bliske pratnje, jer bi u tom slučaju došli na omjer 6-11, dok  bi Slovenci ostali na 4-13. To bi značilo da u pet posljednjih kola Krka  mora ostvariti tri pobjede više od Zadrana što bi sudeći po rasporedu koji je pred njima bilo ravno svjetskom čudu. Naime, vrlo veliku ulogu u  raspetljavanju enigme oko o(p)stanka će uz pobjede igrati i međusobni  omjeri momčadi koje na kraju budu bodovno poravnate. Zadar bi tako  slavljem u nedjelju protiv Krke ubio dvije muhe jednim udarcem, jer bi u  tom slučaju imao dvije pobjede više i omjer 2-0 protiv momčadi iz Novog Mesta. Pametnom dosta, no neugodna tradicija protiv Krke na domaćem terenu kao ni veliki pritisak s kojim će biti suočeni Nazorovi  igrači u toj utakmici nisu garancija lagane šetnje do bodova koji abaligaški život znače.


Dvoboji direktnih konkurenata
Sreća u nesreći, a nadamo se da ona ipak Zadru neće trebati u raspletu  sezone, jest da se do kraja osnovnog dijela po rasporedu treba odigrati  još dosta međusobnih utakmica samih davljenika, pa će tako uz dvoboj  Zadra i Krke, ključni biti ogledi Igokee i Zadra, Krke i FMP-a, kao Krke i  Olimpije, Igokee i FMP-a, Mornara i Igokee te Olimpije i Igokee. U tim  utakmicama pobjednici će doći do bodova koji će ih približiti sigurnoj  zoni dok će porazi definitivno značiti i sve strmiji put ka provaliji. Tomu  je tako jer osim Krke koja je posljednja s četiri pobjede, ostalih pet  momčadi se nalazi u rasponu od tek jedne pobjede. Pobjeda ili dvije u  nizu donose uspon do šestog ili sedmog mjesta, dok porazi bacaju na samo dno. Zadar u cijeloj ovoj priči ima i otegotnu okolnost da s FMP-om,  Mornarom i Petrol Olimpijom ima negativne omjere i u slučaju istog  broja bodova s ovim klubovima nakon 22. odigrana kola našli bi se u podređenoj poziciji. Izgubili su obje protiv Mornara i FMP-a, dok je s Ljubljančanima omjer 1-1, no međusobna koš razlika je na strani Slovenaca.
Omjeri protiv preostala dva konkurenta, Krke i Igokee, će se rasplesti  nakon odigranih drugih utakmica, a trenutno je s njima Zadar na pozitivnom omjeru. Stoga bi idealni scenarij za Nazorove trupe bio uz pobjedu nad Krkom, i što ćešće posrtanje Igokee u mnogim direktnim dvobojima s konkurentima koji ih očekuju do kraja (Olimpija, FMP, Mornar,  Zadar). U tom slučaju bi Zadranima bilo dovoljno uz onu nad Krkom  uzeti još jednu pobjedu. Ili protiv Cibone na Višnjiku ili možda Mege Bemax u gostima, ili još bolje u posljednjem kolu protiv Igokee u Laktašima, dok protiv C. Zvezde i Budućnosti je teško očekivati uspjeh što je  najbolje oslikao i nedavni sraz s Partizanom. Ipak nema popusta od strane najjačih momčadi u ligi koje u ovom finišu sezone traže što bolje pozicije za doigravanje, kao i u konačnici nastup u Euroligi na kojeg ima  pravo samo pobjednik. Stoga što se tiče zadarske računice, matematika  je više nego jasna. Pola posla oko o(p)stanka treba već obaviti u nedjelju  pobjedom nad Krkom, a onda će s tim kapitalom biti puno lakše dočekati rasplet ostalih utakmica, koje će nadamo se donijeti sretni završetak  ovosezonske regionalne putešesvije kluba s Višnjika.