Kalmeta u srijedu iznosi obranu

Slika korisnika mkvanja
Afere Remorker i Prometna renesansa
Autor: 
Ispitano je 90 svjedoka i vještakinja financijske struke. Obavljene su 54 rasprave i niti jedan svjedok ne upućuje na Kalmetu kao počinitelja kaznenog djela, kazao je Hini Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović
ARHIVA ZL
Suđenje se bliži kraju - Božidar Kalmeta

Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta, kojemu se sudi za  izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća, u srijedu bi na zagrebačkom  Županijskom sudu trebao iznijeti svoju obranu u kojoj će, po riječima  njegova odvjetnika, ponovno odbaciti Uskokove optužbe za korupciju.

"Ispitano je 90 svjedoka i vještakinja financijske struke. Obavljene su  54 rasprave i niti jedan svjedok ne upućuje na Kalmetu kao počinitelja  kaznenog djela", kazao je Hini Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za  održavanje i izgradnju cesta. Osim toga tereti ga se i da je narudžbom  promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo koje je  vodio oštetio za 600.000 kuna.

Kalmeta od početka odbacuje optužbe, a nakon podizanja optužnica  u aferi Remorker, a potom i zbog "Prometne renesanse Hrvatske" isticao  je da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao "po nalogu Zorana Milanovića", a drugu "kako bi se dodvorio Mostu", koji je s  HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz  ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora  HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također  bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo,  Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon  prvooptuženog Kalmete. 

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga  HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za  opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao  je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidiševića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno