Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marijana Dokoza predstavila svoj prvi roman na njemačkom jeziku

22.01.2019. 12:28
Marijana Dokoza  predstavila svoj  prvi roman na  njemačkom  jeziku


Zadarska autorica Marijana Dokoza, koja godinama živi i stvara u Njemačkoj, prošlog je četvrtka u Gradskoj knjižnici  Grada Frankfurta na Majni predstavila svoj prvi roman na njemačkom  jeziku. Uz likovnu umjetnicu Anne Marie Alexandre von Neumann bila  je pozvana da uveliča umjetničko-književnu večer, te je nekoliko ulomaka iz Dokozinog romana "Glas" (Die Stimme) prigodno čitao Danijel Hadrović, njemački režiser hrvatskog podrijetla.
Za ovu uspješnu novinarku i spisateljicu koja je svoje prve profesionalne korake napravila kao suradnik u “Zadarskom listu”, proboj na  njemačko tržište je još jedna potvrda kvalitete njenog dugogodišnjeg  rada. Uz to što je aktivna novinarka i spisateljica,  Dokoza godinama  obavlja posao urednice njemačko-hrvatskog iseljeničkog časopisa “Fenix”.
Dokozin roman “Glas” pisan u popularnom mystery žanru na njemačkom jeziku izišao je u rujnu prošle godine u izdanju nakladničke  kuće Dittrich .
U “Glasu” radnja prati život mlade liječnice Kiare iz Tuebingena koja  se suočava sa nadnaravnim pojavama i misterioznim obratima u svojoj  svakodnevnici te sa svojim prijateljima stiže do haićanskog Port-au- Princea gdje se susreće sa voodoo magijom i ozbiljnim kriminalom.  Djevojka u bijelom, tajne iz prošlosti, mladi poduzetnik, uspješna njemačka liječnica Kiara i nadnaravne pojave isprepleću se u ovoj slojevitoj i nadasve, napetoj priči koja je već pridobila svoju zajednicu vjernih  čitatelja u Njemačkoj.
Jedno od težišta skoro tridesetogodišnje nakladničke djelatnosti Dittrich Verlaga je, među ostalim objavljivanje čitkih romana napete radnje. Ovaj nakladnik može se pohvaliti i posebnim projektom “editionBalkan”, gdje od 2010. objavljuje djela biranih autora iz jugoistočne Europe u prvoklasnom prijevodu. Dittrich Verlag nastavlja svoju suradnju  s Dokozom te planira izdanje njene uspješnice “Grijesi” na njemačkom  jeziku. Ovaj roman koji je na hrvatskom jeziku izašao u izdanju Večernjeg lista, osvojio je srca čitatelja nevjerovatnom životnom pričom mlade žene iz Dalmatinske zagore koja se otisnula u Njemačku.
Prije svog njemačkog prvijenca Dokoza je izdala četiri romana na hrvatskom jeziku i dvije zbirke poezije. Njen slojeviti, pitki način pisanja i  posvećenost likovima redovito svrstavaju Dokozu među najčitanije hrvatske književnice. Svojim romanom  “Grijesi” bila je 2016. nominirana  za Kiklopa.
Sandra MARELJA-MUIĆ