Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

OTVORENI DANI Na predupisu gotovo ispunili kvotu za sljedeću godinu

22.01.2019. 08:51
OTVORENI DANI Na  predupisu  gotovo  ispunili  kvotu za  sljedeću  godinu


Katolička osnovna škola "Ivo Mašina" u Zadru, jučer i danas  organizira Otvorena vrata škole. Svi zainteresirani roditelji i djeca mogu  doći tijekom ova dva dana od 9 do 17 sati u školu koja se nalazi u Nadbiskupskom sjemeništu "Zmajević" u Zadru. Iz škole obavještavaju kako  roditelji koji žele upisati djecu u katoličku školu, mogu posjetiti i razgledati školu te dobiti sve potrebne informacije vezane za školu za koju su u  tijeku predupisi za novu školsku godinu.
 – Počeli smo s radom u rujnu 2018. godine te smo prve godine upisali  11 djece u prvi razred – šest dječaka i pet djevojčica. Misao koja nas je vodila prilikom osnivanja škole jest bila da mi kao Crkva, odnosno Nadbiskupija doprinesemo odgoju i obrazovanju na području nadbiskupije te  je nadbiskup s tom nakanom odlučio osnovati katoličku osnovnu školu,  pojasnio nam je don Roland Jelić, ravnatelj Katoličke osnovne škole,  pozvavši sve zainteresirane da dođu i upoznaju se s načinom rada škole i  programom.
Dodao je kako su još mlada škola, ali su tijekom ovih par mjeseci napravili dosta te su roditelji jako zadovoljni.


Pozitivan odjek
 – O pozitivnom odjeku škole u javnosti najbolje svjedoči činjenica kako smo na predupisu gotovo ispunili kvotu učenika za sljedeću godinu.  Naime, upisujemo jedan razred od 25 učenika, pojasnio je ravnatelj Jelić.  Dodao je kako sve škole u RH provode plan i program kojega je propisalo  resorno ministartsvo, pa tako i oni.
– Ono po čemu smo mi specifični jest da nastojimo sačuvati katolički  identitet, kojega gajimo u našoj školi, a to radimo tako da uključujemo  djecu, roditelje i crkvu u odgojno-obrazovni proces. Ono što je nama u  fokusu jest nastojanje da svakom djetetu pristupamo na individualan  način. Pokušavamo dijete u suradnji s roditeljima izgraditi u cjelovitu  osobu, a da pritom ne izgubi katolički, a ni nacionalni identitet, pojasnio  je neke razlike ravnatelj don Roland Jelić.
Dodao je kako im je želja da su roditelji stalno upoznati sa stanjem u  školi. Tako ujutro prilikom dovođena djece u školu učiteljica popriča sa  svakim roditeljem, potom se nastoji kroz cijelu godinu imati susrete s roditeljima bilo na roditeljskim sastancima, kroz razne radionice ili duhovne obnove.
Kako kaže don Jelić, roditelji se rado odazivaju te im nije problem.  Susreti su zajednički, sudjeluju roditelji i djeca te to jako mnogo znači  djeci jer imaju njihovu podršku. Imali smo tako predbožićnu radionicu u  kojoj su roditelji i djeca izrađivali ukrase što se pokazalo kao odlična ideja.  
 – Škola je otvorena od 7 do 17 sati, tako da svi roditelji koji rade znaju  da im je dijete zbrinuto, pa čak i u slučaju kašnjenja roditelji nam to jave  i pričekamo s djetetom. U školi imaju doručak, ručak i užinu, pojasnio je  ravnatelj Jelić. Dodao je kako trenutno imaju zaposlene četiri učiteljice, a  kasnije, uz povećanje razrednih odjela zapošljavat će nove djelatnike.
Razgovarali smo i s učiteljicom prvaša Doris Erceg koja je rekla kako je  jako zadovoljna te kako se osjeća kao da ima priliku živjeti svoj san.


U prvoj generaciji 11 učenika
– Do sada sam radila na brojnim zamjenama i sad sam dobila priliku  raditi ono što volim. Trenutno imamo mali broj učenika, ali ne patimo  od brojki, čak nam je i dobro došlo da ih u prvoj generaciji imamo samo  11 učenika. Djeca ovdje imaju olakotnu okolnost da imaju gotovo individualnu nastavu. Nastava je koncipirana na način da ja radim jutarnju  smjenu, potom kolegica preuzima produženi boravak. U školi pokušavamo spojiti moderno i tradicionalno, pojasnila je Erceg.
Dodala je kako pokušavaju naučiti djecu nekim stvarima na tradicionalan način, a s druge strane imaju produženi boravak u kojem se mogu  opustiti i igrati, ali i napisati zadaću te ponoviti ono što su učili u školi.  Na ovaj način omogućuju djeci da se dolaskom kući odmah mogu igrati  ili biti s roditeljima, a ne moraju učiti. Istaknula je kako teže suradnji s  roditeljima, da roditelji u svakom trenu znaju što je s djetetom, te da su  mirni jer znaju da je dijete sigurno.
 – Napravili smo dobar kolektiv i nadam se da će ljudi doći u većem  broju na upis. Voljela bih da prijeđu preko nekih stereotipa da ovdje odgajamo male svećenike ili časne. Mi radimo prema normalnom programu i djeca imaju super priliku. Djeca su ovdje u dobrom okruženju, vide  sjemeništarce u kojima mogu vidjeti dobar uzor. Ovdje nije sve samo  molitva već samo stavljamo naglasak na odgojne faktore, pojasnila je  učiteljica Erceg.
Posjetili smo i samu učionicu koja je vesela i ukrašena raznima  dječjim rukotvorinama koje su vrijedni učenici izradili. Djeca su nam rekla kako su oduševljena školom te kako najviše vole tjelesni, glazbeni i  matematiku, ali, kad bolje razmisle, vole sve predmete te su jako sretni u  školi.