Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pogibija Dražena Petrovića, u Zadru ‘za promjenu’ promjene

22.01.2019. 18:30
Pogibija Dražena  Petrovića, u Zadru ‘za  promjenu’ promjene


Učo Pulanić završio je kao trener sezonu 1992./1993. Hoće li i dalje ostati trener? Teško, jer na klupu Zadra ponovo želi Pino Giergia, po treći  put. Hoće li i treća biti sreća, vidjet ćemo na kraju ove kolumne.
Sedmog dana lipnja 1993., hrvatska košarka pretrpila je najveći mogući gubitak. Jedan od najvećih hrvatskih, europskih i svjetskih košarkaša, Dražen Petrović, poginuo je u prometnoj nesreći na auto-cesti pored Dekendorfa u Njemačkoj. Bio je u tom trenutku najbolji igrač i centralna figura hrvatske reprezentacije, vodeći strijelac Netsa, košarkaški  Mozart, pjesnik košarke. Ljepota igre kojoj su se svi, ali baš svi, mogli samo diviti. Spada u red najvećih sportaša Hrvatske svih vremena. Ostala  je praznina koju je apsolutno nemoguće nadoknaditi…
U Jazinama zatišje, puno šutnje, vode se razgovori o pretvorbi, a govori se o igračima koji mogu otići na temelju neispunjenih ugovornih obveza. Odlaze Emilio Kovačić, Darko Pahlić, postavlja se pitanje čiji je Davor  Marcelić (bio je na studiju, 4 godine u SAD-u), Zadar ga želi, ali želi ga i  Cibona. Kelečević ima ugovor još godinu dana, i postavlja se pitanje da li  ga prodati, jer želi ga Split i trener Trninić, a ima veliku odštetu. Ili ga  zadržati, što znači da je sljedeće godine slobodan. Odlučit će trener Giergia  kada se vrati s prvenstva Europe (šef Stručnog savjeta HKS-a) i počne  slagati momčad.


Odlazak Petra Popovića
Nakon 17 odigranih sezona, za jednog od najdugovječnijih (toliko ima  i Željko Cico Troskot), Petra Popovića, po odluci trenera nema više mjesta u momčadi. Možda i nije trebalo biti tako, jer Pop nije rekao zbogom  košarci, nastavio je je u Benstonu, Zagreb, a imati igrača koji s 90 posto  sigurnosti pogađa slobodna bacanja na kraju, kada se odlučuje utakmica, je zlato. Ili šut za tri poena, ako je potrebno za egal ili pobjedu, kao i  uloga zamjenskog razigravača, za 15–ak minuta, jer Zadar ima samo Alana Gregova, na toj poziciji… Nakon te odluke, Pop je rekao: "Mislim da  sam dao mnogo klubu i Zadru. Za uzvrat dobio sam najljepše trenutke  života, ogromna odricanja 'naplaćena' su, proputovao sam cijeli svijet,  vidio ono što bi bez košarke ostalo samo san. Tom sam sportu, a i ovom  klubu, posvetio mladost i onim što sam postigao, sam prezadovoljan.  Osvajao sam titule državnih prvaka u omladinskim, i seniorskoj konkurenciji (Cibona '86.), te srebro na prvenstvu Europe s reprezentacijom."
Pop je po meni jedan od onih koji bi trebao sam ispričati svoju 20- ogodišnju priču i tako upotpuniti mozaik zadarske košarkaške povijesti, i  hrama košarke, Jazina. Umberto Piasevolli je izabran za pomoćnog trenera, Učo Pulanić je juniorski, a ja sam kadetski trener. Za novu sezonu  1993./94., Zadar ima tri obveze: Kup kupova u Europi, prvenstvo i Kup  Hrvatske. Stipe Šarlija je stožerni igrač, na centarskoj poziciji još je samo  Blažević, pa je angažiran Amerikanac, Eugen Anderson, Kelečević ostaje,  kao i Šarić i to je, uz Alana Gregova, udara postava.


Kup kupova
Prva prepreka na putu do četvrtfinalne skupine je Bipa Moda, iz Odesse. Rezultat 83:87, u prvoj u Odessi, naizgled je sve riješeno u prvoj utakmici, ali puno problema u uzvratu (u Rijeci, Zadar ne može igrati u Jazinama), 87:89, poraz, ali i prolaz s ukupno plus dva koš razlike. "Bolna jedinica (razigravač)", kaže Pino i usmjerava kritike prema Gregovu (mogao je biti angažiran Darko Pahlić za neveliki ugovor).
Drugi krug: Zadar – Nobiles Wloclawia (Poljska), 86:60, osiguran prolaz i skupina je: Aris, Pitch Cholet, Hapoel Galil, Levski (Bugarska), Ovarense (Portugal) i Zadar. Za prolaz dalje treba biti među prva dva u skupini. Da će to biti teško jasno je, jer Zadar gubi prve tri utakmice. Aris –  Zadar 98:95, Hapoel G. 91:85, i poraz od Ovarensea (Rijeka), 82:94, nakon  kojeg se kažnjava Kelečević. Prva pobjeda protiv Levski Totala, plus 44, s  43 poena Stipe Šarlije. U tom trenutku, Zvonimir Ridl, zatražio je ispisnicu na štetu kluba. "U Zadru sam nezadovoljan, ne igram i ne napredujem, moja odluka je konačna i neopoziva", i Zadar ostaje bez još jednog  potencijalno jakog, mladog igrača. Pitch Cholet – Zadar, posljednja  slamka nade, 93:81, i to je zbogom Europo. Pobjeda protiv Arisa, porazi  od Hapoela (Rijeka) i Ovarensea, te Pitch Choleta u Rijeci, Zadar završava igranje u Kupu kupova omjerom 3-7 i petim mjestom.




Pino izbornik
U međuvremenu, Pino je postao izbornik reprezentacije Hrvatske za  ciklus kvalifikacija za EP '95. i SP,'94., u Kanadi. Nije sve išlo glatko, u  početku v.d., otpor je bio iz Splita, koji smatraju da su tri funkcije za Pina  previše (trener Zadra, predsjednik Stručnog savjeta HKS-a i izbornik).  "Karadžić i Martić ruše Pina", odgovorio im je Pino, u svom dobro poznatom  stilu, u jednom intervjuu za riječki Novi list.
Odlukom HKS-a, liga se dijeli na Sjevernu i Južnu, sa po osam  momčadi u svakoj. U drugom dijelu, najbolje četiri momčadi iz Južne i  Sjeverne formirat će novu Ligu za prvaka, ostali Ligu za ostanak.
Nakon što je ekipa Omiša odustala od Prve lige, Zadar, prvi puta u povijesti, dobiva drugog prvoligaša, upražnjeno mjesto pripalo je Borik- Puntamici. Južnu ligu, Zadar je, naravno, prošao, ali porazi od Croatije  Line, u Rijeci ili Dalmacijavina, u Splitu, zabrinjavaju.
Bijela liga, za prvaka: Croatia osiguranje (Split), Šibenik ZM, Croatia  Line, i Zadar iz Južne, i Cibona, Zagreb, Zrinjevac i Dona iz Sjeverne. Na  startu, iznimno visok poraz u Splitu, 110:80 (?!), pa Cibona, u Jazinama  (Zadar je teškom mukm izborio da igra u Zadru), 80:88. U četvrtom kolu,  Zrinjevac – Zadar, 101:78, i Zadru prijeti pravi brodolom. Poraz od Croatia osiguranja 82:87, u Zadru, nakon kojeg se čuju povici s istočne tribine: "Pino, odlazi!". Točku na i, stavio je Zrinjevac, pobjedom u Zadru,  81:95, i to je zbogom Final fouru. Zadar neće igrati za prvaka. U 12. kolu,  nakon utakmice Šibenik ZM – Zadar, skandal pod koševima, žestoki sukob Giergie i Kelečevića. Nedopustivi verbalni sukob, pretvorio se u fizički obračun, nakon kojeg su suspendirani i kažnjeni i Giergia i Kelečević.
"Giergia je brutalno nasrnuo, udario me po licu, instinktivno sam reagirao i uzvratio udarac", rekao je poslije na konferenciji za tisak, Siniša  Kelečević, kojemu je odmjereno 15 tisuća DEM-a kazne i zabrana treniranja s momčadi. Klupu preuzima Umberto Piasevolli, treba odigrati razigravanje za Kup Koraća, za peto mjesto. Croatia Line – Zadar, 102:87,  besaplatan ulaz u revanšu, ali samo, 80:77. Zadnja slamka je Šibenik ZM,  za sedmo mjesto. Zadar ni to ne prolazi i na kraju je osmi i jedini je klub  koji nije dohvatio Europu (Kup Koraća igrat će i DONA, druga momčad  Cibone).


Kup Hrvatske
U četvrtzavršnici Hrvatskog kupa, Zadar je u Osijeku pobijedio Slavonsku banku, 101:109, i plasirao se na završnicu koja je, također, odigrana u Osijeku. Polufinale: Croatia o. – Zadar, 85:77, a Zadar gubi i od  Zagreba utakmicu za treće mjesto i tako završava jedna od najlošijih sezona u posljednih 35 godina, zaključena ispod svake dopustive razine,  Jazine su na dnu provalije. Ipak, svjetlo na kraju tunela, kadeti Zadra koje  vodim, plasirali su se na kadetski Final four, pobjedom protiv Zagreba,  osvojili smo četvrtu medalju (od 1991.), brončanu i jedini smo klub u Hrvatskoj koji dolazi iz grada sa same crte bojišnice, na dometu minobacača, topova, tenkova, haubica, i ne samo to, osvajamo medalje!
Momčad predvode: Hrvoje Perinčić, Branimir Longin, Marin Pestić,  Milijan Ćustić, Jurica Žuža, sve igrači koji će potpisati profesionalne ugovore sa Zadrom. Dvije garniture dresova i trenirke, poklonio nam je Stojko Vranković, za taj Final four.
I za kraj, Učo Pulanić i Ćiro Perinčić, odvest će juniorsku momčad na  vrh, postat će prvaci Hrvatske, s time, moje prognoze o darovitoj djeci iz  1991., u potpunosti će se i ostvariti. Više o tome u sljedećem nastavku:  Juniori prvaci Hrvatske, SP u Torontu, sezona 1994./95.