RASKOL U BLOKU Zadarski blok održao sastanak bez MODES-a

Slika korisnika mkvanja
Zbog Dobrovićeve suzdržanosti pri glasovanju za Franu Brajkovića
Nakon propale konstituirajuće sjednice Mjesnog odbora Poluotok, Brajković je MODES- u javno poručio da je "Rudi Dvorski svjesno napravio potez koji ga izbacuje iz Bloka"
Zvonko KUCELIN
Zadarski blok nadobudno je 12. studenog promovirao svoju koaliciju, no ona se već raspada

Koalicija Zadarskog bloka ovih je dana održala sastanak u  prostorijama HSLS-a, no na njemu nije bilo predstavnika MODES-a i  HSS-a. S obzirom da je nedavno izabrani predsjednik Mjesnog odbora  Poluotok Frane Brajković, nakon propale konstituirajuće sjednice poručio MODES-u da se može smatrati isključenim iz koalicije, provjerili  smo je li to razlog njihova izostanka s najnovijeg sastanka, odnosno je li  MODES isključen iz koalicije.

Naime, Frane Brajković za predsjednika MO-a izabran je tek u drugom  pokušaju, za što je Zadarski blok okrivio upravo rukovodstvo MODES-a  optužujući ih da su svojemu članu, Donatu Dobroviću, naredili da na  konstituirajućoj sjednici ostane suzdržan kako Brajković ne bi bio izabran. Je li, dakle, izostanak sa sastanka Zadarskg bloka posljedica najavljenog izbacivanja iz koalicije?

"Nije  bio službeni sastanak"

U Bloku saznajemo da rukovodstvo MODES-a nisu ni pozvali na sastanak, revoltirani zbog bojkota konstituirajuće sjednice MO Poluotoka 7.  siječnja. No, predsjednik MODES-a, Rudolf Dvorski, kaže da MODES nije izbačen iz Bloka, iako priznaje kako nije znao za ovaj sastanak te  to što  nisu pozvani obrazlaže tezom da "nije ni bila riječ o službenom sastanku":

- Pozvan sam na svaki službeni sastanak, a neslužbeni me ne zanimaju. Drugo, ova je koalicija sastavljena za izbore za mjesne odbore, a za lokalne će biti sastavljena kad bude. Koalicija je odradila svoje sukladno  dogovoru, kaže Dvorski, iako mu je Frane Brajković, nakon  propalog pokušaja formiranja vlasti na Poluotoku, javno poručio da se može smatrati isključenim: "Sigurno je da on nije u ugodnoj situaciji, očito je iz vrha  njegove stranke došao pritisak. HDZ-ovci su ga zvali po 50 puta dnevno,  a činjenica je da je Rudi Dvorski svjesno napravio potez koji ga izbacuje  iz Bloka", izjavio je tada Brajković za naš list, no na pitanje smatra li se isključenim, Dvorski tvrdi:

Koalicija traži lidera

- Nitko tu nikog nije isključio, ne znam o čemu se radi. Čudne su mi  konotacije svega toga, pola njih je reklo mi ćemo ovo, mi ćemo ono, pa je  ispalo nešto drugo. Koliko znam, naši su predstavnici pozivani na sve  sastanke. pojašnjava čelnik MODES-a dodajući kako je njihova stranka  pozivana na sve službene sastanke.

Uskoro će se znati MODES-ova sudbina u koaliciji Zadarskog bloka,  no već sama činjenica da ih nisu pozvali na zadnji sastanak govori dovoljno.

Na sastanku nije bio ni čelnik zadarskog HSS-a, Marijan Maroja, koji  pak napominje kako ni on nije znao za taj sastanak, ali da je to tek greška  u komunikaciji s obzirom da im pozive šalju preko Vibera.

- Nisam bio na sastanku i nemam pojma o njemu. Obično me zovu,  možda su Viberom, ali zovu me i telefonom. Nije me ni nakon sastanka  nitko nazvao da dođem, no ne smatram da je ovo bio namjerni propust.  Imali smo sastanak prije desetak dana i dogovorili smo se da ćemo uskoro imati sastanak kakve imamo svakih tjedan dana, pojašnjava Maroja.

Eksperiment za "male" izbore

S obzirom da je na zadnjem sastanku Bloka bilo govora i o mogućem  lideru koalicije, pitali smo ga vidi li on takvoga među čelnicima koalicijskih stranaka?

- HSS je pristupio Bloku kao grupi stranaka za izbore za mjesne odbore te ćemo vidjeti kako će se dalje stvar razvijati. Što se tiče lidera koalicije, ne vidim ga unutar stranaka jer nije niti bilo govora o lideru koalicije. Tu je svaka stranka za sebe, a u određenim smo akcijama zajedno, poručuje čelnik HSS-a.

Sve je izglednije kako će Zadarski blok ostati samo eksperiment za  kvartovske izbore jer se već desetak dana nakon njihova održavanja koalicija praktično počela raspadati. Ono što je na početku najavljeno kao  "veliko okupljanje oporbe" doživjelo je totalni fijasko te je pitanje u kakvom će sastavu ova politička ekipa uopće dočekati lokalne izbore?

Kako će surađivati Brajković i  Dobrović?

Nakon što mu je Donat Dobrović odbio dati podršku na konstituirajućoj sjednici  MO-a Poluotok, Brajković je za svojega prijatelja više puta javno poručio kako je  "Dobrović pod pritiskom i ne radi po svojoj  volji, a ne zna hoće li se institucije time  pozabaviti ili ne". Nakon što mu je na sjednici 14. siječnja konačno dao svoj glas,  sada je pak Dobrović svojemu prijatelju javno odgovorio kako "odlučno odbacuje bilo  kakve priče o pritisicima i ucjenama, a o njegovu podlijeganju tome bespredmetno je  i govoriti", te Brajkoviću još poručio:

- Oni koji su iznosili laži i neistine neka sada pogledaju ljude u oči i neka se sami  operu jer nitko ih na to nije ni tjerao (ili su oni bili pod pritiskom, kaže Dobrović.

Pitanje je stoga kako će ova dvojica uopće funkcionirati u Mjesnom odboru, odnosno hoće li zakopatio "ratne sjekire" kako bi Poluotok mogao normalno funkcionirati?

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno