Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SUĐENJE NEKADAŠNJEM ŠEFU KRIM-POLICIJE Suđenje opet odgođeno, Perica zatražio branitelja na teret poreznog sustava

22.01.2019. 14:50
SUĐENJE NEKADAŠNJEM ŠEFU KRIM-POLICIJE Suđenje opet odgođeno, Perica zatražio branitelja na teret poreznog sustava


Suđenje nekadašnjem šefu Odjela krim-policije, 50-godišnjem Zrinku Perici, jučer je odgođeno jer je, kako je raspravni sudac Ante Bačić rekao, okrivljenik podnio zahtjev da mu se dodijeli branitelj na teret poreznog sustava.
 – Okrivljenik je nazvao i zatražio dodijelu branitelja, ali to je bilo 7. siječnja ove godine te odluka još nije donesena stoga nemamo uvjete za održavanje rasprave, rekao je sudac Bačić i zakazao novu raspravu 11. ožujka u 10.30 sati.
 Inače Pericu se tereti da je počinio kazneno djelo prijevare u razdoblju od veljače  2003. do veljače 2012. godine u Benkovcu i Zadru s ciljem da se u znatnoj  mjeri materijalno okoristi nepripadnim ostvarenjem prava na uvećani  osobni odbitak i priznavanjem olakšica za uplaćene premije za dopunsko zdravstveno osiguranje te nepripadnom isplatom naknade za  troškove međumjesnog javnog prijevoza koji nisu stvarno bili izvršeni. 
– Tereti ga se da je, protivno odredbama čl. 38. i čl. 63. st. 2. Općeg poreznog zakona, za svaku godinu u navedenom razdoblju podnosio ispostavi Porezne uprave prijave poreza na dohodak, lažno prikazujući  službenicima te ispostave da stvarno živi u mjestu gdje je obiteljska kuća  njegovih roditelja, zbog čega su mu oni, uvjereni da trebaju primijeniti  olakšice i umanjenja u odnosu na činjenicu prebivališta na području posebne državne skrbi druge skupine nepripadno isplatili pojedinačne iznose povrata poreza na dohodak ukupnom iznosu od 23.331,26 kuna.  Tereti ga se da je od 9. siječnja 2003. do 12. srpnja 2004. lažno prikazujući  poslodavcu da stvarno svakodnevno putuje na posao u Zadar iz mjesta  gdje ima prijavljeno prebivalište, iako je stvarno putovao u Zadar iz drugog mjesta, po čl. 3. Dodatka Kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike i rješenju poslodavca,  primio ukupno 29.048 kuna naknade  putnih troškova, iako mu je trebalo isplatiti naknadu stvarnih putnih  troškova u iznosu od 11.296 kuna. Time mu je iznos od 17.752,00 nepripadno isplaćen, čime se okoristio na štetu Republike Hrvatske za ukupno 41.083,26 kuna, navodi se u optužnici.