Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VRO MASLENICA Sudionici se prisjetili akcije prekretnice Domovinskog rata

22.01.2019. 14:32
VRO MASLENICA Sudionici se  prisjetili akcije  prekretnice  Domovinskog  rata


Obilježavanje 26. obljetnice VRO Maslenica nastavljeno je danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima  bitke prekretnice Domovinskog rata. Obilježavanje je počelo kod velikog križa u Kašiću, spomen obilježja 3. gardijske brigade Kune.
U Maslenici je poginulo ukupno 35 pripadnika ove brigade koji su iz Slavonije  došli zamijeniti već umorne hrvatske postrojbe. Poslije prvotnih poraza  pobunjeni su Srbi uspjeli prikupiti velike snage i angažirati ih na crti  Novigrad-Kašić. Hrvatske postrojbe koje su sudjelovale u uspješnom  prodoru bile su iscrpljene višednevnim borbama i trebalo ih je zamijeniti svježima kako bi se očuvalo dostignuto. U očekivanju snažnog protuudara pobunjenih Srba ojačanih dobrovoljcima iz Srbije i Bosne  odlučeno je da se na tom dijelu bojišnice rasporedi Taktička grupa 3.  gardijske brigade pod zapovjedništvom pukovnika Mladena Kruljca.  Pripadnici Kobri iz Slavonije su prebačeni helikopterima i već su se  drugi dan nakon dolaska, 1. veljače 1993., našli u žestokim borbama.  Neprijatelj je krenuo u silovit protunapad s više od tisuću pješaka i 17  tenkova uz jaku topničku potporu.
Vatra je najprije otvorena po području Novigrada kako bi se skrenula  pozornost od glavnoga udara te je postupno širena na područja Paljuva, a posebice Kašića. U jednom trenutku 11 tenkova prošlo je ispred  položaja susjedne 113. brigade te je zašlo Kobrama za leđa.
Bio je to uvod u krvavu 50-satnu dramu u kojoj su se smjenjivali udari, protuudari, borbe prsa u prsa te herojstva hrvatskih vojnika i zapovjednika koji su na koncu uspjeli zaustaviti višestruko brojnijeg neprijatelja. Samo prvog dana poginulo je 8 Kobri, a još 17 stradalo ih je na  povratku s položaja. Borbe iste žestine nastavile su se i sljedećega dana  kada se grupa Kobri na čelu s brigadirom Ivanom Obrovcem našla opkoljena na koti 212 u zaseoku Laketići.
Poslije 20 sati borbe deblokirao ih je pukovnik Kruljac povevši u borbu sve raspoloživo ljudstvo, pa čak i lakše ranjenike. Gubitci neprijatelja bili su strahoviti, a stradao je i Veljko Milanković, zapovjednik elitnih srbočetničkih Vukova s Vučjaka.
U spomen na junaštvo hrvatskih branitelja iz ravne Slavonije u  Kašiću stoji veliki križ od slavonske hrastovine kod kojeg su vijence položila mnoga izaslanstva na čelu s izaslanstvom predsjednice RH kojeg  je predvodio general Mladen Fuzul.
Nakon Kašića, obilježavanje je nastavljeno na spomen obilježju 4.  gardijske brigade kod Zelenog Hrasta. Bila je to prilika za ponovni susret veterana koji su prvi probili neprijateljsku crtu obrane.
– Kad se sjetim tih dana, to kod mene budi velike emocije. Maslenica  je bila bitka prekretnica Domovinskog rata. Ponosni smo što smo tad  oslobodili poveznicu sjevera i juga Hrvatske i zaleđe Zadra. Što više,  nakon Maslenice se već počeo nazirati kraj rata i oslobođenje okupiranih dijelova Hrvatske. Zanimljivo je da je tu prvu neprijateljsku crtu  probilo svega nekoliko desetaka pripadnika moje brigade. Zapravo jedan ojačani vod kojem je potpora bila tenkovska bojna koja je izvršila  veliku zadaću. Neprijatelj je bio razbijen toliko da smo kasnije morali  vraćati svoje vojnike koji su mu previše zašli iza leđa. Uz adrenalin, euforiju, krunicu i Gospu bili smo nezaustavljivi gledajući konačnoj pobjedi u lice, rekao je Zlatko Borojević veteran 4. GBR.
Obilježavanje je nastavljeno i kod spomen obilježja u Posedarju ali i  kod velikog križa na sjevernoj strani starog-novog masleničkog mosta.  Mjesto je to gdje se nakon dvije godine okupacije ponovno spektakularno podigla Hrvatska zastava. Među onima koji su tad prvi izbili na  Maslenički most bili su i vojni policajci.
– U ovom trenutku ponovno nam se bude emocije. No prije svega se  sjećamo naših poginulih suboraca. Vojna policija je išla u napad iz dva  pravca. Ja sam sa svojim kolegama nastupao iz Suhovara u pravcu  Drača, a drugi pravac bio je od Rovanjske na Maslenički most. Upravo  ta ekipa podigla je zastavu na Masleničkom mostu. Tim simboličkim  činom spojili smo sjever i jug naše domovine. I 26 godina kasnije, gotovo svakodnevno prolazimo te trenutke sjećajući se naših prijatelja  koji više nisu s nama. U samoj akciji imali smo 6 ranjenih. No na drugoj je strani takav ponos zbog sudjelovanja u najsvjetlijim trenucima  povijesti svog naroda, rekao je predsjednik Zajednice udruga veterana  vojne policije Domovinskog rata Josip Adžić.
Zbog lošeg vremena nije održana tradicionalna misa u crkvi Sv. Frane  u Podpragu na Velebitu. Misa je održana u crkvi Sv. Jeronima u Jasenicama.