Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZBORNIK KAO SVJEDOČANSTVO Zadarski liječnici bili su na prvoj crti bojišnice

22.01.2019. 11:35
ZBORNIK KAO SVJEDOČANSTVO Zadarski liječnici bili su na prvoj crti bojišnice


Velika je stvar da smo uspjeli zadarsko zdravstvo i obranu predstaviti u jednoj knjizi koja će ostati za vječnost. Najgore je kada se riječi ne zapišu i od njih ne ostane traga. U ovih devet mjeseci rada uspjeli smo na svijet donijeti jedno lijepo čedo, koje nije veliko obujmom, ali je bogato sadržajem, zanimljivim za one koji su sudjelovali u operacijama, koji su bili kao zdravstveni djelatnici na bojištu, ali i za mlađe generacije koje to nisu doživjele, rekao je urednik zbornika akademik Vjekoslav Jerolimov zahvaljujući svima koji su omogućili tiskanje ovog dragocjenog dokumenta jednog vremena i koji su sudjelovali u njegovu pisanju i stvaranju.
Riječ je o zborniku pod nazivom "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine" koji je predstavljen u ponedjeljak navečer u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a u povodu obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica.


Kao primjer svim budućim liječnicima
Osim glavnog i odgovornog urednika uglednog akademika Vjekoslava Jerolimova, o knjizi je govorio  predsjednik organizacijskog odbora skupa doc. dr. sc. prim. Petar Lozo, prof.dr.sc. Boris Dželalija, prof. dr. sc. Neven Skitarelić te prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić u svojevrsnoj ulozi moderatora.
Naime, u listopadu 2016. godine, zadarska Podružnica Hrvatskog liječničkoga zbora organizirala je znanstveni skup "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine". Tada se prvi put javno odalo priznanje zadarskom liječništvu i zdravstvu za doprinos u Domovinskom ratu i posebice obrani svoga grada te se potom, kako je objasnio dr. Petar Lozo rodila i ideja da se svi ti radovi ukoriče i objedine te objave u knjizi koja bi ostala zauvijek kao svjedočanstvo i primjer i svim budućim generacijama mladih liječnika.
– Trebale su dakle, dvije godine da cijelu ovu priču i realiziramo, a nije svaki put problem i u novcu, niti u kongresima, nego u tome što je hrvatska intelektualna šutnja bogato nagrađena. Gledamo kako se šire sustavne laži i mitovi, poglavito o urođenoj hrvatskoj genocidnosti, a upravo ovakva djela liječnika i branitelja razobličuju mitove. Hrvati su ljudi koji brzo zaboravljaju prošlost ma koliko ona bila svijetla – naglasio je dr. Lozo te podsjetio kako su glavni ciljevi agresora, među kojima je bilo i liječnika, bili razaranja pedijatrija i rađaonica, ubijanje kolega s druge strane, dok su hrvatski liječnici, čuvajući njihove ranjenike, žene i djecu, na "mržnju odgovorili ljubavlju, na zlo dobrim, na smrt životom".


Linija  na rubu grada
Objašnjavajući zašto se na obljetnicu Maslenice iz 1993. godine predstavlja knjiga o događanjima iz 1991., prorektor Faričić je objasnio kako je baš taj početak omogućio kasniju briljantnu vojnu akciju. Pozdravio je nazočne branitelje, medicinske sestre, liječnike koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, među njima i nazočnog gradonačelnika Branka Dukića, dok je dr. Skitarelić u svom kratkom, ali nadahnutom govoru kao posebnu vrijednost, izdvojio činjenicu da su gotovo svi autori priloga odnosno, radova u zborniku bili aktivni sudionici Domovinskog rata.
– Zadar je nakon Vukovara najviše stradao, jer je sama linija bojišnice bila na rubu grada, a cijeli rat bili smo i na dometu topništva. Pamtit ćemo teške trenutke, pogibije djece, civila, vojnika, stradalnike iz Škabrnje, ali i lijepe, poput akcije Maslenica i Oluje koja je okončala agresiju srpskih pobunjenika. Knjiga je važan dokument za buduće generacije, koji govori o tragediji koja se događala na našem području te ulozi liječnika u čuvanju integriteta naše domovine – zaključio je dr. Skitarelić.




Liječnici "iz prve ruke" o ratnim uvjetima
Kao predstavnik recenzenata dr. Dželalija zahvalio je uredniku Jerolimovu, Sveučilištu u Zadru kao glavnom izdavaču, posebno rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican i prorektoru Faričiću na velikoj moralnoj, intelektualnoj i materijalnoj pomoći u realizaciji zbornika.
– Znanstevni i stručni pristup autora omogućio je argumentirane spoznaje o ustroju i djelovanju zdravstva u ratnim uvjetima u posebnom geostrateškom položaju grada Zadra i zaobalja. Autori u cjelovitim radovima i u sažetcima jednostavno i ujednačno prikazuju način ustroja zdravstvene struke u ratnim uvjetima. Radi se o prvom izdanju o zadarskom zdravstvu i obrani Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine, prikazanom u ovom Zborniku radova znanstveno-stručnog skupa o toj tematici – reklao je među ostalim, poznati zadarski liječnik dr. Boris Dželalija.