Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kad se lingvistice muče s jezikom

25.01.2020. 17:15


 


KVALITETA OVISI O SCENARIJU
Meni je malo dosadilo slušati kritike na seriju »General«. Ustvari, više se radi o ismijavanju od strane medija i gledatelja, ali ako ćemo biti realni, o toj se seriji ipak jako puno priča. Odmah se sjetim »doktora za R&R« gospodina Vukašinovića koji je svojevremeno izjavio – »pišite o meni što god hoćete, samo mi objavite sliku«. Osim toga, nećete vjerovati, jako puno ljudi s profinjenim ukusima i zavidnom općom kulturom s nestrpljenjem čeka nove epizode svakoga ponedjeljka. Kažu da ih to ludo zabavlja. Svatko nađe nešto zanimljivo. Meni npr. uopće nije neki skandal što je netko zabunom stavio u kadar bočicu Jane, ili »Guzi« torbicu. Meni je puno zanimljivije kada isti neprijateljski vojnik bude ubijen dva puta u dvije minute, kada se govori perverznom zagrebačkom ikavicom, ili kao u zadnjoj epizodi, kada notorni srpski nacionalisti i neprijateljski oficiri drže na zidu sliku J.B. Tita. Moš mislit’ da su umjesto, da prostite što ih spominjem, Slobe, Martića, ili nekog drugog takvog stvora, na zidu držali Tita. Jest, kako da ne!
A ako govorimo o glumi, onda ne mogu, a da ne primijetim sljedeće. Upravo je nevjerojatno kako ovi s Hrvatske televizije nisu svjesni kakvu su glupost napravili. Ponedjeljkom, prije svake nove epizode Generala, emitiraju se reprize čuvenih hrvatskih serija, a sada je trenutno aktualna Krležina (i Štivičićeva) serija »Putovanje u Vučjak«, u kojoj glume tadašnji vrhunski glumci, pa gledatelj može povlačiti paralelu između ta dva uratka. Ali, i u »Generalu« ima izvrsnih glumaca. Pa kako onda – reći će netko. Pa vrlo jednostavno. Uzmimo npr. serije kao što su »U registraturi«, »Gruntovčani« ili »Mala i velika mista«. Radi se o izvrsnim scenaristima, a toga ovdje nema. Ali, Vrdoljak je napravio odlične »Prosjake i sinove«, reći će netko upućen. Jest, napravio je, ali na temelju književnog predloška čuvenog Ivana Raosa, a ovdje je sam pisao scenarij na osnovu knjige izvjesnog Ivankovića koji je sve samo ne književnik. Pa se vi poslije čudite zašto je ispalo tako kako je ispalo.


KI ĆE TO PLATITI?
Ovih dana mi je stigao još jedan račun za struju. Prvo neki zaostaci, pa opet neki računi, bilo kako bilo, u dva mjeseca sam platio 300 eura potrošene struje. Ne znam kako. Mašinu palim iza devet, perem se jednom mjesečno, termo peć samo noću… Kažem ukućanima »djeco, od danas se tost jede samo sirov, kosa se (nakon pranja hladnom vodom) suši samo na promaji, ili na suncu ako ga ima, jedu se samo konzerve, a sve to jer više nemamo novaca, a nemam ga jer smo sve pare dali Hrvatskoj elektroprivredi, tzv. Hepu. Ali, onda odjednom gledajući moju omiljenu seriju »General« na samom kraju odjavne špice vidim poruku na kojoj piše da je »emitiranje ove serije omogućio Hep«. A onda, iza toga, ide i reklama na kojoj pjevaju neki navijači, i saznajemo da i rukometaše financira taj isti Hep. »Ponosno podupiremo hrvatski sport«, hvale se… Čekaj malo… Vi znači imate viškova. Otkuda vama viškovi? Od ovakvih ovaca poput mene. Reći ću djeci kada me budu tražili kuhanu hranu, grijalicu ili toplu vodu – »šutite nezahvalnici obijesni! Rukomet na ulici možete igrati i u prljavoj robi, a kada se umorite, gledajte seriju na susjedovom televizoru. Svoj smo prodali da bi novce dali Hepu.«




ZBUNJENE PROFESORICE
Emisija se zove »Bilješke o jeziku«, emitira se naravno na trećem programu Hrvatske televizije, a gošće su tri profesorice koje će govoriti o odsjeku za romanistiku na kojem inače i rade. Očekujemo klasičnu konverzaciju između obrazovanih i kulturnih ljudi, što smo i dobili, ali jedna stvar je bila jako zanimljiva. U životu nisam vidio tako drven početak tv-razgovora. Kao da je svaka od gošći trebala odrecitirati ono što je učiteljica zadala za domaći rad (ili se možda kaže »domaći uradak«? Buahahaha!). Kao da su se jako uzbudile što su na malome ekranu pa smo tako imali rečenice tipa: »Možda bi trebali spomenuti svakako i tog i tog profesora«. Možda ili svakako – pitanje je sada? Mislim, nije to ništa strašno, ali zanimljivo je bilo gledati lingvistice kako se muče s jezikom.