Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Načelnik Jasenica oslobođen optužbe da je besplatno pojeo 52 janjca

23.01.2020. 13:30


Županijski sud u Vukovaru, kao sud drugog stupnja, odbio je žalbu Milana Minje Anića, vlasnika restorana Anita u Zatonu Obrovačkom, u sudskom sporu protiv Martina Baričevića, načelnika Općine Jasenice, potvrđujući presudu Općinskog suda u Zadru, suda prvoga stupnja.
Obrovački ugostitelj Anić i Baričević, aktualni načelnik Jasenica, saborski zastupnik i predsjednik Zajednice općina RH, spore se još od 2013. godine. Anić je opetovao Baričeviću kako je d 2006. do 2010. godine zajedno s općinskom svitom besplatno pojeo cijelo stado od 52 janjca, odnosno da su Baričević i njegovi općinski suradnici kod njega jeli i pili, ali bez da su platiti račune u iznosu od 185.000 kuna.
Računi se osim na janjetinu odnose na priloge, salate, vina i kolače, ali i troškove za zadušnicu poslije sprovoda načelnikova brata koji su također navodno išli na račun Općine Jasenice.


Tko jede i pije, a tko plaća
»Pobijanom presudom Općinskog suda u Zadru broj: 68 K- 125/13-28 od 1. listopada 2018. godine, optuženik Mile Minja Anić iz Kruševa kao u izreci pobijane presude, proglašen je krivim zbog počinjenja kaznenog djela protiv časti i ugleda – klevete, opisano i kažnjivo po članku 149. stavak 2., u svezi sa stavkom 1. i u svezi s člankom 52. KZ/1 1, koje je činjenično i pravno pobliže opisano u izreci pobijane prvostupanjske presude, te je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 50 dnevnih dohodaka – jedan dnevni dohodak iznosi 216,66 kuna, što ukupno iznosi 10.833,00 kune. Sukladno odredbi članka 42. stavak 6. KZ/l 1, optuženik je dužan novčanu kaznu platiti u roku dva mjeseca po pravomoćnosti presude«, piše u obrazloženju presude Županijskog suda u Vukovaru.
»Žalitelj žalbom opetovano ponavlja da računi od strane privatnih tužitelja nisu podmireni ugostiteljskom objektu UO Anita na ime izvršenih usluga hrane i pića, te da je u pitanju bogatije stado janjaca od pedeset dva komada koje su pojeli načelnik općine Jasenice Martin Baričević i njegovi gosti, a da pri tome, kako to valjano zaključuje prvostupanjski sud, optuženik nije dokazao istinitost svojih tvrdnji, jer je kazneno djelo klevete dolusni -namjerni delikt, pa se počinitelju omogućava korištenje prava dokazivanja istinitosti njegove tvrdnje, pa je pravilan zaključak suda prvoga stupnja da je analizom svih izvedenih dokaza u postupku, kako svakog ponaosob, tako i u njihovoj međusobnoj ukupnosti i povezanosti utvrđeno da je optuženik Mile Minja Anić iznio neistinite činjenične tvrdnje navedene u izreci pobijane prvostupanjske presude, koje mogu škoditi časti i ugledu privatnih tužitelja Martinu Baričeviću i Općini Jasenice, jer su takve tvrdnje postale dostupne većem broju osoba, uslijed čega je optuženik svojim radnjama ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela iz članka 149. stavak 2., u svezi sa stavkom 1. i u svezi sa člankom 52. KZ/1 1., postupajući pri tome s izravnom namjerom, pa je utemeljeno po prvostupanjskom sudu proglašen krivim i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 50 dnevnih dohodaka, odnosno u ukupnom iznosu od 10.833,00 kuna«.


Rokovi
U obrazloženju presude nije napisano ima li Mile Minja Anić i njegov odvjetnik mogućnost još nekog pravnog lijeka na odluku Županijskog suda u Vukovaru. Naime, sudska odluka u kaznenom postupku, nakon što postane pravomoćna, ne može se više pobijati redovnim pravnim lijekom, odnosno, žalbom.
Međutim, u nekim slučajevima potrebno je osigurati pravnu zaštitu i protiv pravomoćnih sudskih odluka pa su tako Zakonom o kaznenom postupku predviđena tri izvanredna pravna lijeka: obnova kaznenog postupka, zahtjev za zaštitu zakonitosti te zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude. Riječ je o izvanrednom pravnom lijeku tj. reviziji na Vrhovnom sudu ako su ispunjeni uvjeti za istu ili ustavna tužba Ustavnom sudu RH.
Rokovi za podnošenje ustavne tužbe i revizije su 30 dana. Shodno pečatu na presudi vidljivo je kako je Općinski sud u Zadru od Županijskog suda u Vukovaru odluku dobio 23. prosinca 2019. Kad su pravomoćnu odluku dobili tuženik i tužitelj, odnosno njihovi odvjetnici, nije nam poznato.




SPORE SE OD 2013. GODINE
Obrovački ugostitelj Anić i Baričević, aktualni načelnik Jasenica, saborski zastupnik i predsjednik Zajednice općina RH, spore se još od 2013. godine. Anić je opetovao Baričeviću kako je d 2006. do 2010. godine zajedno s općinskom svitom besplatno pojeo cijelo stado od 52 janjca, odnosno da su Baričević i njegovi općinski suradnici kod njega jeli i pili, ali bez da su platiti račune u iznosu od 185.000 kuna


Minja Anić: Predmet nije konačan, predstoji izvanredni pravni lijek
O presudi Županijskog suda u Vukovaru kontaktirali smo Milana Minju Anića, žalitelja na presudu Općinskog suda u Zadru.
– Ne bih komentirao predmet. Mogu tek reći da predmet još nije konačan. Imam pravo na izvanredni pravni lijek, na reviziju na Vrhovnom sudu, odnosno na ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH. To pravo ću iskoristiti, kazao je Minja Anić.