Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prihod od prodaje ptica donira se Latici

23.01.2020. 16:30


Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar već tradicionalno u siječnju radi jednogodišnju reviziju rada te proglašava najuspješnije uzgajivače ptica. U zadarskoj udruzi je aktivno oko 25 članova iz Zadra i Zadarske županije.
– Najbolji uzgajivač ptica u 2019. godini je višestruki hrvatski te europski i svjetski prvak Enver Alidžanović. Drugoplasirani je Marin Jusup, dok je trećeplasirani naš predsjednik Krešimir Terkeš, kazao je tajnik Damir Savatović.
Za odabir najboljih uzgajivača bodovale su se četiri natjecateljske izložbe ptica: 4. Kup Jadrana Zadar 2019. u Sukošanu (od 6. do 10. studenoga 2019.), 7. Ornitološko prvenstvo i specijalna izložba ptica faune Europe križanaca i fringelida u Sinju (od 16. do 17. studenoga 2019.), 3. Otvoreni ornitološki kontinentalni kup RH Osijek 2019. (od 29. do 30. studenoga 2019.), i 42. Ornitološko prvenstvo Hrvatske 2019. u Čavlama kod Rijeke (od 13. do 15. prosinca 2019.).
– Na državnom prvenstvu u Čavlama apsolutni pobjednik je Enver Alidžanović. Od naših članova pored Alidžanovića najviše medalja su osvojili Vremenko Maričić i Krešimir Terkeš, kazao je Šime Gobin, dopredsjednik udruge.
Međunarodnu izložbu ptica organiziraju u Sukošanu kako bi i u manjim mjestima zadarskog kraja pokazali prekrasni ptičji svijet.
– Izložba ima već tradicionalno humanu notu, sav prihod od prodaje ptica se donira Dječjem vrtiću Latica Zadar, vrtiću za djecu s posebnim potrebama, rekao je predsjednik udruge i ljubitelj ptica Krešimir Terkeš.
Članovi udruge se natječu u svim priznatim ornitološkim kategorijama, ali ipak su najzastupljeniji kanarinci. Naime, uzgoj kanarinaca je, tvrde, stvar kulture i prestiža.
– Vjerujemo kako će uspjesi naših članova potaknuti što veći broj ljubitelja ptica i prirode da se počnu baviti uzgojem ili zaštitom ptica te da će nam se pridaružiti u radu udruge, naglasio je Terkeš dodajući kako je briga o pticama i svim njihovim vrstama od velike važnosti za očuvanje prirode.
– Moramo poštivati te prirodne regule, od faune Europe, znači divljih ptica, prirodnih ptica, da bi sačuvali njihovu prirodnu i veličinu i namjenu, zaključio je Terkeš na svečanosti proglašenja najuspješnijih članova Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar uz prigodni domjenak kojeg su platili iz vlastitih džepova.


Šest desetljeća u uzgoju ptica
Ponosan sam jer je šampionska titula osvojena u zaista jakoj i respektabilnoj konkurenciji naše udruge koja može biti primjer kako se u ljubavi prema onom što radiš, prijateljstvu i zajedništvu mogu ostvariti veliki rezultati. Uzgoj ptica je zahtjevan posao i za ovakav uspjeh potrebno je puno truda oko ptica. Treba biti uporan i znati dosta toga o pticama, genetici, milijun stvari tu igra ulogu. Potrebno je imati puno prakse i iskustva u uzgoju, ali i sreće. Zato su mi najdraži savjeti prijatelja s natjecanja s kojima dijelim istu ljubav, kazao je 72-godišnji Enver Alidžanović.
– Ljubav prema pticama postoji od malih nogu. Šest desetljeća u uzgoju ptica iziskuje i puno vremena i novca. Ovo zaista nije jeftin hobi, ali kada nešto voliš, nešto što ti se uvuklo pod kožu nema nikakvih prepreka. Velika hvala na potpori i razumijevanju supruzi Emiri s kojom sam u braku točno pola stoljeća, 50 godina, zahvalio je Enver Alidžanović koji sudjeluje na 68. Svjetskom ornitološkom prvenstvu u Portugalu (održava se do 31. siječnja 2020., a natjecati se može u čak pet kategorija).


Članovi i suci
Najstariji članovi ove Udruge su Livijo Bajlo, Miro Višić i Stevo Reljić koji je 28. rujna 1975. godine bio član Organizacijskog odbora za osnivanje Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar, te Vremenko Maričić, bivši predsjednik udruge, uzgajivač ptica i međunarodni sudac.
– U Hrvatskoj ima 11 međunarodnih sudaca, uzgajivača ptica koji ocjenjuju. Među njima je i Krešo Libernjak iz Zadra. Osnovni kriteriji za ocjenjivanje su boja, veličina i oblik, kvaliteta perja, držanje te opći utisak. Sudac mora bit objektivan i realan, osoba koja poznaje standard i ptice, jednom riječju osoba kojoj uzgajivači vjeruju, poručio je Vremenko Maričić koji je bio jedini međunarodni sudac iz Hrvatske na 66. svjetskom ornitološkom prvenstvu u Italiji prije dvije godine održanom u Ceseni.