Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sutkinja naložila Kapovićevo dovođenje na sud!

23.01.2020. 09:45


Na Općinskom sudu u Zadru jučer je trebao biti nastavljen postupak protiv načelnika Vira, Kristijana Kapovića, kojega je za klevetu tužila bivša predsjednica Trgovačkog suda u Zadru, Ardena Bajlo. Ovo je već četvrta odgoda nakon što se Kapović na prvom ročištu 27. rujna nije pojavio na sudu, poručujući da nije primio poziv. Druga je pak rasprava odgođena zbog bolesti sutkinje, treća u prosincu zbog bolesti načelnika Kapovića te četvrta, jučerašnja, zbog Kapovićevih poslovnih obveza i zdravstvenog pregleda. Privatna tužiteljica, Ardena Bajlo, došla je pak na raspravu sa svojim odvjetnikom koji već nekoliko puta iz Slavonskog Broda dolazi u Zadar, ali uzalud.


»Tvrdnje Kristijana Kapovića da je moja obitelj privatizirala sud, izrečene na temelju manipulacije podacima, svjesno su klevetanje mene i moje obitelji
Ardena Bajlo, bivša predsjednica Trgovačkog suda


Sutkinja Brkić jučer je, međutim, pokazala da ne želi više tolerirati Kapovićev nedolazak na ročišta te je naložila njegovo – dovođenje. Policiji je izdala dobvedbeni nalog, a kojim će oni onda Kapovića potražiti na njegovoj adresi i dovesti na sud. U zapisnik je još unijela kako za okrivljenika nitko nije došao na ročište, dakle, niti njegov opunomoćenik.




Gostovanje na TV-u
– Dana 21. siječnja 2020. okrivljenik je putem faksa poslao dopis sudu u kojemu navodi da ne može pristupiti na današnju raspravu zbog ranije preuzetih poslovnih obveza koje ima kao načelnik Općine Vir i to poslovnog sastanka u 10 sati, nastupa na Večernjem TV-u 11 sati te obiteljskog zdravstvenog pregleda u bolnici u Zagrebu u 13 sati, uslijed čega moli da se današnje ročište odgodi. S obzirom da mu je u više navrata poslan poziv, jasno je da je imao dovoljno vremena organizirati se i prilagoditi svoje sastanke i obveze sudskom postupku, kazala je sutkinja Brkić, zaključujući:
– U odnosu na okrivljenika izdat će se dovedbeni nalog jer se nije pojavio, niti opravdao svoj izostanak, najavila je Brkić, zakazujući novo ročište za kraj veljače.


»Ovo nema nigdje na kugli zemaljskoj, ovo je obiteljska privatizacija cijelog jednog suda koji se stavlja u funkciju branjenja organiziranog kriminala
Kristijan Kapović, načelnik Vira


Tada će se znati hoće li konačno biti održano prvo ročište u tužbi bivše šefice zadarskog Trgovačkog suda koja je načelnika Vira tužila nakon što je na novinskim konferencijama prošle godine izjavio da ona i njen brat Franko Kotlar, odvjetnik, »privatiziraju Trgovački sud«, a za pristranost ju je prozvao i u svojemu lanjskom priopćenju javnosti, pojašnjavajući:
– Pravni cirkus na Viru s nezakonitom gradnjom benzinske pumpe dovodi do sumraka pravne države, ali ovo niti u Zadru nismo mogli očekivati ni u najluđim snovima! Da bi nas spriječio u zaustavljanju bespravne gradnje, »Tri Bartola« i »Krekić Avangard«, kao investitor i izvođač radova, preko odvjetničkog ureda »Franko Kotlar, Ana Vidov&partneri« Trgovačkom sudu u Zadru 20. lipnja podnose zahtjev za izdavanje privremene mjere i praktično traže razvlašćenje Općine i njenih trgovačkih društava u bilo kakvom postupanju prema spornoj nekretnini i nezakonitoj gradnji pumpe. Ovo je pravosudni skandal nacionalnih razmjera, izjavio je Kapović, napominjući kako Općina Vir nema nikakve gospodarske odnose ni s investitorom ni s izvođačem radova, niti je bilo tko bilo kome nešto dužna, pa je Trgovački sud u Zadru nenadležan za donošenje takve privremene mjere.


»Klevetanje obitelji«
– Ali, Trgovački sud već sutradan donosi rješenje i pokazuje ekspeditivnost pravne države! Najveći skandal je u tome što je odvjetnik Franko Kotlar rođeni brat predsjednice Trgovačkog suda Ardene Bajlo, a odvjetnik njegovog odvjetničkog ureda koji je radio na tom predmetu zove se David Bajlo i sin je predsjednice suda! Ovo nema nigdje na kugli zemaljskoj, ovo je obiteljska privatizacija cijelog jednog suda koji se stavlja u funkciju branjenja organiziranog kriminala i to na bezobziran način kako bi se obranio privatni interes Kotlarovog klijenta. Vidimo koliko je pravna država brza i ekspeditivna kada je obitelj uključena, istaknuo je tada načelnik Vira dodajući kako je »privatizacijom suda državni sustav stavljen u funkciju obrane neobranjive nezakonitosti, što pokazuje paniku i očaj«.
Bajlo je pak putem medija na njegove optužbe odgovorila da su »tvrdnje Kristijana Kapovića da je njena obitelj privatizirala sud, izrečene na temelju manipulacije podacima, svjesno klevetanje nje i njezine obitelji«. Ostaje stoga sačekati što će na njenu tužbu reći sud.