Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nekić: “Katolička osnovna škola dobitak je za Grad Zadar i za djecu”

22.01.2021. 08:40


Nastavlja se priča vezana za gradnju nove Katoličke osnovne škole na području Bokanjca. U nju se uključio i gradonačelnik Branko Dukić te je ovih dana u prostorijama MO-a Novi Bokanjac održan sastanak na kojem su prisutni i predsjednici mjesnih odbora Novi Bokanjac i Bokanjac. Razgovaralo se zabrinutosti o stanovnika tih mjesnih odbora glede toga da se sva zainteresirana djeca neće moći upisati u buduću osnovnu školu koja se gradi na Novom Bokanjcu. Roditeljima je obećano da će Grad uložiti sve napore da do toga ne dođe te je gradonačelnik najavio razgovor s predstavnicima Nadbiskupije izrazivši uvjerenje kako će sva djeca s područja Bokanjca i okolice u navedenoj školi, budu li to htjeli, pronaći svoje mjesto.


Ostvaruje se želja Grada da se grade nove škole
Na istu temu javno pismu gradonačelniku Branku Dukiću uputila je Irena Dragić, gradska vijećnica iz redova oporbenog SDP-a zatraživši od njega da jasno kaže što se događa oko škole na Novom Bokanjcu, da precizira koliko je do sada novca utrošeno iz proračuna, a koliko je dala Nadbiskupija naglasivši kako smatra da su građani opet izigrani i zapitavši se hoće li sva djeca imati pravo upisa ili će školu pohađati samo odabrani.
Za komentar smo zamolili Josu Nekića, gradskog pročelnika za odgoj i školstvo, koji je pojasnio situaciju.
– Školu nije lako sagraditi. Cijena građevinskih radova je 50 milijuna kuna, a gdje je još trošak pristupnih cesta, okoliša, opreme, rasvjete… ?! To su veliki troškovi, da nije tako svatko bi pravio školu, a ne pravi ih samostalno ni Grad Zagreb koji ima puno veći proračun od nas. Katolička osnovna škola gradi se da bi u nju išla djeca. Škola s pravom javnosti koja će raditi sukladno zakonima Republike Hrvatske je dobitak za Grad Zadar i za djecu grada Zadra, istaknuo je Nekić dodajući kako će školu pohađati djeca iz Zadra i naravno, s područja Bokanjca.


Grad će graditi školu na Crvenim kućama
– Sadašnju područnu školu na Bokanjcu također ostavljamo u funkciji. Želja Grada Zadra da se grade nove škole na ovaj će se način ostvariti. Pored škole na Bokanjcu koju će financirati Nadbiskupija Grad će vlastitim sredstvima izgraditi školu na području Crvenih kuća. To ne može ne biti dobro za grad. Kao pročelnik svjedočio sam kako crkva nikad nije bila gluha na potrebe zajednice, a ova škole je dokaz toga, rekao je Nekić.
– Mislim da su gospoda iz drugih političkih opcija u predizbornoj kampanji, a rekao bih vrlo nemuštoj i neprincipijelnoj i ovo što rade su samo politički spinovi. Prije samo nekoliko mjeseci od tih istih smo za govornicom Gradskog vijeća mogli čuti kako je problem što će »netko siliti našu djecu da idu u katoličku školu«, a sad imaju drugi spin jer je problem što »Katolička osnovna škola neće primiti našu djecu.« Najvažnije je da je ta škola pred završetkom i da će u nju ići naša djeca. Dobra je vijest što se u gradu zadnjih 5, 6 godina držimo se na istom broju učenika, on ne pada, zaključio je Nekić.




Škola namijenjena djeci s cijelog područja Nadbiskupije
Podsjećamo da nam je, kako smo već pisali, ravnatelj Katoličke osnove škole don Roland Jelić naglasio kako se upisi u školu odvijaju po načelu da škola upisuje svu djecu s područja Zadarske županije prema načelu da se upisuju djeca koja se prva jave do popunjenja mjesta.
– Ljudi su naviknuli da je sasvim normalno pohađati školu u svome mjestu i zato u potpunosti razumijem njihovo nezadovoljstvo praktičnim problemima glede prijevoza i odlaska u škole koje nisu u neposrednoj blizini stanovanja. Za sljedeću smo školsku godinu već popunjeni s obzirom da do daljnjega upisujemo samo jedan razredni odjel, rekao je Jelić dodavši kako ne mogu djecu zainteresiranu za upis odbaciti na temelju toga što ne žive na području Bokanjca.
– Ovu Katoličku osnovnu školu gradi Zadarska nadbiskupija svojim novcem i ona je namijenjena djeci s cijelog područja Nadbiskupije, sažeo je situaciju Jelić.