Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od korone danas umrle dvije osobe u dobi od 28 godina. Capak: “Cijepljenje moramo obustaviti, nisu nam dostavili dogovorene količine”

22.01.2021. 12:12


U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321, izvijestio je Nacionalni stožer na današnjoj konferenciji za novinare.
Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata. U odnosu na jučer je 18 novih. 105 je novih zaprimljenih u bolnice, a 131 je otpuštena.
Preminule su 32 osobe. Prosječna dob je 76.9 godina, s puno komorbiditeta. Imamo dvije mlade osobe u dobi od 28 godine, imale su teške bolesti autoimune i maligne.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo, ukupno se oporavilo 219.878 osoba, od toga 796 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.144.819 osoba, od toga 4.863 u posljednja 24 sata. To je 13.53 posto pozitivnih ,
Utrošeno je 64.951 doza cjepiva, Cijepljeno je 55.204 osobe.


Sastanak u nedjelju
O popuštanju mjera govorio je Davor Božinović.
“Nemam što dodati. Premijer je najavio sastanak oko mjera, on će biti u nedjelju, članovi stožera i nadležni ministri, pa ne mogu reći ništa unaprijed, jer bi ispalo da je to pro-forma sastanak, a to nikada nije bilo tako, pa nije ni sada”, rekao je Božinović.
Alemka Markotić govorila je o novim sojevima koronavirusa i opasnostima vezanima uz njih.
“Cijeli stručni znanstveni svijet je zabrinut s pojavama mutiranih varijanti virusa, zato što se brže širi, jer se pokazala i treća varijanta koja je krenula iz Brazila, a pojavila se u Velikoj Britaniji, gdje je odmah doveo do jakog rasta broja inficiranih za 50 posto. Slijedeća varijanta je iz južne Afrike i čini se da bi taj virus dijelom mogao izbjeći odgovor antitijela kod onih koji su preboljeli ili su se cijepili. Premalo se zna, sve je na razini percepcije i kraktotrajnog praćenja, gdje se čini da soj iz VB nije izazvao teže oblike, ali ono što svi znamo jest, da s pritiskom na zdravstveni sustav, i ako virus uđe kod starijih, definitivno se povisuje smrtnost.
Cijela Europa i svi znanstvenici se slažu da stanje treba ozbiljno pratiti, povećati kapacitete sekvencioniranja, odnosno praćenja već otkrivenih sojeva, kao i novih. Očito je ovaj virus skloniji mutaciji, a mi na njega vršimo presiju, sada i cjepivom, sigurno će i sam virus tražiti nove načine širenja, a dijelom su to mutacije. Moramo biti oprezni, još traje zimsko razdoblje, virus se širi brzo i kroz različite zemlje. Imamo neke spoznaje, ali ne dovoljno da znamo koliko su se mutirane varijante proširile svijetom, koliko može utjecati na težinu kliničke slike, kao i na smrtnost. Prvi rezultati su bili ohrabrujući, jer se pokazalo da cjepiva djeluju na novu varijantu iz Velike Britanije, ali će trebati to pratiti na većem broju uzoraka.
Pitanje je i koliko ćemo dijagnostičkim testovima moći prepoznavati nove sojeve, kao i sve što danas koristimo u liječenju koliko će biti učinkovito prema novim sojevima.


Markotić: “Ja sam optimist”
Opet smo na početku, kao prije godinu dana kad nismo dovoljno znali. Nadamo se da će cjepivo biti dobro i za nove varijante, ali će oprez biti potreban i dalje kod primjene epidemioloških mjera”, rekla je Markotić, koja je zatim odgovorila i na pitanje smatra li da ćemo se ikada uspjeti riješiti koronavirusa.
“Ako sam zvučala pesimistično sad ću pokušati zvučati optimistično. Zahvaljujući tehnologiji, znanju, već se u jednoj godini napravio ogroman  uspjeh. Veliki dio znanja koji se prokupio dosad, će se iskoristiti u budućnosti.
Nije to ništa novo, čovjek se naučio boriti s virusima i njegovim sojevima. Sve ovo što je urađeno i cjepiva koja su stigla daju optimizam da ćemo infekciju staviti pod kontrolu. Da, ja sam optimist. Jer i kroz povijest smo pobjeđivali kad nije bilo toliko tehnologije i znanja, pa ćemo i sad”, rekla je Markotić.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj u usporedbi s drugim europskim zemljama.
“Prije tjedan dana imali smo 715 novih od 5335 testiranja, 8.1. imali smo 1098 od 6742 testiranja.
U proteklom tjednu imali smo 3819 novih, a u ovom tjednu 3015 što je za 21,1. posto manje.
14-dnevnu incidencija na 100 tisuća najvišu ima Sisačko-moslavačka županija 428, a najnižu Istarska 114.5. Hrvatska je u EU na 7. mjestu po incidenciji.
Na 19. mjestu na ljestvici EU-a smo s 12,3 posto po udjelu ukupno pozitivnih u broju testiranja”, rekao je Capak i pokušao objasniti problem s premalom količinom cjepiva na raspolaganju.




Zašto nema cjepiva?
“Nismo zadovoljni s količinom cjepiva koje dobijamo. Mi ćemo uspjeti sigurno procijepiti stanovništvo, ali ćemo sada morati obustaviti cijepljenje, jer nemamo dovoljno cjepiva.
Moderna je također obavijestila da će kasniti tjedan dana s isporukom. Nezadovoljni smo, ali ne možemo učiniti ništa, osim upozoravati EK na dogovore s proizvođačima koje imamo, kao i činjenicu da nam se ne isporučuje ono što nam je obećano.
Zasad su naši pokušaji na tome ostali. Moramo restruktuirati plan cijepljenja, više nemamo Pfizerovog cjepiva, već ga čuvamo za drugu dozu. Obećanja su nam dali, ali po distribucijskoj listi ne vidimo da će se to ispuniti. Imamo neke naznake iz EU-a da će nam zbog donacija u potresu stići dodatne pošiljke Moderne.
Astra Zaneca će se registrirati 28. siječnja i brzo zatim će početi distribucija, koju radi EU prema broju stanovnika”, rekao je Capak uz novinarsku opasku kako bi cjepiva sigurno bilo daleko više da smo ga odlučili nabavljati po duplo većoj cijeni kao što je to učinio Izrael..
Markotić je kazala kako treba uzeti i neke druge okolnosti u obzir.
“Nije sve samo politika, mi smo već više puta rekli da smo zaštićeni kroz EU. Htjela bih istaknuti da sam radila u Imunološkom dugo, nije tako lako, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se proizvede velika količina. Provode se skupe i zahtjevne kontrole, one sve moraju biti uredne da bi se cjepivo pustilo na tržište. Ako se nešto ponavlja, onda treba dodatno vremena. Ne postoji proizvođač koji ima savršene sve serije i to može biti jedan od razloga zbog kojega će isporuke možda kasniti. To je normalno što se događa, ali tako imamo sigurno iskontrolirano cjepiva”, rekla je Markotić, a Capak odgovorio na pitanje kada očekuje da bi procjepljivanje populacije moglo biti završeno.


Svaki tjedan 18 kutija
“Sve ovisi o isporuci cjepiva, mi smo potpuno spremni na velike količine cjepiva. Moguće da do ljeta bude sve riješeno”, rekao je i dodao na zahtjev da se konkretizira u brojkama nedostatak doza cjepiva.
“Mi smo trebali u sljedeća četiri tjedna primiti svaki tjedan pod 17 tisuća doza ili 18 kutija. Sad bi idući tjedan trebali primiti 10 kutija, itd…
Do 15. smo trebali primati svaki tjedan 18 kutija, smanjili su nam isporuku 30 posto u sljedećih mjesec dana. Nije potpuno obustavljeno novo cijepljenje, to vam ja ne mogu reći, to je na županijskim zavodima, to će oni izračunati. Mi ćemo trebati obustaviti, ali ako netko ima doza može proširiti cjepivo. Ali kako sada stvari stoje moramo zaustaviti cijepljenje Pfizerovim cjepivom”, kazao je Capak.
Božinović je dodao kako zaključak EK govori da je jedan od prioriteta koji se sugerira svim državama članicama, provođenje cijepljenja. Malo država članica dovoljno sekvencira viruse, nažalost i mi smo tu. EU je tu spremna pomoći, Europski centar za zarazne bolest je spreman pomoći financijski. To nije jeftino. To je vrlo važno i nekakav cilj koji komisija postavlja svim članicama, da barem 5 posto pozitivnih bude sekvencirano, preferira se da to bude 10 posto, da bi se stekao dojam koliko toga ima u populaciji, jer malo tko ima potpunu sliku o prisutnosti novoih sojeva. Svi se moramo dodatno angažirati zato da bi se spriječila potencijalna šteta koja se može napraviti od strane tih novih mutanata.


Poskupljenje lijekova za dijabetes
O poskupljenju lijekova za dijabetes govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.
“Sama odluka nije bila niti na Ministarstvu zdravstva niti na HZZO-u, već na proizvođačima. Zakonska je praksa da HZZO jednom godisnje izvrši usklađivanje cijena u pojedinim terapijskim skupinama.  Pogotovo u onim okolnostima kada na listu dolazi veći broj novih lijekova.
Većina proizvođača složila se s cijenom, i neki se nisu složili i zato prelaze na dopunsku listu te se doplaćuju. Lijekovi koji nemaju istu paralelu besplatnu ne miču se s osnovne liste. Ja vjerujem a i zakonska je obaveza da lijek s istim svojstima mora biti besplatan. Zakon garantira da na osnovnoj listi mora biti lijek iz iste skupine jednako kvalitetan i istog djelovanja” kazao je Beroš.